scroll-down

Influencer Cathrine Widunok Wichmand: "Selvfølgelig bruger jeg også makeup for at skjule, at jeg er pissetræt"

Bag bloggen Rockpaperdresses står blogger, influencer og skønhedsaficiondaoen Cathrine Widunok Wichmand, som ikke er bleg for at fyre op for glimmer og røde læber til hverdag. Vi har mødt hende til en beautysnak om alt fra det dybe indre til det pæne ydre.

Af: Maria Haarbye Foto: Franne Voigt
04. nov. 2020 | Mode | ALT for damerne

Det er sundt at smile og ikke mindst smukt. Det ved Cathrine Widunok Wichmand, og klikker du ind på hendes Instagramprofil, @rockpaperdresses, kan du konstatere, at mundvigene på langt de fleste billeder vender lodret opad. Vi taler ikke et lille opstillet smil, men et stort, oprigtigt et af slagsen, der får øjnene til at stråle på de mange posts og stories, hvor hun er klædt i alle regnbuens farver, drysser om sig med glimmer og print, deler ud af miljøvenlige råd og viser sin kærlighed til lækre smørbagte croissanter.

Det lyder måske som et glansbillede, men det er det ikke. Cathrine er åbenhjertet og deler også ærligt ud, når livet gør allermest ondt. Når hun har været opslidt af fertilitetsbehandling og mest har lyst til at lukke virkeligheden ude. På den slags dage er smilene ekstra vigtige for hende at have med sig.

Da jeg møder Cathrine en halvgrå onsdag formiddag på Frederiksberg, så er det kæmpestore smil ikke overraskende det første, der møder mig. Vi skal snakke om skønhedsrutiner, produkter og idealer. For i Cathrines univers er der plads til det hele og især det, der giver hverdagen et glitrende tvist.

Opvokset med glimmer

Det er ikke noget nyt, at Cathrine er glad for at pynte sig med farver. Hun husker tilbage på barndommen, hvor hun sad på det orange toiletbræt ude på det brune badeværelse, og hendes mor var i fuld gang med at lægge datterens fastelavnsmakeup.

"Jeg kan tydeligt huske, hvordan min mor malede henover mine øjenlåg med en virkelig dominerende, blå øjenskygge og flettede mit hår. Der blev hevet, for det skulle være stramt. Av. Det er mit første minde med skønhed og det at lide for den. Det er faktisk også nogle af de tidligste minder, jeg har med min mor. Det var noget, vi hyggede os med sammen. Min mor duftede altid af Biotherms store, klassiske bodylotion Lait Corporel. Det var bare hendes duft."

"Nogle gange fik jeg også lov til selv at styre makeuppen. I min klæd-ud-kasse havde jeg en virkelig rådden palet fra Fætter BR, som jeg elskede at gå amok i. Det var så sjovt, men resultatet lignede en ulykke."

Da Cathrine blev for gammel til at fejre fastelavn, flyttede festen og farverne ind i hverdagen, og ikke mindst i hendes makeuppung.

"Det var kæmpestort, da jeg begyndte at få mine egne makeupting. Nu skulle jeg ikke stjæle i smug fra min mors makeuppung eller nøjes med min legetøjsmakeup. Jeg var vild med Juicy Tubes fra Lancôme. Når jeg tænker tilbage, var det egentlig en ækel lipgloss, som fik læberne til at klistre fuldstændig sammen. Håret satte sig fast, og når jeg spiste noget, så befandt det, der ikke fandt plads i tænderne, sig lige pludselig på læberne. Men de var flotte."

Læs også: Test dig selv: Hvad siger dine skønhedsrutiner om dig?

