-
Farvepsykolog: ”Alle er født med personlige farver, det er ligesom med stjernetegn”
-
Her er seks effektive øvelser, der udvikler dine spirituelle evner
-
Sådan skal du reagere, hvis dit barn ser, føler eller hører åndeverdenen
-
Manifester dit drømmeliv – 7 tips, der får dig i gang
-
Kulde, lugt eller lyde? Her er 8 tegn på, at du bliver besøgt af en ånd
-
Er du bange for spøgelser? Her er 5 tips til at blive venner med åndeverdenen
-
Brug krystaller til at rense dit hjem - sådan gør du
-
Føler du en særlig forbindelse til et dyr? Her er 10 kraftdyr, og hvad de vil fortælle dig
Varme hveder med fordej
Bag dine varme hveder med en syrnet fordej (biga). Det giver hvederne masser af smag og er ikke spor svært – du skal bare gå i gang dagen før.
12 store varme hveder
Total:45 minutter
Varme hveder med fordej
- Hviletid: 12-24 timer
- Hævetid: 3-4 timer
- Bagetid: 20 min.
- Fryseegnet
- Fordej/biga:
- 250 g hvedemel (erstat evt. halvdelen med grahamsmel)
- 2½ dl vand
- 2-3 g gær
- Dej:
- 15 g gær
- 3 dl vand (eller mælk)
- 1 æg
- 1 spsk. rørsukker
- 1½-2 tsk. salt
- 450-500 g hvedemel
- 1-2 tsk. stødt kardemomme
- 75 g blødt smør
Sådan laver du varme hveder med fordej
- Fordej/biga:
- 1. Rør mel, vand og smuldret gær sammen i en skål, og læg en tallerken eller låg over. Lad skålen stå på køkkenbordet til næste dag.
- Dej:
- 2. Rør gæren ud i vand eller mælk, og tilsæt æg, sukker og salt. Rør mel (gem lidt) og kardemomme i, og tilsæt fordejen fra dagen før. Ælt dejen godt igennem i 8-10 min. – gerne på maskine. Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse (det tager 1½-2 timer).
- Hvedeknopper:
- 3. Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange, og tril den løst til en pølse. Del den i 12 lige store stykker (a ca. 110 g), og form dem til boller. Sæt bollerne med lidt luft imellem i en dyb bradepande (ca. 22x30 cm) beklædt med bagepapir. Lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse, så de hænger sammen (det tager 1½-2 timer).
- Bagning:
- 4. Varm ovnen op til 250 grader. Drys evt. overfladen med lidt mel, sæt bradepanden midt i ovnen, og bag hvedeknopperne i 15-20 min., til de er gennembagte. Mål evt. efter med et stegetermometer, der skal vise 98-99 grader. Løft hvedeknopperne op ved hjælp af bagepapiret, og sæt dem til afkøling på en rist.
- Servering:
- 5. Flæk hvedeknopperne, og rist dem i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller brug en brødrister.