Okinawa
SPONSORERET indhold

Derfor lever folk længe på øen Okinawa

På den japanske ø i Stillehavet bliver folk ældgamle og er i god form til det sidste. Eksperter har igen og igen udpeget øen som et forbillede, når det handler om at få et langt og sundt liv. Vi sendte en journalist afsted for at få formlen med hjem.

Af:: Jeanette Ringkøbing Rothenborg Foto: Jeanette Ringkøbing Rothenborg og getty images
18. aug. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. SPIS TANG OG ANDRE SUPERFOODS

Tørret tang kom til at fylde et pænt stort hjørne af kufferten på turen hjem fra Okinawa. Tang er efterhånden blevet en populær superfood herhjemme og med god grund. Tang indeholder bl.a. mange mineraler, aminosyrer, kostfibre, vitaminer, kalcium og protein. Og ernæringseksperter mener, at havets egen salatbar kan være godt mod bl.a. forhøjet blodtryk, åreforkalkning og knogleskørhed. I øvrigt er tang også rigtig godt for huden – mange af arterne indeholder store mængder af antioxidanter som betacaroten, E-vitamin, C-vitamin og mineraler som kobber og zink. Især kan antioxidanterne forny hudens celler, så de ikke ældes tidligt.

På Okinawa finder man tang i alle mulige varianter, og det er en af de absolut vigtigste ingredienser i det lokale køkken. Den smukkeste er Umi Budou (eller sea grape), der består af fine, lysegrønne tråde med små limefarvede perler på. Det ligner egentlig mest kaviar og har lidt samme konsistens. Andre super populære typer er Mozuku – sprøde, grønbrune trævler, der smager fantastisk i salat. Asa, der nærmest er neongrønt, og Wakame, der bl.a. bruges i misosuppe. Flere af tangarterne gror kun ud for Okinawas kyster og er en slags afgrøde, som man dyrker og bruger i stort set alle retter.

2. TÆNK I TOFU

Tofu er baseret på soya og derfor fyldt med sunde planteproteiner. Okinawas befolkning har det højeste indtag af tofu i verden pr. indbygger, og det har sat sine tydelige spor her, hvor fremstillingen af tofu er en specialitet på linje med delikatesse-oste i Frankrig. På øen finder man ingen halvgrå klumper i uklart vand på glas, sådan som vi kender det herhjemme. Okinawas tofu ligner nærmest flødeis og er fast, frisk og med en nødde- og flødeagtig eftersmag. Og så er den lokale tofu i øvrigt også sundere end mange andre steder i verden. Fremstillingsprocessen er nemlig anderledes og betyder, at den færdige tofu indeholder mindre fedt og flere proteiner.

LÆS OGSÅ: Mountainbiking: Tag med på 4 MTB-rejser

3. SKRU OP FOR DET GRØNNE

Tænk i grøntsager, hver gang du åbner munden. På Okinawa bugner de lokale markeder af friske bønner, kål og salat, og ernærings- og aldringseksperter peger på, at en vigtig del af forklaringen bag Okinawas sunde befolkning er deres store indtag af grønt, der er sprængfyldt med antioxidanter og andre forebyggende, gode sager. Beboerne på Okinawa har f.eks. en meget lav risiko for åreforkalkning og mavekræft og hormonrelaterede kræftformer som brystkræft. Ikke mindst de søde kartofler, kålen og kinaradiserne er fuldtræffere.

4. GÅ GOYA-AMOK

Flere studier har vist, at mange af Okinawas afgrøder har medicinsk virkning – og de har i øvrigt været vigtige dele af traditionel kinesisk og indisk medicin i århundreder. Et godt eksempel er frisk gurkemeje, der er let at få ind i vores danske kost i alt fra sammenkogte retter til morgenjuicen. Den lille rod kan styrke immunforsvaret og menes at kunne forebygge hjerte-karproblemer og visse former for kræft – og så smager den skønt.

Det samme gør shikuawasa. Okinawas grønne mini-lime er sprængfyldt med især C-vitamin og andre antioxidanter og menes bl.a. at kunne styrke hjerte og lever. Forskere undersøger i øjeblikket, om den lille grønne citrus også kan virke forebyggende mod Alzheimers. Den smager endnu bedre end lime, men kan desværre være svær at finde herhjemme.

En virkelig lokal darling på Okinawa er en grøn tingest, der egentlig mest ligner en agurk med bumser. Navnet er goya (eller ”bitter melon”), og selv om hverken navn eller udseende virker særligt tiltalende, er den virkelig lækker, når først man har lært den at kende. Prøv for eksempel at gøre Okinawa-køkkenet efter og lav din egen goya champuru – lynstegt goya med tofu, æg og eventuelt lidt svinekød. Goya er proppet med Bog C-vitaminer, har et højt indhold af folat og har i århundreder været brugt i traditionel medicin. Goya virker dæmpende på blodsukkeret og kan desuden være en god hjælp, hvis man ønsker at tabe sig. Man mener også, at goya kan virke forebyggende på virusinfektioner og hjertesygdomme, og i nogle laboratorieforsøg har den givet forskere håb om, at den også kan bekæmpe visse former for kræft. Indtil videre har de positive resultater været på mus, men her ser det også ud til, at goya kan få kræftknuder til at skrumpe, formentlig fordi stoffer i frugten giver de ondartede celler stress.

LÆS OGSÅ: Fokus på superfood: Hvor sunde er de egentlig?