0.jpg

"I 00’erne, som var det årti, hvor jeg lærte at bruge makeup, var alt jo shiny og fyldt med glimmer. Jeg havde en glimmer-roll-on, som jeg kørte på mine skuldre og kraveben. Til en start kun derhjemme for sjov, men så begyndte jeg at gå på klub, og dér fik den ikke for lidt. Min gamle BR-palet fungerede også på klubben. Den holdt – utroligt nok – stadig. En dag købte jeg en lilla Gosh-øjenskygge. Den kostede ingenting og var fantastisk. Jeg fik virkelig grønne øjne af den, så jeg var meget flittig med den. Også når jeg skulle i skole.

Jeg har altid været og er stadig meget vild med farver og glimmer. Jeg har aldrig dyrket den der perfekte base med foundation, og det er først sent i mit liv, at jeg lærte concealer at kende. Jeg gik kun op i at få så meget fest i ansigtet som muligt. Min urene teenagehud så man ikke, fordi jeg glimtede som en diskokugle i hele ansigtet og på kroppen. I dag findes der mange lækre shimmer-oils og bio-glitter. Dengang var det slimet og ikke så elegant, men jeg kunne rigtigt godt lide, at det hele var en leg dengang. Jeg eksperimenterede og prøvede forskellige ting af. Jeg ville jo ligne et udstyrsstykke, hvis jeg gik sådan rundt i dag. Men jeg elskede det. Og jeg elsker det til dels stadig."

”Jeg gik kun op i at få så meget fest i ansigtet som muligt. Min urene teenagehud så man ikke, fordi jeg glimtede som en diskokugle i hele ansigtet og på kroppen”

Cathrine Widunok Wichmand

Selvom glimmer stadig er en vigtig og uundgåelig del af Cathrines liv, så har hendes makeuprutiner og udtryk ændret sig med alderen.

"I dag skal det jo helst ligne, at man har så lidt makeup på som muligt. Faktisk er jeg ikke særligt teknisk dygtig til at lægge makeup. Jeg kan ikke finde ud af at lægge en eyeliner flot. Udover at kunne få mine hæle i jorden, når jeg dyrker yoga, så drømmer jeg om at kunne lægge en perfekt eyeliner. Det er bare så sindssygt svært. Hver gang jeg prøver, så ser det komplet forskelligt ud fra det ene øje til det andet. Makeupartist Sara Rostrup har forsøgt at lære mig det flere gange, men det ser bare aldrig ud, som når hun lægger den på mig.

Generelt handler makeup for mig – i dag – om at fremhæve det, jeg har, i stedet for at overdøve det. Det skal ikke handle om at lave om på eller skjule noget, men vise alt det gode. Det er jo en selvtillid, der kommer med alderen. Men selvfølgelig bruger jeg også makeup for at skjule, at jeg er pissetræt. Sådan tror jeg, det er for de fleste kvinder i 30’erne. Vi knokler på arbejdet, nogle har børn, vi skal se vores veninder, træne, spare op og lære at investere. Alt det kan godt gøre dig lidt træt, og så skal der altså en god concealer til."

3.jpg

Det magiske serum

Cathrine og jeg har fundet en bænk på Sankt Thomas Plads. Cathrine har den smukkeste patchworkfrakke på fra Sea New York, hendes ansigt er fint, rent og fuld af glød, og hun bærer en meget let og naturlig makeup. Håret er sat let tilfældigt op med et spænde med similisten, der – selvfølgelig – glimter. Vores snak falder dernæst på hendes hudplejerutiner, for jeg tænker, at sådan en pæn hud ikke bare kommer af sig selv.

"Mine hudplejerutiner har stort set været de samme hele livet. Jeg går rigtigt meget op i dem. Jeg får tit at vide, at jeg har en rigtig flot hud, så jeg er meget øm med at passe rigtigt godt på den og få den til at holde sig fin så længe som muligt. Hvis din hud er flot, og du passer godt på den, så er din makeup også meget flottere. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at gå i seng med makeup på, uanset hvor træt jeg er.

