Sophie Bille Brahe Georg Jensen
SPONSORERET indhold

Så lidt skal der til for at genoplive dine slidte smykker

Der er ingen grund til at bruge penge på dyre produkter til at rense dine smykker. Alt hvad du behøver, for at give sølvkæden eller guldringen glansen tilbage, finder du i dit eget køkken.

Af:: Julie Svarrer og Kristian Hindø-Lings Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
28. maj. 2019 | Mode | Eurowoman

Smykker er for det meste lavet af holdbare materialer som sølv eller guld, men uanset materialet kræver de dog pleje og rengøring for at bevare deres glans. Hvis ikke du fjerner skidt og bakterier fra dine smykker, er det ikke kun ret uhygiejnisk, men også dumt fordi smykkerne med tiden bliver matte i farven, hvis de ikke bliver rengjort og pudset.

LÆS OGSÅ: Din mormors favoritsmykke er sæsonens største smykke-trend

Når det handler om at give dine smykker en lang og værdig levetid, er der nogle hovedregler, du altid skal være opmærksom på:

  1. Tag altid dine smykker af når du vasker hænder og går i bad – smykkerne har ikke godt af sæbe og creme.
  2. Tag også dine smykker af når du sover. Hverken du eller smykkerne har gavn af at være sammen om natten. Smykkerne ridses og små støvpartikler kan sætte sig i dem, og du har brug for at være fri af metalgenstande om natten.
  3. Bær aldrig dine smykker svømmehal eller pool, da klor og andre kemikalier kan ødelægge smykkerne og fremskynde de mørke pletter, som især hurtigt forekommer på sølv.
  4. Undgå, at dine smykker er i kontakt med cremer og hudolier samt parfume.

Her får du en oversigt over, hvordan du bedst plejer alt fra guld, guldbelagt, sølv, perler, ædelsten og perler – nemt og med ingredienser fra dine egne køkkenskabe:

Guld

Guld oxiderer ikke, men derfor har det stadig brug for en kærlig hånd i ny og næ. En smykkepudseklud kan give dine guldsmykker glansen tilbage. Og hvis du vil værne ekstra om dine smykker, bør du sende dem til eftersyn hos din guldsmed i ny og næ.

Guldbelagt

Guldbelagte smykker bliver naturligt lidt mørkere med tiden. Guldet oxiderer og slides af, fordi guld og sølv i princippet ikke kan binde til hinanden. Desuden vil en forgyldning altid blive udsat for slitage. Derfor ser man ofte forgyldte smykker, der varierer i guldfarven, da de slides nogle steder og ikke andre. Hvor hurtigt det sker afhænger af, hvor meget du bruger smykket, hvor kraftig forgyldningen er, og hvad du udsætter smykket for.

Ædelsten

Ædelsten som for eksempel diamanter er hårde og nemme at vedligeholde. De skal renses for at bevare glansen, og det kan gøres med lidt lunkent vand, mild sæbe og en blød klud til at tørre efter.

Diamantsmykker kan også renses med ultralydsbad hos din guldsmed, det giver dem virkelig et shine-up. Men du bør undgå at få det gjort for ofte, da badet kan gøre stenene løse i fatningerne, så risikoen for at miste sten bliver større. Andre sten, som opaler, rav, koraller, turkiser og smaragder, er mere skrøbelige. Med disse bør du rådføre dig med din guldsmed.

Perler

Snoren i din perlekæde er oftest lavet af silke. Det betyder, at den både kan blive mør og potentielt knække, og at knuderne kan tiltrække snavs. Derfor anbefales det, at du får trukket din perlekæde om minimum én gang om året.

Sterlingsølv

Sterlingsølv er nemt at holde, hvis du følger disse helt enkle regler: Brug aldrig nogen former for børster til at fjerne pletter fra sølv smykker, da dette kan forvolde ridser og skrabe mærker – en blød bomulds- eller flannel-klud og lidt tålmodighed er alt, hvad der behøves. En yderligere skinnende overflade kan opnås ved at benytte specielle pudseklude, som kan købes ved din lokale guldsmed.

Sølv

Du behøver hverken bruge knofedt eller pudseklud, hvis arvesølvet eller fingerringen af sølv har mistet glansen og efterhånden fremstår mere sort end blank. Dyre pudsecremer, som ofte fylder op i skabene i årevis, er der heller ikke brug for. En pakke salt til få kroner, en rulle alufolie og kogende vand er alt, du behøver.

Sådan rengør du sølvsmykker

  1. Beklæd en skål eller balje med sølvpapir.
  2. Tilsæt en lille håndfuld salt. Den præcise mængde er ikke så afgørende.
  3. Hæld kogende vand i baljen.
  4. Læg sølvsmykker eller sølvskeer ned i vandbaljen. Efter et minuts tid vil du se, at sølvet igen får sit blanke skær tilbage. Lad sølvet ligge til det er blevet pænt.
  5. Tag sølvet op. Skyl det i rent vand og tør efter med et viskestykke. Et Voila! Dit sølvtøj har fået nyt liv.

Advarsel: Brug ikke fremgangsmåden til oxyderede sølvsmykker, da det ødelægger oxideringen.

Er det magi? Nej, forklarer lektor Rolf W. Berg fra Institut for Kemi ved DTU: ”Sølvet bliver misfarvet, fordi det går i forbindelse med ilt og svovlbrinte, som er overalt, hvor vi mennesker opholder os.” Det, vi ser som sort, er altså små sølvsulfid-partikler, som har klistret sig på det rene sølv.

Men den sorte belægning er heldigvis let at slippe af med. Det skyldes, at sølv er et mere ædelt metal end aluminium: ”Når sølv og alufolie bliver sat i forbindelse med varmt saltvand, vil aluminium frigøre svovlbrinten, så sølvet igen fremstår i sin rene form,” afslutter Rolf W. Berg.

Når de to materialer sættes i forbindelse, vil ilt og svovl altså ”vandre” fra sølvet og over til aluminiumsfolien. Det vil også ske over tid, hvis sølv og alufolie lå side om side, men det varme saltvand giver her et lift til partiklerne, så processen går meget hurtigere.

Sådan rengør du sølvsmykker helt uden kemi

De gængse sølvpudsemidler, man kan købe overalt, indeholder slibemidler, der fjerner belægningerne af Ag2S og Ag2O. Midlerne slider dog på sølvsmykkerne hver gang, og hvis du ikke har hverken stanniol eller adgang til kogende vand, får du her et par gode råd til, hvordan du kan rense dine sølvsmykker uden.

  • Tandpasta indeholder også slibemiddel og kan nemt erstatte de rigtige pudsemidler. Mere skånsomt er ketchup, der ikke sliber sølvet. Men da surheden i ketchup reager med Ag2S og Ag2O, du kan vaske belægningen væk sammen med ketchuppen.
  • Opvaskemiddel er en anden måde at rengøre dine sølvsmykker på. Dyp en klud eller blød tandbørste i en opløsning af vand og opvaskemiddel, og fjern skidt og snavs. Skrub ikke for hårdt, da du risikerer at ridse eller slide forgyldningen af. Skyl smykkerne grundigt i rent vand, og tør dem af.

Så er der bare tilbage at finde smykkerne frem, og give dem en kærlig hånd, så du igen kan funkle om kap med stjernerne.

Anbefalet til dig