Bella Hadid kort hår
SPONSORERET indhold

Sådan ved du, om kort hår vil klæde dig

Er kort hår forbeholdt en bestemt type hår? Og klæder kort hår alle? Vi har spurgt eksperterne og giver dig her deres svar samt fine korthårsfrisurer.

Foto: Edward Berthelot/Getty Images
26. mar. 2021 | Mode | ALT.dk

Kort hår eller langt hår? Jeg har indtil flere gange stået over for det dilemma, det nu engang er, om man skal lade de lange lokker falde til fordel for en frisk, kort sommerklip.

Mine argumenter imod det korte hår er egentlig mange. Vil jeg fortryde det kun for at vente 100 år på at håret vokser ud? Vil mit hår begynde at kruse og krølle? Og den værste: Vil jeg komme til at ligne en mor-type?

LÆS OGSÅ: Se, hvilken frisure der passer bedst til din ansigtsform

Jeg har haft kort hår én gang i mit liv: Da jeg var fjorten år og blev klippet af min mors smarte københavnerfrisør. Det blev helt kort. Som i Audrey Hepburn-kort. Uf det var grimt til mig. Jeg husker, som var det i går, hvordan min veninde fik grineflip, da hun et par år senere faldt over et foto af mig – helt skinnende i hovedet og med et fjoget grin – med mit "flotte" nye hår.

Heldigvis er der en løsning på, om kort hår vil klæde dig. Nemlig i form af vores to eksperter, Mie Harritz – frisør og medindehaver af salonen Grau i København – og Charlotte Torpegaard, der er skønhedsekspert og grundlægger af I Love Beauty, der bl.a. tæller et onlineunivers og en skønhedsbutik af samme navn.

Jeg har stillet dem syv spørgsmål, der vil gøre det mere klart, om kort hår vil klæde dig. Men det kræver lidt selvindsigt.

Her får du svar på følgende: 

  1. Klæder kort hår alle?
  2. Har eksperterne nogensinde haft kort hår selv?
  3. Hvordan ved man, om kort hår vil klæde én?
  4. Kendte personer, som det klæder at have kort hår?
  5. Er kort hår bedst egnet til en bestemt type hår?
  6. Hvad synes du, er den perfekte længde, hvis man skal have kort hår?
  7. Hvordan undgår man at blive mor-agtig eller maskulin med det korte hår?

kort hår

Skuespillerinden Tilda Swinton med en helt kort frisure, der gøres feminin med blød makeup og lyst tøj.

Klæder kort hår alle?

– Nej, det gør det ikke. Når man bliver klippet kort, skal man sørge for, at frisuren passer til ens stil generelt. Hvis man går efter det androgyne look som for eksempel skuespilleren Tilda Swinton har, er det cool. Men man skal være forberedt på, at man mister en lille smule af sin femininitet, når man bliver korthåret, siger Mie Harritz og fortsætter:

– For man mister jo det der lange feminine hår, som man kan køre hånden igennem. Lyshårede piger er ofte fine med kort hår, synes jeg. Så farven skal også passe til det korte hår. Helt mørkhårede piger kan også opnå sådan et fransk chikt look, som kan være ret fint. Men leverpostejsfarve? Dét gør ikke så meget for kort hår. Farven må gerne være med til at løfte frisuren lidt.

kort hår

Den danske topmodel Helena Christensen i 1994 for Pret A Porter.

Har du nogensinde haft kort hår?

– Jeg har aldrig været særlig modig, når det kom til mit hår. Hverken i forhold til farvning eller frisurer. Jeg har haft kort hår en enkelt gang tilbage i 1990'erne, hvor alle - inklusive jeg - skulle klippes som Helena Christensen - måske du kan huske frisuren - sådan lidt etageklippet og en længde omkring kæbelinjen? Men jeg lod det vokse ud igen, siger Charlotte Torpegaard og fortsætter:

– Jeg føler mig bare mest som 'mig' med lidt længere hår. Og så elsker jeg, at det kan sættes op, når alt andet glipper.

