Få 10 tip til ny energi
SPONSORERET indhold

Få 10 tip til ny energi

Svært ved at komme op om morgenen? Kan du ikke komme gennem eftermiddagen uden en kanelsnegl? Og er du ved at falde i søvn foran fjernsynet, inden klokken er ni? Så læs med her og få ti nemme og sunde råd til, hvordan du får ny energi. Du kan jo bare starte fra en ende af.

Af: Christina Bølling Foto: Bulls
10. jul. 2012 | Sundhed | ALT for damerne


1. Måske er du bare tørstig?

Kroppen består af 2/3 vand, og der skal ikke mere end små udsving til, før du kommer i væskeunderskud. Det gør kroppen dødtræt, og i nogle tilfælde begynder den at sende sultsignaler – i stedet for at du føler dig tørstig, som du burde ved væskeunderskud. Ved så lidt som to procent væskeunderskud melder de første symptomer som svaghed, svimmelhed og kvalme sig (det er faktisk ikke altid, du føler tørst). Når kroppens væskebalance er i orden, tisser du ca. seks gange dagligt, og din urin er lys i farven. Vær opmærksom på, at kosttilskud kan ændre farven, f.eks. gør B-vitaminer den mere gul-grøn i farven.

Hvis du dyrker motion, så lav denne test: Gå på badevægten uden tøj, før du træner, og vej dig igen bagefter. Hvor stor er forskellen? Det svarer til dit væsketab. Når du ved, hvor meget du typisk sveder på x-antal minutters motion, kan du også lettere erstatte den tabte mængde.

2. Go nuts!
Mangel på magnesium, som er et af de vigtigste stoffer i kroppen (indgår i over 300 forskellige processer i kroppen, bl.a. dit stofskifte) kan resultere i træthed. Hvis du vil skrue op for din energi, kan du med stor fordel gå efter de fødevarer, som indeholder mineralet. Heldigvis smager de alle sammen super godt. Hvis du spiser fødevarer med magnesium, så gør det før sengetid. Og spiser du magnesium sammen med B6-vitamin forbedres optagelsen.

Her finder du magnesium: hvedeklid, grønne grøntsager, rosenkål, rødbeder, gulerødder, mandler, jordnødder, paranødder, valnødder, kokosnødder, hørfrø, rosiner, grapefrugter, kartofler, fisk, kød, spinat, tangmel, sojabønner og hvedekim. Undgå alkohol, kaffe, te og salt og lad være med at stege/koge for meget – det ødelægger magnesiumet og gør det svært for kroppen at optage det.

3. Vågn rigtigt op
Du booster selvfølgelig din energi ved at sove rigeligt – men en blid opvågnen om morgenen har stor betydning. Prøv et af de nye vækkeure, der i stedet for at bimle løs, efterligner solopgangen. Kroppens biologiske ur forstår sig ikke på tal, men reagerer instinktivt på mængden af lys. Jo mere lys, jo mere vågen (fordi lysmængden regulerer vores døgnrytme). „Sunrise System" er et ur, der tilsluttes til din natlampe, så den fungerer som en stigende solopgang. Du kan selv bestemme, hvor hurtigt solen skal stå op – fra 15 minutter til 90 minutter. Der er også en lydalarm, så du er sikker på, at du ikke sover videre i „solen".

Kan købes hos NordicLight.com4. Giv hjernen en pause
Måske har du hørt om ham? Oprah Winfreys yndlingsguru Eckart Tolle er meget optaget af, at mennesker bliver bedre til at leve i nu'et i stedet for at lade sig styre af fortiden og fremtiden. Den bedste måde at få adgang til din indre energi-ressource er at begynde at meditere eller praktisere meditativ læsning. Det sidste er lige præcis pointen i Eckart Tolles bøger. Man skal ikke læse dem for at få ny information, men fordi man går ind i en anden bevidsthedstilstand, når man læser dem. Det handler om at sætte „prøvebillede" på sit sind, så hjernen får en pause. Hvis du opnår det samme ved at lytte til din yndlingssang, lukke øjnene og snuppe en powernap på ti minutter eller noget tredje, så praktiser det.

