Bella Hadid kort hår
SPONSORERET indhold

Sådan ved du, om kort hår vil klæde dig

Korthårsfrisure med pandehår? Hvad med en page med sideskilning? Eller er den korte pixie måske bedre til mig? Og hvordan finder jeg overhovedet de rigtige stylingprodukter? Vi har spurgt eksperterne og nedenfor giver vi deres svar samt nogle bud på fine korthårsfrisurer.

Af: Redaktionen Foto: Edward Berthelot/Getty Images
02. jan. 2024 | Mode | ALT.dk

Den korte frisure er smart af mange årsager. Det ser godt ud, dit hår flyver ikke ind i munden på dig, når det blæser, og du skal bruge en væsentlig mindre mængde shampoo i badet.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Men er kort hår forbeholdt en bestemt type hår? Og klæder kort hår alle eller er frisuren bedst egnet til unge kvinder? Mange har nok indtil flere gange stået over for det dilemma, det nu engang er, om man skal lade de lange lokker falde til fordel for en frisk, kort sommerklip.

Argumenterne imod kort hår kan nemlig synes at være mange. Vil jeg fortryde det kun for at vente 100 år på at håret vokser ud og jeg igen har langt hår? Vil mit hår begynde at kruse og krølle? Hvad hvis jeg fortryder, så går der længe, før jeg igen har langt hår. Og den værste: Vil jeg komme til at ligne en mor-type med kort hår?

Nogle er måske også bekymrede for, hvordan en kort hår frisure kan styles? Men også her er der råd for det - for selv med dit tøjvalg kan du gøre meget for at det samlede udtryk bliver virkelig stilsikkert, eller ved at style dit hår med forskellige teksturprodukter kan du give dit korthårsfrisure et personligt præg.

Samtidig findes der mange forskellige frisurer indenfor kort-hårs-genren, så det er svært at skære dem alle over én kam. Nogle korte frisurer vil give dit et tidsløst look som eksempelvis den korte page, hvorimod den ultrakorte "pixie cut"-stil måske er for de allermest modige.

Stor forandring

Særligt hvis man altid har været vant til langt hår, kan det føles som en kæmpe forandring at se sig selv i spejlet og blive mødt af et ansigt, som ikke længere er omkranset af lange lokker.

Men kort hår kan virkelig gøre en stor forskel og forandre dit udtryk i en sådan grad, at du fremstår mere frisk og sporty. Men der findes mange forskellige korthårsfrisurer, og du skal finde lige præcis den frisure, som er bedst til dig. Måske du skal kombinere det korte hår med pandehår? Eller - såfremt du er klar på at style din frisure hver morgen - så kan du skabe mere volumen ved at hive krøllejernet frem eller benytte dig af stylingprodukter såsom saltvandsspray for at skabe volumen i de korte lokker.

Heldigvis er der en løsning på, om kort hår vil klæde dig. Nemlig i form af de to eksperter, Mie Harritz – frisør og medindehaver af salonen Grau i København – og Charlotte Torpegaard, der er skønhedsekspert og grundlægger af I Love Beauty, der bl.a. tæller et onlineunivers og en skønhedsbutik af samme navn.

Vi har stillet dem syv spørgsmål, der vil gøre det mere klart, om kort hår vil klæde dig. Men det kræver lidt selvindsigt.

kort hår

Skuespillerinden Tilda Swinton med en helt kort frisure, der gøres feminin med blød makeup og lyst tøj.

Klæder det korte hår alle? Eller er langt hår bedre for nogen?

– Nej, det gør det ikke. Når man bliver klippet kort, skal man sørge for, at frisuren passer til ens stil generelt. Hvis man går efter det androgyne look som for eksempel skuespilleren Tilda Swinton har, er det cool. Men man skal være forberedt på, at man mister en lille smule af sin femininitet, når man bliver korthåret, siger Mie Harritz og fortsætter:

Læs også

– For man mister jo det der lange feminine hår, som man kan køre hånden igennem. Lyshårede piger er ofte fine med kort hår, synes jeg. Så farven skal også passe til det korte hår. Helt mørkhårede piger kan også opnå sådan et fransk chikt look, som kan være ret fint. Men leverpostejsfarve? Dét gør ikke så meget for kort hår. Farven må gerne være med til at løfte frisuren lidt.

Det tyder altså på, at du skal være klar over, hvilken type korthårsfrisure der vil passe til helhedsindtrykket af det look, du i forvejen har.

Er du typen, der vil kunne rocke en Miley Cyrus" eller vil det passe bedre til din livsstil med den klassiske page? Har du brug for en praktisk frisure og vil du måske stadig gerne kunne samle dit hår i en elastik, når du skal træne? Det kan også være, at den mere pjuskede page med ekstra volumen er mere din stil? 

Miley Curys med sin korte frisure. Foto: Getty Images

Læs også

Har du nogensinde haft kort hår?