For mig er det lidt ligesom at glemme at børste tænder. Det føles ikke rart. Så jeg renser min hud hver morgen og aften. Om morgenen tager jeg en kold vaskeklud, for det har jeg læst på Anette Kristine Poulsens side Beautyspace, at man skal. Derefter kommer jeg lidt mist i ansigtet, så serum og derefter dagcreme med solfaktor. Jeg tror megameget på serum. EGF-serum fra Bioeffekt er fantastisk. Det er skidedyrt, men fuldstændig genialt, så jeg synes faktisk, at det er pengene værd. Så sparer jeg til gengæld lidt på ansigtscremen.

Der bruger jeg tit en mild, certificeret ansigtscreme fra Matas. Den er god og basic. Jeg tror på, at dagcreme skal give fugt og beskytte, og så er det serummet, der skal do the magic. Så det er dér, jeg bruger mine penge. Derudover bruger jeg en ansigtsscrub to gange om ugen, og så prøver jeg at tørbørste min krop, for det har jeg også læst, at man skal. Jeg glemmer det tit, men jeg kan virkelig godt se, at det gør en forskel på mine trætte lår, så jeg skal være lidt bedre til at finde børsten frem."

”Vi knokler på arbejdet, nogle har børn, vi skal se vores veninder, træne, spare op og lære at investere. Alt det kan godt gøre dig lidt træt, og så skal der altså en god concealer til”

Cathrine Widunok Wichmand

Læs også: Marie Lodberg: ”Min hud har ikke sovet i et år”

Går du meget op i, hvordan du ser ud, når du går ud ad døren?

"På mange måder er jeg egentlig ret ligeglad med, hvordan jeg ser ud. Jeg kan sagtens gå ned i Netto eller på arbejde uden makeup, og hvis folk tager billeder, behøver jeg ikke godkende. Egentlig har jeg en grundlæggende følelse, der siger, at jeg er dejlig, præcis som jeg er. Men samtidig med den følelse, så gør jeg faktisk mange ting for mig selv og mit udseende. Jeg får ordnet mine bryn, jeg får lavet brasilian wax, og jeg går hos en fantastisk og lidt dyr frisør. For jeg kan virkelig godt lide at gøre de ting for mig selv.

At tage den tid til sig selv, uanset om det bare er fem minutter eller mere, hvor man får lov at være i sin egen verden, bruge sine hænder og mærke sit ansigt og nusse lidt om sig selv. Makeup er meget mere end bare at fjerne mørke rande under øjnene. Det er et øjebliks kvalitetstid. Når jeg lige har lagt makeup, så føler jeg mig bare lidt mere lækker. Jeg ser det ikke som en maske, som skal skjule noget, det er bare en forlængelse af min personlighed. Ligesom når man vælger det ene par sko frem for det andet.Der ligger meget identitet i det , men uden at det er bestemmende for, hvem jeg er. Det er et lille ekstra add on."

5.jpg

Cathrine: Hvis jeg mødte mit yngre jeg, ville jeg sige, at …

… du er dejlig, præcis som du er. Du er lige nøjagtigt den, du skal være.

… alt kan læres. Du skal ikke kunne det hele på én gang, så nyd den proces, livet er.

… lad være med at plukke de øjenbryn så smalle!

"Jeg synes egentlig, at du kommer rigtig langt med flotte bryn og en fugtmættet hud. Og så mit yndlingstip: Røde læber. I am Worth It-farven fra L’Oréal er helt perfekt. Den sidder hele dagen, og jeg kan kysse min søn uden problemer. Det er min yndlingsfarve, og den klæder alle. Røde læber fikser alt. Det er mit bedste tip. Simpelthen."

Noget på hjerte

Som teenager fandt Cathrine beautyinspiration i magasinet Vi Unge, og når hun skulle lære, hvordan man lægger den perfekte øjenskygge, var det makeupartisten Nicci Welshs beautybog, der blev fundet frem. I dag går hun på YouTube og Instagram, når hun skal lære nye teknikker eller bare inspireres.

