Verdens første supermodel død
Amerikanske Dorian Leigh var den første model, der blev offentligt kendt og et brand i sig selv. Før i tiden var modeller ikke de superstjerner de fejres som i dag, og det gav derfor genlyd i modebranchen da Dorian i 1940erne med gåpåmod og masser af attitude, skabte sig en fantastisk offentlig karriere, med international berømmelse til følge.
Dorian gik ind i modebranchen som 27årig fraskilt mor til to, med hårdt brug for ekstra penge til husholdningen. Til trods for sin åbenlyse skønhed var Dorians høje alder dog et problem, så da et job for Harper’s Bazaar meldte sig, instruerede agenten Harry Conover hende i at fortælle den magtfulde moderedaktør Diana Vreeland, at hun kun var 19. Om Vreeland hoppede på den melder historien ikke noget om, men uanset hvad blev Dorian hyret til opgaven, takket være sine karakteristiske, kraftige øjenbryn. En stjerne var født.
Senere i karrieren skrev Dorian kontrakt med det dengang nystartede Ford Models bureau, og fik efterfølgende en indtjening på $300,000 årligt. Et beløb, der ansås som astronomisk højt for en model i de dage. Den elegante pige fra Texas viste dog sit værd ved at lande på adskillige magasinforsider som Vogue, Harper’s Bazaar og Life, ligesom hun skød en lang række ikoniske billedserier for legendariske modefotografer som Richard Avedon og Irving Penn. Avedon sagde senere, at Dorian var den mest alsidige, og sødeste model han nogensinde havde haft foran kameraet.
I tråd med tidens skarpe adskillelse af catwalk – og fotoarbejde, optrådte Dorian udelukkende i billedserier og printreklamer, deriblandt en overvældende succesrig kampagne for Revlon kaldet ’Fire and Ice’, i 1952 (se billede nedenfor). Catwalkarbejde blev dengang betragtet som lettere nedværdigende for en model af Dorians kaliber, mens fotoarbejde sås som den mest prestigefyldte niche i modelindustrien.
I løbet af sin karriere holdt Dorian sig flere sjove bekendtskaber, blandt dem forfatteren Truman Capote, som eftersigende lod sig inspirere af Dorians uimodståelige væremåde da han skabte figuren Holly Golightly i klassikeren Breakfast at Tiffany’s. Sikkert er det, at skaberne bag filmversionen af Capotes roman senere kopierede en god del af Dorians person ind i Holly, spillet af Audrey Hepburn på det store lærred.
Dorian giftede sig fem gange og blev skilt fire. Mand nummer fire, den spanske racerkører Alfonzo Cabez de Vaca y Leighton, døde i 1957 i en bilulykke under et racerløb i Italien, og Dorian trak sig kort efter fra modelarbejdet. Hun flyttede til Paris, blev gift igen, og startede sammen med Eileen Ford fra Ford Models det første parisiske modelbureau. Dorian kæmpede en brav kamp for sit bureau, og i særdeleshed for, at hendes modeller blev ordentligt betalt. Desværre involverede hendes mand Ben-Guiron sig i ulovlige forretninger, og Dorian så sig nødsaget til at lukke sit bureau i 1964, samme år hendes sidste ægteskab gik endeligt i stykker.
Efterfølgende vendte Dorian hjem til USA, hvor hun blandt andet skrev sin biografi, The Girl Who Had Everything, i 1980, samt to hyldester til lækkerier, nemlig bøgerne Pancakes og Doughnuts.
Dorian døde 9. juli i år. Hendes lillesøster, Suzy Parker, var ligeledes en yderst anerkendt model i 1950er – 60erne.
Dorian poserer for fotografen Richard Avedon