Foundation
SPONSORERET indhold

Henrik Steen: "Det gør huden tør og støvet at se på, og linjerne omkring øjnene bliver tydeligere"

Huden skal ikke længere ligne trefarvet is i et skarpt optrukket contouring-mønster med brune fartstriber på kinderne og banangule halvcirkler under øjnene. Den skal ligne sig selv – i den bedst mulige version, naturligvis. Det ved skønhedshusene, der har gjort sig umage i udviklingen af de nye, plejende foundations. Din opgave er at bruge dem rigtigt.

Af: Marie Lodberg og Julie Bruun Lund Foto: Jonas Bie
27. okt. 2018 | Mode | Eurowoman

Det er slut med overnaturlig, overgjort hud, som var den dækket af et sløret Instagram-filter IRL. Det er vi nogen, der synes godt om. For ikke bare må det være hårdt arbejde at pensle sig frem til de Kim Kardashian’ske træk, lag efter lag. Det må også kræve en vis mængde selvdisciplin at finde tid om morgenen til at udfylde ansigtet i felter med nuancer fra mælkehvid til chokoladebrun. Men hvad så nu?

Nu skal vi til at ligne os selv. Jamen altså.

Vi taler ikke om at stå tilbage med et splitterravende nøgent ansigt. Det handler om at få det bedste ud af det, din mor har givet dig, med brug af det bedste, skønhedsverdenen har været så venlige at opfinde. For der er sket noget på foundationfronten. Det er, som om skønhedsindustrien har taget et kvantespring i udviklingen af foundations, der fremhæver hudens bedste side. De dygtige skønhedshuse har kloget sig i at skabe hudfarvede cremer, mousser og pudrede konsistenser, der smelter ind i huden. Men de gode nyheder stopper ikke her. Foundations i dag er ikke bare sat i verden for at udviske hudens ujævnheder, de plejer og nærer også og er ofte udstyret med SPF for at beskytte mod solens stråler. Foundations anno 2018 kan altså lidt til og meget mere – men vigtigst af alt, kan du skabe smuk hud med den der sunde glød, vi alle går rundt og vil have en portion af.

– Makeuppen skal aldrig tage over. Det skal være et mysterium, hvor du tænker: “Har hun foundation på, eller har hun ikke foundation på?” siger Henrik Steen, skandinavisk chef-makeupartist for Lancôme og en af Danmarks dygtigste til at skabe naturlig, smuk hud på modeller og skuespillere.

LÆS OGSÅ: 9 danske skønhedsprodukter, vi ikke kan klare os foruden

Hans vigtigste tip til at lægge foundation er: hellere for lidt end for meget.

– Jeg er stor tilhænger af, at du bevarer lidt af dine skygger og træk. Du må endelig ikke ende med Barbie-hud, som om du har trukket en maske henover ansigtet. Derfor bør du heller ikke arbejde med foundation i hele ansigtet. Dæk kun der, hvor din hud har en uønsket tone, oftest omkring næsen, på hagen og panden og måske under øjnene. Som oftest gælder det, at du skal skrue ned for brugen af produkt, siger Henrik Steen.

Den bedste base

Det kan godt være, at skønhedshusene har været innovative med foun-dations, der dækker ethvert behov og kan trylle smuk hud frem. Men det er kun, hvis du sørger for at give din hud de bedste betingelser. Ellers er der risiko for, at foundationen sætter sig i uklædelige folder. Derfor: Rens din hud dagligt, og brug gerne en eksfoliering et par gange om ugen, så den fungerer som ren og god base for din foundation. Så skal du tage stilling til, hvor meget fugt din hud har behov for, inden du bruger foundation. Er din hud meget tør, skal du måske både smøre den med serum og creme inden, men forsøg dig frem, for mange af de nye foundations har også fugtgivende egenskaber, og ingen drømmer om fedtet smørhud.

– Hvis du har et naturligt højt fugtniveau i huden, er det nok med et serum for at skabe en neutral overflade. Du kan eventuelt også bruge en primer, hvis du har lyst til en endnu mere smooth overflade, siger Henrik Steen.

Det er vigtigt at finde den type foundation, der passer til dig. Det husker Clint Dowdell os på. Han er Global Brand Ambassador for Nude by Nature, der har specialiseret sig i foundations, som lægger sig som et transparent slør på huden.

– For at finde den rette foundation skal du forstå din hudtype. Har du brug for at få din skinnende hud under kontrol, eller mangler den fugt? Det er vigtigt, at du ikke falder for en hudtrend, men vælger den foundation, der nok får huden til at se jævn og glat ud. Men den skal stadig ligne hud.

LÆS OGSÅ: Glossier kommer til Danmark! Her er 4 produkter, du skal prøve

Tidligere var det oplagt, at én med kombineret hud med tendens til at fedte skulle gå efter en pudret version, og at én med tør hud skulle gå efter en creme. Men de regler er ophævet. En kompaktfoundation kan gemme på masser af fugt, og en cremeversion kan sagtens mattere. Der er altså ikke andet for, end at du må kaste din hud ud i at teste forskellige af, inden du finder the one.

Highlighter-trylleri

Der er også forskellige tilgange til, hvordan en foundation skal lægges på huden. Fingrene er én mulighed, hvis vi taler den klassiske cremekonsistens. De er, sjovt nok, lige ved hånden, og når du varmer foundation op, smelter den let ind i huden. Er det svært at styre mængden, kan det være en god idé med det rette værktøj, men ikke nødvendigvis en foundationbørste, som ellers virker oplagt.

– Jeg er stor fan af at bruge en pudderbørste til at lægge foundation på med lette strøg. Dens store størrelse med hår, der ikke sidder tæt, gør, at foundationen fordeler sig jævnt og let henover huden og giver en fluffy effekt i modsætning til en tæt foundationbørste, hvor udtrykket bliver mere intenst, siger Henrik Steen.

Hvis den gode glød stadig mangler, kan du hjælpe den på vej med highlighter.

– Kardashian-contouring er no go. Det er simpelthen for meget. Men strobing-teknikken holder stadig. Den handler om at give huden glød ved, at den fanger lyset. Jeg bruger ofte en perlemorsøjenskygge med en svag rosa eller svag gylden tone. En highlighter må ikke være hvid, det bliver for drag-agtigt. Jeg dupper lidt på kindben, den øverste del af panden, næseryggen og amourbuen, så jeg ender med et ‘gennemsigtigt’, naturligt look, siger Henrik Steen.

LÆS OGSÅ: Kenny Anker: Det her er det værste, du kan gøre med dine bryn

En anden teknik kommer fra Natasha Denona, der er makeupartist og kreativ direktør i makeup-brandet i eget navn, som netop er kommet til Sephora i Danmark. Hendes trick er først at bruge en cremet highlighter og bagefter en highlighter i pudderform. Det virker lige rigeligt, men, nej …

– Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor der ikke er flere, der benytter sig af den teknik! siger Natasha Denona.

– Det lyder af meget at komme to lag på, men det er netop det, der gør, at gløden virker naturlig og ikke klistret på, fordi de to konsistenser blander sig og bliver ét med huden. Og altid highlighter efter foundation – ikke inden. Hvis du putter den på inden, forsvinder den under din foundation, og så kan du lige så godt lade være.

Og hvad så med den sidste finish? Skulle man lige dække de særligt irriterende skinnende områder, panden og næsen, med pudder? Ikke, hvis det står til Henrik Steen.

– Jeg bruger aldrig pudder! Den gør huden tør og støvet at se på, og linjerne omkring øjnene bliver tydeligere. Hvis du begynder at skinne i løbet af dagen, kan du duppe med en Kleenex, måske er det faktisk nok, siger Henrik Steen.

Anbefalet til dig