"Det er ikke grænser for, hvad du kan lære af tips og tricks til makeup og håropsætninger på de sociale medier. Der findes så mange dygtige mennesker. Jeg er også så heldig, at jeg gennem mit arbejde møder rigtig mange dygtige makeupartister. Jeg spørger dem altid, hvad deres yndlingsprodukter er og bider nøje mærke i, hvordan de arbejder med mit ansigt og mit hår. Jeg lærer altid noget nyt og suger virkelig til mig. Jeg er ambassadør for L’Oréal, så jeg holder mig også opdateret på, hvordan de bruger produkterne."

Apropos L’Oréal, hvordan er det at blive valgt til at blive ambassadør og ansigt for så stort et beautybrand?

"Da L’Oréal spurgte mig, om jeg ville være dansk ambassadør for dem, blev jeg overrasket. Jeg havde ikke rigtig set mig selv som en skønhedspige. Jeg synes, det er sjovt at lægge makeup, men jeg er jo ikke ekspert. Da de spurgte mig, var jeg højgravid, rundkindet og havde skruet en del ned for makeuppen for at undgå alle mulige stoffer under min graviditet. Så jeg syntes, at det var ret vildt, at de spurgte mig. Men L’Oréal i Danmark ville gerne have en kvinde, som også stod for noget, som havde noget på hjerte og ikke bare makeup i ansigtet.

Det passede på mig. Når jeg har været ude til events, har det været sjovt at opleve, at danskerne, i forhold til resten af Skandinavien, ikke er så makeup-orienterende. Når jeg er sammen med de andre skandinaviske it-girls, så er deres makeup i en helt anden liga. De har nogle vilde skills og bruger en helt anden mængde. Danskerne er mere naturlige og meget mere less is more. L’Oréal vil gerne repræsentere alle sider og typer af kvinder, så jeg er meget stolt af at være ambassadør."

Læs også: Charlotte Torpegaard: "Det er ligesom at få en ansigtsbehandling dagligt"

6.jpg

Der er mange måder, kvinder kan se ud på

Meget af Cathrines arbejde foregår på de sociale medier. Derfor er hun også meget bevidst om, hvordan man hurtigt kan skabe et perfekt billede, som ikke altid afspejler virkeligheden.

"Instagram har tit været meget udskældt for at være fyldt med filtre og fordreje virkeligheden. Men jeg synes faktisk, at Instagram er med til at udfordre de stereotype idealer og vise, at der er mange idealer og mange måder, kvinder kan se ud på. Det, du følger, er det, du bliver udsat for. Så du skal selvfølgelig også selv vælge at følge det brede billede. Da jeg voksede op, var idealet at være så tynd som muligt, så lyshåret som muligt og have en navlepiercing. Nu er der enormt mange seje kvinder på de sociale medier, som unge piger kan se op til. Alle kan komme til, alle kan vise sig selv frem. Så jeg synes faktisk, at Instagram har gjort plads til, at vi kan være forskellige."

Og netop det med at kunne spejle sig i et bredere kvindebillede kunne Cathrine godt selv have brugt, da hun var en ung pige.

"Jeg er begyndt at følge en kvinde, der har rigtig meget kropsbehåring på brystet og kroppen, @queen_esie. Først tænkte jeg: ”Hvad sker der her!”, for det er så integreret i mig, hvordan man i 00’erne skulle være fuldstændig fri for hår. Jeg har selv meget hår på armene, og det har jeg altid skammet mig meget over siden en klassekammerat i 2. klasse pegede, grinte og sagde, at jeg havde abearme. Jeg kommer aldrig til at glemme det. Jeg voksede mine arme i mine teenageår, og det var faktisk først, da jeg mødte min mand, at jeg begyndte at give slip på det. Han skænkede det ikke en tanke, at jeg havde hår på armene. Jeg ville ønske, at jeg havde set hende, da jeg var teenager."

