Kan man gøre fermenteret te til en god forretning? Det kan Louise!
Foto: Louise Benkjær Limbach Louise Benkjær Limbach har stiftet København Kombucha, hvor hun selv laver lækker, boblende kombucha. Kombucha er en fermenteret te, og Louises første kombucha har notet af lavendel i sig.

Kan man gøre fermenteret te til en god forretning? Det kan Louise!

Kom-hvad-for-noget? Kombucha er en fermenteret læskedrik, som kan være et glimrende alternativ til både rosé og bobler, hvis det står til Louise Benkjær Limbach, som er stifter af København Kombucha og dermed også iværksætter i madbranchen.

Det hele startede derhjemme med en SCOBY-svamp og lysten til at skabe et alkoholfrit produkt til sommerens fester. Det var sådan, 42-årige Louise Benkjær Limbach oprindeligt fik idéen til København Kombucha, hvor hun sælger den læskende drik kombucha på lækre flasker.

- Jeg synes, at der manglede et produkt til dem, som sidder til fester, og ikke kan eller vil drikke alkohol af den ene eller den anden grund, men heller ikke bare vil sidde med et glas danskvand – og som alligevel gerne vil være med til festen. Der er jo næsten altid noget at fejre!

LÆS OGSÅ: Sådan laver du australsk iskaffe... med danskvand!

Derfor gik Louise i gang med at eksperimentere med kombucha, som er en læskende og let boblende drik uden alkohol, men med samme boblende fornemmelse som et glas mousserende vin.

Og det lyder jo næsten lidt for godt til at være sandt, for hvordan kan det egentlig lade sig gøre? Det kan det, fordi kombucha er en fermenteret, gæret te. Teen bliver gæret ved en SCOBY-svamp ad flere omgange, som er rig på bakterier og gær. Ved første øjekast – og ved først sip – både ligner og smager kombucha af et glas bobler, men kombucha er en kategori for sig selv, fordi den hverken indeholder alkohol eller særlig meget sukker.

Derudover er der en række sundhedsmæssige fordele ved kombucha, som Louise så potentiale i, da hun stiftede København Kombucha sidste sommer.

- Kombucha er et 100% naturligt produkt, som virkelig taler ind i en sundhedstendens. Det er sundt for både mave- og tarmflora, og så er der ingen alkohol i og meget lavt sukkerindhold, så man kan nyde det med god samvittighed. Med kombucha drikker man noget, som er godt for kroppen og giver velbehag, forklarer hun til ALT.dk.

Med alle de sundhedsfremmende effekter i baghovedet og ikke mindst idéen om det alkoholfrie alternativ, gik Louise Benkjær Limbach i gang med at udvikle sin første kombucha-opskrift sidste år. Det blev en relativt neutral kombucha med en frisk, aromatisk og let smag kombineret med noter af lavendel, som blev starten på København Kombucha. Kombuchaen kommer i en eksklusiv flaske med champagneprop og siger pop ligesom en champagne, når man åbner den.

- Det var vigtigt for mig, at den havde et eksklusivt og vinøst design, men den høje kvalitet har også været helt afgørende for mig. Det har krævet mange forsøg, men nu er jeg landet på varianten Hidcote Blue, som jeg håber, de fleste vil kunne lide. Den her opskrift kan jeg gentage relativt let, og det er vigtigt, når jeg skal gå fra en lille til en stor forretning.købenahvn komnubcua.jpgFoto: Louise Benkjær Limbach

Stor støtte fra familie og netværk

 Det er nemlig planen, at København Kombucha skal blive en endnu større forretning med mange flere kombucha-varianter på hylderne. Og det føler Louise, der ellers er uddannet civilingeniør, sig godt rustet til. Hun kommer nemlig ud af en iværksætterfamilie, hvor der har været stor opbakning og hjælp at hente, og så har hun været god til at bruge sit netværk i en lang proces, der har krævet mange mislykkede forsøg, og hvor flere hundrede personer har smagstestet kombucha-varianter ved både private arrangementer og til diverse madmesser igennem det sidste års tid.

- Det har været hårdt arbejde og krævet gåpåmod – men hvis man har det, så skal man nok opnå det, man gerne vil. Desuden er der rigtig meget kemi i forhold til fermentering og blandingsforhold i kombuchaen, som skal være på plads, hvis smagen skal være ordentlig. Der har min familie hjulpet og støttet rigtig meget. Min søster har blandt andet hjulpet til med designet af flaskerne, og så har alle været søde til at smage – også selvom det ikke altid har været lige godt.