Det kan være ret svært at finde goya herhjemme, så heldigvis kom en god portion goya-te med hjem i bagagen – sammen med alle de andre skønne, grønne teer. Især sencha-te og matcha er populært på Okinawa og har også for længst indtaget de danske helsekostbutikkerne på grund af det høje indhold af antioxidanter.

5. SKRU NED FOR KØDET

Hvis du ikke allerede er styret ind på en vegetarisk tankegang, får du på Okinawa endnu en god grund til at få dine proteiner fra planter i stedet for kød. De sunde øboeres forkærlighed for den sunde, plantebaserede kost er opstået i perioder med ekstrem fattigdom, hvor særligt de søde kartofter og tangen var nemt og billigt at spise sig mætte i. I dag spiser man da også kød og især fisk, men i begrænsede mængder. Svinekød elsker man på øen, men kødet serveres mest til højtider – og først når det usunde fedt er kogt helt væk.

 

6. SPIS ”KLOGT”

På Okinawa får du sjældent store portioner. En vigtig del af den lokale sundhed hænger nemlig også sammen med, at man aldrig overspiser – det er kun turisterne, der går overmætte fra bordet. Øens beboere spiser lidt, men til gengæld flere gange om dagen – og det lyder jo faktisk ret bekendt, hvis man har læst sig igennem diverse slankeprogrammer fra vores breddegrader. På øen har man et særligt udtryk for det – ”hara hachi bu” (spis klogt). Det stammer fra den kinesiske filosof Konfutse og skal minde om, at man kun skal fylde maven 80 procent. Og det virker tilsyneladende. De lokales gennemsnitlige kalorieindtag pr. dag svarer ifølge nogle opgørelser cirka til en femtedel af kalorieindholdet i en traditionel burger.

7. DYRK KARATE

Glem fitnesscentret og meld dig ind i en karateklub i stedet for. Okinawa er stedet, hvor al traditionel karate er blevet udviklet og sat i system gennem århundreder bl.a. med stærk inspiration fra Kina. Mange sundhedseksperter peger netop på kampkunsten som en vigtig del af grunden til, at flere folk end nogen andre steder bliver over 100 år. Her er det helt normalt for alle at dyrke karate som en fast og dybt integreret del af det daglige liv – fra man er helt lille, til man falder om.

Året rundt valfarter karate-interesserede fra hele verden til Okinawa for at træne med lokale karatemestre. Og flere af træningsstederne (dojoer) byder gerne turister indenfor. En af de mest kendte stilarter er Goju-Ryu, som også har stor tilslutning i Danmark. Den intense fysiske træning har godt fat i alle kroppens muskler og giver smidighed og god balance. Den høje puls og intensiteten i træningen styrker hjertet og kredsløbet. Og de mange indviklede øvelser og meditationen holder både koncentration og hukommelse ved lige livet igennem. Men karate er også meget andet – det er sjovt, udfordrer dine mentale og fysiske grænser og lægger kimen til masser af venskaber og et tæt sammenhold.

8. VÆR AKTIV HELE LIVET

Er du ikke lige til kampsport, så tænk i hvert fald i lange gåture, havearbejde eller anden form for varieret og afstressende fysisk aktivitet – og gør det i alle livets faser. En tur rundt på øen minder dig hurtigt om, at hverken alder eller mindre skavanker dur som undskyldning for at blive siddende hjemme i sofaen. Overalt myldrer det med mennesker, der er på vej hjem fra arbejde, selv om de i Danmark for længst ville være gået på pension. Her på øen er det helt naturligt at arbejde, til man er langt oppe i 80’erne. Og mange bruger flere timer om dagen på at dyrke deres køkkenhave. For ikke nok med, at beboerne har verdens bedste odds for at opleve et helt århundrede. De har det også rigtig godt imens – også allersidst i livet.

LÆS OGSÅ: 6 grønne med proteinpower

9. DYRK DINE RELATIONER

Kost og motion gør det ikke alene. Med til Okinawas sunde hemmelighed hører også en god portion afslappethed, positivt humør og en oplevelse af at have mening i livet. Og det hele lagt sammen oplever mange på Okinawa, fordi de tilhører et usædvanligt stærkt socialt fællesskab. Det mener i hvert fald en masse aldersforskere, der har set nærmere på forklaringerne på de lokales jernhelbred. På Okinawa kalder man det ”Ikigai” – eller frit oversat: ”det, som gør livet værd at leve”. Herhjemme hører man desværre tit om ældre mennesker, der føler sig alene og uden en oplevelse af at have en funktion og en rolle mere. Sådan er det ikke på Okinawa. Livet igennem spiller alle en aktiv rolle i familien. Og særlige sociale netværk betyder, at alle hjælper hinanden, også når livet bliver svært. Rigtig mange tilhører det samme netværk, fra de er helt små, til de dør, og netværket hjælper både økonomisk, følelsesmæssigt og socialt. Det kunne vi måske godt lære lidt af herhjemme.

10. VÆR GLAD FOR DIN ALDER

Vær stolt af dine rynker! Mens vi på vores breddegrader bruger store summer på foryngende cremer, botox, filler og andre kure mod alderstegn, er man stolt af sin alder på Okinawa. På stillehavsøen er fødselsåret bestemt ikke noget, man skjuler (som mange gør herhjemme på Facebook). Tværtimod giver alder både status og respekt, for det er et tegn på modenhed og klogskab. Det er måske ikke lige en kulturændring, man sådan let tager med hjem i kufferten. Til gengæld kan man i hvert fald for en stund glemme sine egne bekymringsrynker, mens man er på øen. For det er ret umuligt at bevare pessimismen, når nu man er omgivet af vitale oldinge med teenageglimt i blikket.

Anbefalet til dig