Kilde: „Lev i Nuets Kraft, meditation og øvelser", Eckart Tolle, Borgen.

5. Snup en pille
Ginseng er et godt supplement, hvis du føler dig træt og stresset. Det styrker modstandskraften, virker på træthed, giver en bedre søvnkvalitet og forbedrer blodomløbet. Desuden menes ginseng at gøre det lettere for kroppen at optage vigtige vitaminer og mineraler. Ginseng virker bedst på tom mave, så start dagen med et tilskud – husk ikke at overdrive. Naturmedicin er også medicin, så i for store doser kan det være lige så skadeligt og give bivirkninger som traditionel medicin.

Kilde: „100 genveje til indre ro", Aschehoug

6. Gå en tur
Er du både træt og glemsom? Gå en lang tur tre gange om ugen, motion frisker hukommelsen op. Psykologisk forskning fra Pittsburgh University viser, at det område i hjernen, der har vores med hukommelse at gøre, hippocampus, vokser, når vi bevæger os regelmæssigt. Hos en gruppe forsøgspersoner, der var henholdsvis aktive og inaktive, så man, at hippocampus voksede hos de aktive og skrumpede hos de inaktive. Den bedste nyhed er: Du behøver ikke træne hårdt for at få udbytte af motionen.

Kilde: Nytimes.

7. Ryd ud
Ryd op i bunkerne (gammelt lort tapper energi). Måske er du rigtig glad for, at du ikke har læst så meget om feng shui på det sidste, men du slipper ikke for lidt japansk livsvisdom, hvis du vil have mere energi. Den største energi-sluger af alle er rod og bunker af ting, der fylder, og som vi ikke bruger. Hvis du er for træt til at tage den store forårsrengøring, så lav en mini-feng-shui. Ryd op i din undertøjsskuffe eller i ét af køkkenskabene. Støvsug bilen eller tøm din taske ud på bordet og smid gamle bon'er, du ikke skal bruge, ud, og læg makeuppen i et rum for sig.

Kilde: „100 genveje til indre ro", Aschehoug

8. Benene op
Øvelsen her sætter gang i blodcirkulationen i din overkrop og stimulerer din hjerne: Læg dig på gulvet med bagdelen helt tæt ind til væggen og sving benene op. Saml fødderne og læg eventuelt en pude under lænden eller bagdelen. Læg armene ud til siden med opadvendte håndflader, træk vejret ind gennem og pust tungt ud gennem næsen – dybe rytmiske åndedræt i ti minutter.

Bonus-info: Når du trækker vejret ind gennem næsen – som vi ofte gør, når vi sover, får du masser af ilt ind i kroppen, og det får nervesystemet til at slappe af.

Kilde: „100 genveje til indre ro", Aschehoug

9. Lidt mindre sødt
Undskyld, vi siger det igen: Men spis mindre sukker. Sukker er paradoksalt nok den nemmeste måde at få energi på, men det er så kortsigtet, at det i sidste ende trætter din krop og din hjerne. En uges sukker-fri gør leverens arbejde meget lettere, fordi sukker sammen med koffein og alkohol sætter sig på en stor del af leverens kapacitet. Desuden har et ustabilt blodsukker en tendens til at også at ende med at få dig til at føle dig træt – og fristet til at kaste dig ud i et nyt blodsukkerrush. Op- og nedturene trætter kroppen, som er skabt til et langt mere stabilt blodsukker. Derfor skal du heller ikke lade dig lokke af energibarer og -drikke, som også har ét formål – at løfte din energi lige her og nu, men i længden får de blodsukkeret til at styrtdykke.

Trænger du til noget sødt? Spis frugt og gå efter frugter med et lavt GI (glykæmisk index) som æbler, blommer, pærer og ferskner.

10. Drik kaffe
– og gerne en latte. Kaffe indeholder energigivende koffein, og så snart du kommer mælk i, får du også tilført protein og kalk. Og hvis du i stedet for en kanelsnegl snupper en håndfuld mandler ved siden af, er det lige før, du kan kalde kaffepausen for en energibooster.

Kilde: WebMD