"Jeg er også rigtig glad for en pige fra Holland, @rianne.meijer, som laver videoer og billeder med sig selv, hvor hun viser, hvordan bestemte poses og vinkler kan snyde. Vi ser jo så mange piger på Instagram, der ligner en million med deres høje trusser skåret helt under armhulen. Men ofte er det en optisk illusion. Det er et spørgsmål om tricks, lys og om at stritte numsen bagud, så ens ben ser lange ud. Jeg er også selv bevidst om det, når jeg tager billeder. Jeg ved også godt, hvordan jeg skal stå. Man kan så nemt snyde, så det er fedt, når seje kvinder viser virkeligheden, de ekstra kilo og appelsinhuden frem."

Er der ellers nogle kvinder, som du særligt ser op til på beautyfronten?

"Min farmor i 80’erne er et idol for mig. Hun har knogleskørhed og en Dronning Ingrid-ryg. Men hun går stadig til frisøren og får ordnet sit hår, hun lægger øjenskygge og lidt mascara. Hun er ekstremt smuk. Hun giver ikke slip på sig selv. Det er meget inspirerende. At gå op i sig selv er ikke bare overflade. Det handler også om at holde fast i sig selv, den man er og har været.

Jeg har også et soft spot for Ellen Hillingsø og har en bog i tankerne, som jeg gerne vil skrive en dag. Titlen skal være “Mens jeg venter på at blive Ellen Hillingsø.” Hun er jo gudesmuk, hendes energi er fantastisk, og så udstråler hun samtidig en sindssyg ro. Jeg er også meget betaget af Andrea Elisabeth Rudolphs hud. Den er jo helt vild! Den glød. Hun har så gode gener, og det jo bare skideuretfærdigt. Men hun er en genial ambassadør for sit eget brand. Whatever she is selling, I am buying."

”At gå op i sig selv er ikke bare overflade. Det handler også om at holde fast i sig selv, den man er og har været”

Cathrine Widunok Wichmand

Intet er permanent

Tilbage på Frederiksberg er Cathrine og jeg gået ind i det meget hypede bageri Hart. I disken ligger der glaserede donuts, Intagram-venlige jordbærtærter og rabarber-wienerbrød med en form for skumfidus på toppen, der alle har en helt særlig tiltrækningskraft. Man skal virkelig have rygrad for at modstå en kage derfra. Men Cathrine siger pænt nej tak. For i ferien har hun fået mættet sin søde tand, og nu er det tid til at skære lidt fra. Med alderen har Cathrine nemlig fundet ud af, hun skal spise lidt mere med omtanke. Så vi snupper en is-kaffe i stedet.

"Da jeg var teenager, lignede jeg en million, og jeg behøvede ikke gøre noget for det. Men jeg satte slet ikke nok pris på det. Nu har jeg indset, at det aldrig bliver bedre, end sådan som jeg ser ud lige nu i dette sekund, så jeg skal være taknemlig for det. Jeg bliver kun ældre, og alt kommer kun til at blive løsere og anderledes."

"Omvendt er min krop jo ikke til for at se ud – den er til for at blive brugt. Jeg er ekstremt stolt af det, den præsterer. Den får mig frem og tilbage, den kan løbe, den kan danse med min dreng, og den kan bære et barn. Den er for vild. Min mave bliver aldrig den samme efter min graviditet, og strækmærkerne må jeg også leve med. Men sådan er det. Intet er permanent, og tingene ændrer sig. Så man kan lige så godt nyde det, som er der nu. Mine lår rører ved hinanden. Det har de aldrig gjort før. Men jeg plejer at sige, at de nusser hinanden. Det er en lidt sød tanke."

Tænker du meget over, hvad du spiser?

"Jeg er ret afslappet, når det kommer til mad. Jeg prøver at drikke meget vand, for jeg kan se det på min hud, når jeg ikke drikker nok. Jeg elsker alt det, der ikke er godt. Slik, kage, pizza og snaskede hvidløgsflutes. Men jeg prøver at skrue lidt ned for det. Hvis jeg spiser sundt, har jeg en meget bedre følelse indeni. Der er ikke noget, der er gratis længere. Jeg vil gerne blive gammel og kunne bære mit barn og danse uden at være begrænset af min fysik eller energi."

