7 gode grunde til at spise kål
Blomkål, rosenkål, spidskål, rødkål og broccoli. Kål er en overset superfood og noget at det sundeste, du kan sætte tænderne i. Bliv klogere på nogle af de mest almindelige kålsorter og på, hvorfor du skal skrue op for kålen på tallerkenen.
Kål har været en grundsten i den nordiske kost siden vikingetiden og afgørende for vores forfædres sundhed, men i dag står kål ikke altid øverst på listen over favoritspiser – og det er faktisk ærgerligt.
Forskning viser nemlig, at kålens unikke indhold af vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer er yderst effektivt i forhold til at beskytte mod livsstilssygdomme og forskellige former for kræft.
Desuden er kål kaloriefattigt, mætter godt, og så er det oveni købet billigt, langtidsholdbart og bidrager med skønne farver og lækker sprødhed.
1. Forebygger kræft
Foruden livsvigtige vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer indeholder
kål såkaldte glucosinolater og andre mikroskopiske plantestoffer, der menes at have kræftforebyggende egenskaber.
2. Beskytter mod livsstilssygdomme
Foruden folat indeholder kål masser af kostfibre, der stabiliserer blodsukkeret og reducerer kolesterol og derved forebygge hjertesygdom og type 2-diabetes.
3. Fremmer fordøjelsen
Kål gavner tarmfloraen og det høje indhold af kostfibre smidiggør madens passage gennem fordøjelsessystemet, sætter gang i fordøjelsen og forebygger forstoppelse.
4. Mætter godt
De mange kostfibre fylder godt i maven og regulerer appetitten. Desuden kræver kål et større tyggearbejde, hvilket er med til at fremme mæthedsfølelsen.
5. Booster immunforsvaret
Det høje indhold af C-vitaminer og antioxidanter styrker immunforsvaret og beskytter mod virus og bakterier. Blot 100 gram kål dækker dit daglige behov for C-vitamin.
6. Få kalorier
Kål er særdeles fedt- og kaloriefattigt. Da kål gennemsnitligt indeholder 30-50 kalorier pr. 100 gram er det ideel slankemad, hvis maven skal fyldes, uden at kaloriekontoen løber løbsk.
7. Styrker knoglerne
Foruden D-vitamin indeholder kål store mængder calcium (kalk), der styrker knoglerne og beskytter mod knogleskørhed.
Farvel til luft i maven
Kål indeholder svovlforbindelser, der kan give luft i maven. Spiser du kål jævnligt, vænner maven sig dog efterhånden til det, og luftproduktionen vil forsvinde. Nogle kan bedre fordøje tilberedt kål frem for rå. Hvis du drikker masser af vand til, kan det også afhjælpe luftgener.
Supersunde kål
Spidskål
Næringsindhold pr. 100 g: 26 kcal, 2 g protein, 0,3 g fedt, 4,9 g kulhydrat, 1,9 g fibre
Rig på A-, C- og Kvitamin, kalium samt kostfibre. Jo mere bitter en kål er, des flere sundhedsfremmende stoffer indeholder den. Da spidskål er mild i smagen, er den mindre rig på de gode stoffer, men stadig supersund.
Grønkål
Næringsindhold: 58 kcal. 4,1 g protein, 1,1 g fedt, 10,4 g kulhydrat, 6,2 g fibre
Regnes for en af de sundeste kåltyper og er rig på bl.a. A-, B- og C-vitamin. Spiser du 50 g grønkål dagligt, får du dækket dit daglige behov for K- og C-vitamin og 25 procent af dit A-vitamin-behov. Udmærker sig ved sit høje indhold af kostfibre, der gavner hjertekarsystemet og beskytter mod visse kræftformer f.eks. tarmkræft.
Rødkål
Næringsindhold: 30 kcal, 1,5 g protein, 0,2 g fedt, 6,5 g kulhydrat, 2 g fibre
Rødkål er meget rig på særligt C-vitamin samt B- og K-vitamin. Indeholder kostfibre, der bidrager til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og diverse kræftformer. Kålens røde farve er på linje med de mikroskopiske plantestoffer, der findes i blåbær og solbær, som gavner immunforsvaret.
Rosenkål
Næringsindhold: 52 kcal, 4,7 g protein, 0,6 g fedt, 9,6 g kulhydrat, 4,1 g fibre
Foruden et højt indhold af antioxidanter og C-vitaminer indeholder rosenkål stoffet sulforafan, der menes at virke kræfthæmmende. Indeholder også K-vitamin, der kan bekæmpe inflammation i kroppen, ligesom rosenkål virker kolesterolsænkende, beskytter mod hjertekarsygdomme og gavner fordøjelsen.
Broccoli
Næringsindhold: 45 kcal, 5,3 g protein, 0,6 g fedt, 6,1 g kulhydrat, 3,2 g fibre
Bugner af C-vitamin samt A- og K-vitamin, folinsyre, kalium, calcium og andre mineraler. Studier konkluderer, at broccoli kan nedsætte risikoen for at udvikle forskellige kræfttyper og hjertekarsygdomme.
Blomkål
Næringsindhold: 28 kcal, 2,4 g protein, 0,4 g fedt, 4,7 g kulhydrat, 2,2 g fibre
Indeholder mange fibre, B- og C-vitamin, fosfor samt kalcium. Ligesom broccoli har den en beskyttende virkning mod kræft. Virker desuden antiinflammatorisk og beskytter mod slidgigt, særligt hvis den spises sammen med olie fra fede fisk og valnødder.
Hvidkål
Næringsindhold: 30 kcal, 1,2 g protein, 0,2 g fedt, 6,9 g kulhydrat, 2,3 g fibre
Fyldt med kostfibre samt bl.a. C- og Kvitamin. Indeholder desuden bitterstoffer, der i forskningssammenhæng har vist sig at virke antiinflammatorisk.
Kilder: Bogen ”Kål” af Mette Mølbak, Cancer.dk, Maddata.dk