Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Sådan laver du risengrød
En stor skålfuld risengrød med masser af kanelsukker og en smørklat på toppen - mums!

Sådan laver du risengrød

12 gode tip: Sådan laver du den bedste risengrød

Der findes intet bedre – eller mere julet – end en stor skålfuld risengrød med masser af kanelsukker og en smørklat på toppen.

Men hvordan er det nu lige man bedst koger en ordentlig risengrød? Kan man lave risengrød i mikrobølgeovnen? Og skal risengrøden koges på en anden måde, når den skal bruge til risalamande? Det - og meget mere - kan du få svar på her i vores store guide til risengrød:

Risengrød i vandbad

Jeg koger altid risengrød i et vandbad, så brænder den ikke på. Sæt gryden med ris og mælk oven i en større gryde med kogende vand. Lad risengrøden koge i ca. 30 minutter, lad den herefter stå med låg på i ca. en time. Rør i grøden, så er den klar til servering.
Læsertip fra Hjemmet


Risengrød af brune ris

Lav risengrød af brune grødris i stedet for hvide. På den måde får du flere gode næringsstoffer og fibre, der holder maven i topform. Få opskriften på risengrød på brune ris og mandelmælk her 

 

Når risengrøden er brændt på

Risengrød kan virkelig brænde på og næsten ødelægge din yndlingsgryde. I stedet for at skrubbe og skure i timevis kan du hælde en håndfuld vaskepulver og lidt vand i gryden. Sæt gryden på kogepladen, og tænd for fuld styrke. De fleste madrester løsner sig helt, og resten kan du nemt skrubbe af bagefter med en opvaskebørste. 

Hurtig risengrød i mikrobølgeovnen

Det er faktisk muligt at koge risengrød i mikrobølgeovnen – du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan lave så store portioner risengrød i mikroovnen, som i en gryde. Husk at bruge en beholde/skål med høje kanter, der kan tåle at komme i mikrobølgeovnen.

Sådan laver du risengrød i mikroovnen

1. Til to personer skal du beregne en halv liter mælk til 1 dl grødris.
2. Bland grødris og mælk sammen, tilsæt lidt salt og dæk skålen med plastfilm, der er beregnet til mikrobølgeovnen.
3. Kog risengrøden i ca. 10 minutter på fuld effekt
4. Tag skålen ud og rør rundt

  • Kog risengrøden i 10 minutter mere – tag skålen ud og rør godt rundt i risengrøden.
  • Kog risengrøden i yderligere 5 minutter – tag grøden ud, og lad den stå overdækket i 5 minutter.
  • Rør i risengrøden og smag evt. til med lidt salt.

Kog risengrøden dagen før

Kog gerne risengrøden til risalamanden dagen før, den skal spises. Det er lettest, og så er du sikker på, at grøden er ordentlig kold, når flødeskummet vendes i.
Tip: Kog gerne grøden til risalamande i god tid, og frys den i en frysepose.


Vidste du...
...Risalamande er IKKE fransk
Den ældst kendte opskrift på risalamande står i Frk. Jensens kogebog fra 1901, og uanset hvor fransk navnet lyder, så er retten pæredansk. Det hedder derfor heller ikke ris’ a’ la’ mande’ men kort og godt risalamande. Skikken med mandlen i grøden minder til gengæld om en fransk helligtrekongerskik, hvor den person, som fik en bønne, der var indbagt i en kage, måtte være konge for en dag. Med kongetitlen fulgte bl.a. retten til at herse rundt med andre. Vores mandelgavetradition begyndte med, at vinderen af mandlen fik lov at kysse den i selskabet, vedkommende gerne ville kysse.


Færdigkøbt eller hjemmelavet?
Om der er flere nisser i hovedstaden end andre steder, vides ikke, men det er i København, der købes mest færdiglavet risengrød. Til gengæld er det nordjyderne, der aftager mest kirsebærsovs – faktisk op til dobbelt så meget som i resten af landet. 
Kilde: dst.dk

 

Risengrød i hjemmelavet "høkasse"
En rygende varm gryde med tætsluttende låg kan pakkes i tykke tæpper, termokasse eller en høkasse og holdes varm i timevis. Hvis maden kommer under 60 grader i mere end 1 time, skal den koges godt igennem.

Se også: Risengrød under dynen

Risengrød i stegepose
Når jeg koger risengrød, kommer jeg alle ingredienserne i en stegepose og lukker den. Posen lægger jeg i en gryde med kogende vand og slipper på denne måde for, at grøden brænder på.
Læsertip fra Hjemmet

 

Risengrød til aftensmad
Det er nemt og billigt at lave en portion risengrød til aftensmad. Ud over et drys kanelsukker er det godt at drysse tern af æble, strimlede abrikoser eller rosiner samt mandelflager over.

  

Kog grøden i ovnen

Risengrød kan koges i ovnen, hvis man har en gryde, der tåler det. Når grynene er kogt op, lægges et tæt låg på gryden, og den stilles i en 125 gr. varm ovn. Kogetiden er cirka dobbelt så lang som på komfuret, til gengæld brænder grøden ikke på. Rør grøden igennem hvert 20. minut.

Fin risengrød

Når jeg koger risengrød, koger jeg risene i vand i ca. 5 minutter, før jeg tilsætter mælk. Det modvirker, at risengrøden brænder på.
Læsertip fra Hjemmet


Risengrød uden at brænde på

Når jeg skal koge risengrød, sætter jeg grynene i blød i vand i ca. en time, før de skal koges. Det forkorter kogetiden, og jeg sparer på elregningen. Desuden undgår jeg, at risengrøden brænder på. 
Læsertip fra Hjemmet

 

Kilde: Hjemmets læsertips, ALT for damerne, Hjemmet, BoligLiv & Hendes Verden

Se, hvad vi ellers skriver om: Risengrød, Julemad og Jul