"Til gengæld tager jeg mange kosttilskud. Det hører automatisk med, når man har været i fertilitetsbehandling. Hver dag spiser jeg fiskeolie, multivitamin, B-vitamin, magnesium og mælkesyrebakterier, så min pilleskål er fyldt med alle farver og former. Men jeg har også meget respekt for, at man ikke skal selvdossere alt for meget. Jeg går hos en zoneterapeut, som også er healer. Hun er helt fantastisk og en form for åndelig partner for mig i min fertilitetsbehandling. Jeg har haft en behov for at have en, jeg kan læne mig op ad. En, der ville mig på en anden måde end bare: ”Tag trusserne af, og læg din op på briksen.” Alt er meget klinisk, når man er i behandling. Hun ser mig og rådgiver mig også om, hvilke kosttilskud, jeg skal spise." 

8.jpg

Når man elsker sig selv, stråler det igennem

Under hele interviewet smiler og griner Cathrine. Det er virkelig sandt, at folk er endnu smukkere, når de smiler. Cathrine ved godt, hvornår hun selv føler sig allermest smuk.

"Da jeg var gravid, følte jeg mig virkelig smuk. Selvfølgelig også tung og træt. Blodmængden stiger, og det hele bliver pumpet rundt, så du har bare mere farve i kinderne. Jeg husker også min bryllupsdag som noget helt ultimativt. At have den særlige kjole på, som har hængt og ventet på, at du skal have den på. Jeg var i min fysiske topform, jeg havde lige løbet et maraton. Jeg følte mig så smuk. Men det gør jeg også efter en løbetur efterfulgt af et bad og en let makeup. Den der følelse af ahh indeni. Skønhed ligger i mange ting. Det handler ikke kun om en god læbestift. Det handler også om at grine og have det godt. At føle sig elsket. Det er indre skønhed."

"Alle besidder indre skønhed. Når man elsker sig selv, stråler det igennem. Det at elske sig selv og tage sig tid til sig selv, det er noget, vi alle kan skrue på. Og de fleste af os burde nok skrue op. Det skinner tydeligt igennem, hvis du ikke er glad. Du kan lægge nok så meget makeup, men hvis du har det dårligt, så ser man det."

"Og omvendt. Hvis du er grundglad, så er der ingen concealer, der kan hamle op med det." 

Cathrine Widunok Wichmand

  • 31 år
  • Tidligere radiovært på P3 og nu blogger og influencer under navnet Rockpaperdresses
  • På Instagramprofilen af samme navn indvier hun følgerne i alt fra små hverdagsglimt og miljøtips til livet som mor og fertilitetsbehandling
  • Dansk ambassadør for bl.a. L’Oréal og Matas Striberne
  • Gift med Adam og mor til Eddie på 2 år og mopsen Frida.

Cathrines favoritprofiler på Instagram

@Moonsandjunes Undertøjsmærke, som hylder kvindekroppen, helt som den er og uretoucheret. Jeg elsker strækmærker i mit feed!

@queen_esie Jeg har savnet at se kropshår i min ungdom, og Esther kunne have gjort en forskel for min hårskam. Hun er gudesmuk og håraktivist – med både kruset hår på bryst og ben.

@Thebirdspapaya Jeg elsker, at hun er hele sig selv på Insta – og viser os det. Appelsinhud, strækmærker, hængemave. Præcis som vi er flest, især post-graviditet.

@Rianne.meijer Hun er så dejligt girl next door og er virkelig med til at fjerne filteret fra Instagram. Hun deler ofte det lækre billede – akkompagneret af et af de 500, der ikke var det. Hun har humor og selvtilid og er et kæmpestort forbillede.

Se, hvad vi ellers skriver om: