Så sundt/usundt er rugbrød.
Foto: Getty Så sundt/usundt er rugbrød.

5 ting du skal vide om rugbrød

Der er næsten intet, der er så nemt at lave som en rugbrød­smad. Men er det sundt? Se her, hvad diætist Alice Apel Hartvig siger.

Af Christina Bølling

Rugbrød mætter

Rugbrød er en del af en sund kost. Det indeholder kerner og fibre, hvilket sikrer en langsom blodsukkerstigning, der blandt andet er med til at holde dig mæt i et godt stykke tid.

LÆS OGSÅ: Øl, vin eller cocktails - hvad sundest?

Kalorieindhold

En skive rugbrød inde­holder cirka 100 kalorier. Og som en normalvægtig og aktiv kvinde, kan du ­sagtens spise 1-2 skriver ­rugbrød til frokost hver dag. Vil du gerne tabe dig, så hold dig til en enkelt skive.

Forklædt franskbrød

Selvom et produkt hedder noget med rug, betyder det ikke, at der ­nødvendigvis er tale om rugbrød. I mange af produkterne er indholdet af hvedemel nemlig så stort, at der nærmere er tale om franskbrød.

LÆS OGSÅ: Ønsker du at skære ned på sukker- og kalorieindtaget i 2016?

Vælg det bedste rugbrød

Kig altid på varedeklarationen, og gå efter et brød, der indeholder mest rugmel og et minimum af hvedemel, så du får de sunde fibre. Varedeklarationen er bygget sådan op, at det indhold, der er mest af i produktet, står først, det, der er næstmest af, står næst og så fremdeles. Sørg for, at hvedemel som minimum står på en fjerdeplads eller endnu længere nede på listen. Vælg også et brød med masser af kerner og frø. Det med, at du skal styre uden om kernerne på grund af fedtindholdet, er et misforstået levn fra de fedtforskrækkede 80'ere. Du kan også gå efter Nøglehulsmærket. Det siger blandt andet noget om salt- og sukkerindholdet, men det tager ikke højde for indholdet af hvedemel, så husk stadig også at kigge på varedeklarationen.

Pålægget

Spis godt med protein på dit rugbrød, så du bliver mest muligt mæt. Gode former for pålæg er fisk, æg og hytteost. Sørg også for at få lidt sundt fedtstof i form af for eksempel avocado eller pesto. På den måde får din krop med en rugbrødsmad lidt af alt det, den har brug for: kulhydrat, protein og fedt.

LÆS OGSÅ: Gå efter flæskestegen og andre sunde tips til din julemiddag

LÆS OGSÅ: 5 tegn på at du er i overgangsalderen

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du drikker alkohol

Se, hvad vi ellers skriver om: Rugbrød