Desuden har det været afgørende for Louise at mærke opbakningen på den københavnske madscene, for det er ikke så ligetil at markedsføre et produkt, der for mange er helt ukendt. Hun blev selv fascineret af drikken, da hun hørte om de mange sundhedsmæssige fordele ved den fermenterede te, og efterfølgende så potentiale i at udvikle en lækker og eksklusiv drik til de sommerdage, hvor man ikke har lyst at drikke.

- Der manglede et produkt på markedet til dem, som af den ene eller anden grund ikke har lyst til at drikke. Med København Kombucha kan man være med i festen og få drikken i et champagneglas, selv om man sidder med en drik uden alkohol i.

LÆS OGSÅ: Lemonade med rosmarin

Og så elsker Louise, at kombucha-svampen rammer ind i en tid, hvor det er blevet populært at dele med hinanden – uanset om det er transportmidler eller opskrifter.

- Der er noget enormt fint i, at vi kan dele kombuchaen så meget med hinanden. SCOBY-svampen kan du ofte få fra en ven. Flere kombucha-producenter er ved at lave en kombucha-forening, hvor vi deler erfaringer og arbejder på at få en fælles standard for kombucha. Her kan vi sparre og dele erfaringer på kryds og tværs. Der er ingen lukkede døre, for vi deler vores ting med hinanden.

Plads til alle

 Louise Benkjær Limbach har netop deltaget ved Street Food om Søerne i København. Her kunne nysgerrige gæster få mulighed for at komme ud at sejle i en svanebåd med de mange dygtige madiværksættere, så de kunne fortælle mere om deres produkt.

- Det har primært været kvinder, som har været med mig ude at sejle, men kombucha er jo for alle! Det er for dem, som har prøvet det for mange år siden og for dem, som er helt nye og blot er nysgerrige på det.

København Kombucha faldt også i dommernes smag til kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, der blev afholdt i juni, hvor Louise endte med at vinde produktprisen for drikkevarer. Prisen bekræfter hende i, at der er et marked for kombucha – og ikke mindst et marked for lige præcis hendes kombucha, selv om der er flere forskellige slags på markedet.

- Prisen kan være med til at sætte fokus på kombucha, selv om der findes mange forskellige slags. Der findes jo også mange forskellige slags øl og vin, så det er kun en fordel, at der er andre, som har sparket døren ind for os og er længere fremme – mon ikke der er plads til os alle!

Fra september bliver Købenahvn Kombucha distribueret bredere. Desuden har COP en crowdfunding-kampagne i gang, hvor man kan støtte København Kombucha.

Du kan se og læse meget mere om København Komnucha på Instagram, hvor Louise opdaterer løbende.

Louises bedste iværksætter-råd

  • Spring ud i det! Hvis du har en god idé, så gør det og prøv det af.
  • Find et netværk. Et godt netværk betyder enormt meget i forhold til sparring og inspiration – og brug også gerne dit eget private netværk.
  • Prioriter din tid. Find ud af, hvad der er vigtigt for dig og lige netop din virksomhed – skal du ud på messer og have en stand, eller er det vigtigere for dig at komme ud i butikkerne med dit produkt?
  • Arbejd hårdt og arbejd i detaljen. Husk de små detaljer, men lad være med at dvæle for meget ved dem, for dit produkt skal også ud over stepperne, hvis du vil gå fra en lille til en stor forretning.

De bedste råd til selv at lave kombucha

  • Få fat i en SCOBY af en ven. Det er nemt at få en SCOBY og lidt startervæske, hvis du kender nogen, som allerede har gang i kombucha, eller kig på internettet.
  • Hold din kombucha ved lige. Det kræver en del arbejde at lave en god kombucha, fordi den hele tiden skal holde i gang for at sikre den gode smag. 
  • Smag løbende. Fermentering af kombucha er et præcisionsarbejde og kræver en kontinuerlig smagning for at sikre, at den ikke lige pludselig bliver for bitter. Smag derfor gerne en gang om dagen, når tiden nærmer sig, og når smagen er helt perfekt, tappes den hurtigt på flaske.
  • Et par dage på køkkenbordet. Bobler i kombuchaen er lækre og kan skabes ved at holde de færdig-tappede flasker et par dage på køkkenbordet. Brug flasker, der ikke kan springe eller vær meget forsigtig.
  • Brug kvalitetste. Smagen bliver rundere og mere afbalanceret.

Kilde: Louise Benkjær Limbach

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundhedstips, Iværksætteri og Velvære