Rødt i moden
Foto: Frederik Lentz Andersen, Getty Images og James Cochrane Rød er kærlighedens farve, insisterende, dramatisk og næsten for meget. Men også kun næsten. For rød er efterårets farve nr. 1.

Rødt i moden

Er du også vild med efterårets farve?

Denne farve er malet ud over det hele dette efterår, uanset om du er til stram minimalisme, det elegante og sofistikkerede eller 80'er-hip-hop-vibes.

Rød. En hidsig satan, der for alt i verden vil ses, og som designerne eksponerer i stor stil dette efterår. Gerne på fødderne. Da efterårskollektionerne blev vist frem, gik det ene par røde sko efter det andet ind på catwalken hos Fendi, Max Mara, Jil Sander, Isabel Marant og Givenchy, som i øvrigt viste en udelukkende rød kollektion. Alt var knaldrødt. Også den tidligere så farveforskrækkede Victoria Beckham har taget farven til sig, ligesom Prada, Chloé, Hermès, Balenciaga og Marc Jacobs, som viste et postkasserødt tracksuit. Det kunne man faktisk godt. De danske designere kan også være med, og særligt Malene Birger, Ganni og Won Hundred brillerede. Sidstnævnte med et par knaldrøde støvler med sort snude.

Den russiske model Natasha Poly på catwalken for Max Mara klædt i rødt fra top til tå

– En stærk rød farve signaliserer ofte, at en person er udadvendt, optimistisk, modig og selvsikker. Der er ingen andre farver, som har så meget mystik over sig. Farven øger vores energiniveau og inspirer os til at tage handling, når vi bærer den, siger Nikolaj Nielsen, der er administrerende og kreativ direktør hos Won Hundred.

LÆS OGSÅ: Frederik Lentz Andersen: “Det er det nemmeste og vigtigste greb i modehåndbogen. På side 1 står der…”

Lidenskab og lidelse

"Rød er blodets farve og symboliserer energi og det fysiske liv, men står også for blodbad og krig. Rød står desuden for brændende kærlighed samt alle heftige og lidenskabelige følelser, der kan være udmøntet i såvel revolutionær begejstring som erotisk lyst."

Sådan står der i Gyldendals Den Store Danske. Allerede i det gamle Egypten brugte de den røde farve i form af cinnober, naturligt kviksølvsulfid, der var farligt giftigt, i deres kunstværker. Også romerne elskede farven, og når gladiatorer havde sejret i Colosseum blev de indhyllet og hyldet i rødt. Og så var der kineserne, der i det 12. århundrede brugte cinnoberen til deres vaser. Den højrøde farve blev afløst af en endnu dybere rød, der fandt vej til Europa i det 16. århundrede, da spanierne på deres lange skibsrejser fandt frem til farven i Mexico. Den kom fra cochenillelus, der indeholdt det særlige farvestof i deres små insektkroppe og hyggede sig i kaktusser.

Twiggy, for faen! 60'er-ikonet matcher rød op med blå øjenskygge og Louis Vuitton

Rød er irriterende, pågående, teatralsk og temperamentsfuld.  Altoverskyggende. Det ved kunstner Cathrine Raben Davidsen.

– Jeg bruger ikke rød særligt meget, da den er meget dominerende. Men jeg har netop lavet et maleri med en kraftig pigmentrød. Det er en parafrase over Edvard Munchs maleri By the Deathbed (Fever) fra 1893, siger Cathrine Raben Davidsen.

Også Cathrine Raben Davidsen har taget farven rød til sig i hendes maleri The Gathering fra 2017

LÆS OGSÅ: Tendenser

Det ambivalente ved farven fascinerer.

– Rød kan være voldsomt insisterende og intens. Mange forbinder rød med lidenskab og kærlighed, men også med lidelse og død. Rød er også en chakrafarve, som står for det fysiske element og for den fysiske krop tilknyttet seksualitet, passion og begær, siger Cathrine Raben Davidsen.

Hvis du synes, rød er lige krævende nok og har svært ved at finde kærlighed til farven, kan man måske blive omvendt ved at tage et smut til London.

– På kunstmuseet Tate findes en serie malerier af Mark Rothko fra 1958 kaldet The Seagram Murals i de smukkeste rødlige og sorte nuancer, og de hænger i et særligt indrettet dunkelt og køligt rum på museet. Malerierne er fulde af mystik, og de er sombre og eftertænksomme. Rød får en helt anden tone og dybde her. De ankom til Tate den morgen, Rothko begik selvmord i 1970, siger Cathrine Raben Davidsen.

Rød kan være en farlig farve. Og dødromantisk. Eurowomans stylingredaktør Kristine Halken var for nylig til bryllup hos sin bedste veninde i en rød Isabel Marant-kjole.

– Når du bruger rød, må du gerne være lidt senorita-agtigt. Farven skal bruges feminint og gerne med lysere farver, fx sammen med lyserød eller denim for en american feeling eller en rød sweatshirt til en rød flagrende nederdel. Til efteråret vil en rød strik være flot med et par ternede kamelfarvede bukser. Endelig ikke grå, så bliver det nisset. I selskab med sort kan rød blive meget hårdt, og så forsvinder elegancen, siger Kristine Halken.

Men man(d) skal passe på med den farve. Det kan gå grueligt galt.

– Mænd i røde bukser er jo noget af det grimmeste.

LÆS OGSÅ: Derfor er grimt det nye sort

Sådan får du det røde look

Sweater, Baum und Pferdgarten, 1.499 kr.

Nederdel, Rodebjer, 1.595 kr.

Støvler, By Malene Birger, 3.999 kr.

My Armani To Go The Cushion Foundation i nuancen 2, Giorgio Armani, 515 kr.

Se, hvad vi ellers skriver om: Trends