– Jeg har aldrig været særlig modig, når det kom til mit hår. Hverken i forhold til farvning eller frisurer. Jeg har haft kort hår en enkelt gang tilbage i 1990'erne, hvor alle - inklusive jeg - skulle klippes som Helena Christensen - måske du kan huske frisuren - sådan lidt etageklippet og en længde omkring kæbelinjen? Men jeg lod det vokse ud igen, siger Charlotte Torpegaard og fortsætter:

– Jeg føler mig bare mest som 'mig' med lidt længere hår. Og så elsker jeg, at det kan sættes op, når alt andet glipper.

Hvordan ved man, om den korte frisure vil klæde én?

– Det afhænger af ens ansigtsform. Hvis man er meget lille og tynd, har man ofte en markeret ansigtsform, og derfor kan det være lidt problematisk at blive klippet for kort, da man så i princippet går ind og markerer den fremhævning, der er i ansigtet, siger Mie Harritz og fortsætter:

– Omvendt kan man, hvis man er en lidt større person med et mere rundt ansigt, sagtens have kort hår, hvis man f.eks. laver en super kort page, der faktisk går ind og laver falske kindben ved at "skære" ind i ansigtet. Det er ikke alle, det klæder med kort hår, men man kan gøre meget ved at skræddersy faconen, så den er klædelig for den enkelte.

kort hår

Twiggy med den ikoniske frisure i 1960'erne.

Kan du nævne en kendt person, som det klæder at have kort hår?

– Jeg kan nævne mange. Tag blot et ikon som Twiggy, hvor det korte hår skabte en hel revolution. Før hende - og Vidal Sassoon, som stod bag frisuren - fik kvinder vasket og sat håret hos frisøren, og vi talte typisk avancerede opsætninger og upraktiske frisurer. Med Twiggy blev det korte hår til kvinder et symbol på en frigørelse, som stadig gælder den dag i dag. Mange kvinder med kort hår bliver set som mere modige, siger Charlotte Torpegaard og fortsætter:

– Et opdateret eksempel er Emma Watson, der i flere år kæmpede med sit Harry Potter-lillepigeimage. Det var først, da hun klippede sit hår kort, at hun pludselig af filmverdenen - og i virkeligheden også os andre - blev set som en cool, modig ung kvinde med sine meningers mod. Der ligger meget mere i håret end vi måske umiddelbart anerkender det for.

kort hår

Skuespillerinden Emma Watson til premieren af Harry Potter and the Deathly Hallows.

Glat eller krøllet hår - passer kort hår bedst til en bestemt type hår?

Spørgsmålet er, om kort hår klæder enhver hårtype – det har vi også spurgt eksperterne om. For kan du rocke en korthårsfrisure uanset om du har tyndt hår, tykt hår eller krøllet hår?

- Hvis man har lidt fint hår, vil det synes af mere, jo højere dit hår bliver klippet op, hvor jo længere det bliver, jo tyndere vil det se ud. Hvis man har et meget krøllet hår, skal man måske bibeholde lidt længde for ikke at blive puddel-agtig, siger Mie Harritz.

Læs også

Hvad synes du, er den perfekte længde, hvis man skal have kort hår?

– Den perfekte længde er i mine øjne den, der matcher og gerne fremhæver dit eget ansigt og ansigtsformen. Det kræver derfor en dygtig frisør, der ikke blot klipper seneste hit fra frisørscenen i London. Og så kræver de helt korte frisurer - pixiefrisurerne - mere af din makeup, hvis du vil undgå, at det bliver en smule maskulint. Men vil du gerne have lidt trend indover, så er der lige nu en tendens til, at Hollywoodstjerner og modeller klipper håret af i en løs page lige over skulderen. Den frisure klæder de fleste og er meget feminin.

kort hår

Pagen klæder de fleste. Her er modedronningen Anna Wintour.

Hvordan undgår man at blive mor-agtig eller maskulin med det korte hår?

Måske har du endnu ikke helt besluttet dig for, at springe ud i at klippe dit hår kort endnu? Måske er du bange for, at du ikke kan slippe afsted med det? Måske er det tankerne om styling af frisuren, som gør dig nervøs for om du kan bære en kort frisure? Måske er det en bekymring for dig, at dit korte hår vil give dig et look, som er meget mor-agtigt? Så hvordan undgå man at blive enten alt for mor-agtig eller for maskulin?

– Det gør man ved at tænke over hvilket tøj, man har på til sit korte hår. Man kan udtrykke mange stilarter med det korte hår alt efter, om man kører det lidt op eller har det lidt ned i panden. Ens stil er nødt til at hænge lidt sammen med det korte hår, for at få det til at gå op i en højere enhed, siger Mie Harritz og afslutter:

– Man kan for eksempel køre den feminine stil med kjoler og ballerinaer, eller man kan køre stilen helt ud med boyfriend-jeans, en hvid T-shirt og en sort blazer. Men en stil midtimellem er svær. Man er lidt nødt til at køre looket helt ud, fordi frisuren har så meget kant i sig selv.

Held og lykke med dit nye, korte hår!

Anbefalet til dig