Hvordan ved man, om kort hår vil klæde én?

– Det afhænger af ens ansigtsform. Hvis man er meget lille og tynd, har man ofte en markeret ansigtsform, og derfor kan det være lidt problematisk at blive klippet for kort, da man så i princippet går ind og markerer den fremhævning, der er i ansigtet, siger Mie Harritz og fortsætter:

– Omvendt kan man, hvis man er en lidt større person med et mere rundt ansigt, sagtens have kort hår, hvis man f.eks. laver en super kort page, der faktisk går ind og laver falske kindben ved at "skære" ind i ansigtet. Det er ikke alle, det klæder med kort hår, men man kan gøre meget ved at skræddersy faconen, så den er klædelig for den enkelte.

kort hår

Twiggy med den ikoniske frisure i 1960'erne.

Kan du nævne en kendt person, som det klæder at have kort hår?

– Jeg kan nævne mange. Tag blot et ikon som Twiggy, hvor det korte hår skabte en hel revolution. Før hende - og Vidal Sassoon, som stod bag frisuren - fik kvinder vasket og sat håret hos frisøren, og vi talte typisk avancerede opsætninger og upraktiske frisurer. Med Twiggy blev det korte hår til kvinder et symbol på en frigørelse, som stadig gælder den dag i dag. Mange kvinder med kort hår bliver set som mere modige, siger Charlotte Torpegaard og fortsætter:

– Et opdateret eksempel er Emma Watson, der i flere år kæmpede med sit Harry Potter-lillepigeimage. Det var først, da hun klippede sit hår kort, at hun pludselig af filmverdenen - og i virkeligheden også os andre - blev set som en cool, modig ung kvinde med sine meningers mod. Der ligger meget mere i håret end vi måske umiddelbart anerkender det for.

kort hår

Skuespillerinden Emma Watson til premieren af Harry Potter and the Deathly Hallows.

Er kort hår bedst egnet til en bestemt type hår?

– Hvis man har lidt fint hår, vil det synes af mere, jo højere dit hår bliver klippet op, hvor jo længere det bliver, jo tyndere vil det se ud. Hvis man har et meget krøllet hår, skal man måske bibeholde lidt længde for ikke at blive puddel-agtig, siger Mie Harritz.

Hvad synes du, er den perfekte længde, hvis man skal have kort hår?

– Den perfekte længde er i mine øjne den, der matcher og gerne fremhæver dit eget ansigt og ansigtsformen. Det kræver derfor en dygtig frisør, der ikke blot klipper seneste hit fra frisørscenen i London. Og så kræver de helt korte frisurer - pixiefrisurerne - mere af din makeup, hvis du vil undgå, at det bliver en smule maskulint. Men vil du gerne have lidt trend indover, så er der lige nu en tendens til, at Hollywoodstjerner og modeller klipper håret af i en løs page lige over skulderen. Den frisure klæder de fleste og er meget feminin.

kort hår

Pagen klæder de fleste. Her er modedronningen Anna Wintour.

Hvordan undgår man at blive mor-agtig eller maskulin med det korte hår?

– Det gør man ved at tænke over hvilket tøj, man har på til sit korte hår. Man kan udtrykke mange stilarter med det korte hår alt efter, om man kører det lidt op eller har det lidt ned i panden. Ens stil er nødt til at hænge lidt sammen med det korte hår, for at få det til at gå op i en højere enhed, siger Mie Harritz og afslutter:

– Man kan for eksempel køre den feminine stil med kjoler og ballerinaer, eller man kan køre stilen helt ud med boyfriend-jeans, en hvid T-shirt og en sort blazer. Men en stil midtimellem er svær. Man er lidt nødt til at køre looket helt ud, fordi frisuren har så meget kant i sig selv.

Anbefalet til dig