7 gode grunde til at spise kål
SPONSORERET indhold

7 gode grunde til at spise kål

Blomkål, rosenkål, spidskål, rødkål og broccoli. Kål er en overset superfood og noget at det sundeste, du kan sætte tænderne i. Bliv klogere på nogle af de mest almindelige kålsorter og på, hvorfor du skal skrue op for kålen på tallerkenen.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
08. jan. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

Kål har været en grundsten i den nordiske kost siden vikingetiden og afgørende for vores forfædres sundhed, men i dag står kål ikke altid øverst på listen over favoritspiser – og det er faktisk ærgerligt.

Forskning viser nemlig, at kålens unikke indhold af vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer er yderst effektivt i forhold til at beskytte mod livsstilssygdomme og forskellige former for kræft.

Desuden er kål kaloriefattigt, mætter godt, og så er det oveni købet billigt, langtidsholdbart og bidrager med skønne farver og lækker sprødhed.

1. Forebygger kræft

Foruden livsvigtige vitaminer og andre sundhedsfremmende stoffer indeholder
kål såkaldte glucosinolater og andre mikroskopiske plantestoffer, der menes at have kræftforebyggende egenskaber.

2. Beskytter mod livsstilssygdomme

Foruden folat indeholder kål masser af kostfibre, der stabiliserer blodsukkeret og reducerer kolesterol og derved forebygge hjertesygdom og type 2-diabetes. 

3. Fremmer fordøjelsen

Kål gavner tarmfloraen og det høje indhold af kostfibre smidiggør madens passage gennem fordøjelsessystemet, sætter gang i fordøjelsen og forebygger forstoppelse.

4. Mætter godt

De mange kostfibre fylder godt i maven og regulerer appetitten. Desuden kræver kål et større tyggearbejde, hvilket er med til at fremme mæthedsfølelsen.

5. Booster immunforsvaret

Det høje indhold af C-vitaminer og antioxidanter styrker immunforsvaret og beskytter mod virus og bakterier. Blot 100 gram kål dækker dit daglige behov for C-vitamin.

6. Få kalorier

Kål er særdeles fedt- og kaloriefattigt. Da kål gennemsnitligt indeholder 30-50 kalorier pr. 100 gram er det ideel slankemad, hvis maven skal fyldes, uden at kaloriekontoen løber løbsk.

7. Styrker knoglerne

Foruden D-vitamin indeholder kål store mængder calcium (kalk), der styrker knoglerne og beskytter mod knogleskørhed. 

Anbefalet til dig