
De 15 bedste råd: Sådan lykkes dit julebag
Hvordan bager man den bedste kage? Og hvordan undgår man, at småkagerne bliver brændte? Det ved kogebogsforfatter, bageentusiast og ALT for damernes madskribent Mai Knauer - og her får du hendes bedste tips til din julebagning.
Nederst pÄ siden, finder du vores bedste opskrifter pÄ nemme og lÊkre smÄkager til jul...
BAGEGUIDE TIL JULEBAG
1. LÊs opskriften helt igennem, inden du gÄr i gang, og fÞlg den slavisk trin for trin. NÄr det kommer til bagning, er der ikke noget med at springe over, hvor gÊrdet er lavest eller sjusse sig frem. Det er kemi, der skal gÄ op i en hÞjere enhed, og derfor er der som oftest en god grund til de nÞjagtige mÊngder, og den rÊkkefÞlge ingredienserne skal kommes i.
2. Brug gode rÄvarer som god chokolade, Þkologisk mel og frisk frugt, hvis det krÊves af opskriften. GÄr du pÄ kompromis her, kan det smages.
3. Husk at tjekke temperaturvejledningen pÄ din ovn, da ovne godt kan variere.
4. Gode forme er et must. SÞrg for at have kageforme med lÞse bunde, sÄ kagerne ikke bliver Þdelagt, nÄr de skal tages ud af formene.
5. Tag foodprocessoren i brug, nÄr du laver mÞrdej. SÄ sikrer du, at du ikke ÞdelÊgger dejen med varmen fra dine hÊnder.
6. SÞrg altid for, at Êg og smÞr er stuetemperatur, nÄr du gÄr i gang med at bage.
7. Brug polynesiske vaniljestÊnger af god kvalitet. Et godt rÄd til at fÄ mest muligt ud af vaniljestÊngerne er at samle de brugte stÊnger i en krukke med sukker. NÄr du har samlet et par stykker sammen, blender du stÊngerne med sukkeret, og hermed har du dit eget hjemmelavede vaniljesukker.
8. VÊr nÞjagtig, nÄr du mÄler mÊngder op. Er der for lidt eller for meget af bare fÄ ingredienser, kan det risikere at ÞdelÊgge hele kagen.
9. Rist altid dine nĂždder kort inden brug, ogsĂ„ selvom du har kĂžbt dem fĂŠrdigristede. De skal smage af noget, hvis kagen skal vĂŠre vellykket. Jeg giver dem 5 minutter pĂ„ 200 grader â det fĂ„r dem til at slippe deres ĂŠteriske olier.
10. Du fjerner nemmest hinder pÄ varme hasselnÞdder ved at putte dem i et rent viskestykke og nulre skallen af i viskestykket.
11. Hak fÞrst dine nÞdder i en foodprocessor, nÄr de har fÄet stuetemperatur, ellers bliver de til en fedtet masse.
12. Husk at du kan nedfryse ĂŠggehvider, hvis du har nogen tilovers. De kan sagtens bruges igen.
13. Brug altid smeltet smÞr, nÄr du skal smÞre forme. Margarine og planteoliebaseret sprayprodukter kan pÄvirke kagens smag.
14. NÄr du bruger citrusskal i dine kager, er det vigtigt, at du undgÄr den hvide underskal. Den er bitter og smager ikke godt.
15. Tag dig god tid. Har du for travlt og stresser over det, sÄ kommer du til at lave fejl og forglemmelser.