Ingredienser
Dej:
- ¼ liter mælk
- 25 g gær
- 1 dl loppefrøsskaller (25 g)
- 125 g blødt smør
- 2 æg
- 150 g rismel
- 100 g majsstivelse
- 2 spsk. sukker
- ¼ tsk. salt
Endvidere:
- 1 æg til pensling
Vaniljecreme:
- 1 stang vanilje (eller 2 tsk. vaniljepaste)
- 4 spsk. sukker
- 2 æg (eller 4 æggeblommer)
- 3 dl sødmælk
- 2 spsk. majsstivelse
Glasur:
- 100 g flormelis
- 1-2 spsk. kogende vand (eller kaffe)
Pynt:
- hakkede pistacier eller nødder
- frysetørret hindbær
Sådan gør du:
- Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mos dem med sukkeret. Pisk æg, mælk, vaniljesukker og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det over varmen, til det koger. Kog under omrøring i 1 min, og hæld cremen over i en skål. Afkøl cremen, og sæt den i køleskab i mindst 1 time.
- Lun mælken (maks. 37 grader), og rør gær og loppefrøsskaller i.
- Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen godt igennem i 5-8 min. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
- Form forsigtigt dejen til boller (á ca. 75 g) med en ske, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Tryk med fingrene en fordybning i hver bolle, og fyld dem med 2 tsk. vaniljecreme. Lad dem hvile tildækket i 15 min.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem midt i ovnen ved 180 grader varmluft eller 200 grader alm. ovnvarme i ca. 20 min. Afkøl på en rist.
- Glasur: Rør flormelis til glasur med kogende vand eller kaffe. Pynt bollerne med glasur og drys.
Tips:
- Du kan også fylde bollerne med marcipanremonce eller både creme og remonce.
- Lukkede boller: Form en bolle, og tryk den flad i hænderne. Læg ca. 2 tsk. creme på, og saml forsigtigt dejen omkring fyldet. Læg den på en bageplade med bagepapir, og fortsæt som i opskriften.