7 myter om knogleskørhed
SPONSORERET indhold

7 myter om knogleskørhed

Knogleskørhed rammer kun kvinder. Motion styrker knoglerne, og knogleskørhed gør ondt. Myterne er mange, når det kommer til knogleskørhed, men hvad er egentlig fup, og hvad er fakta?

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
18. mar. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Fup - Myte 1: Knogleskørhed rammer udelukkende kvinder

Knogleskørhed opfattes af mange som en kvindesygdom, og selvom kvinder oftest rammes, så får flere og flere mænd også sygdommen. Det skønnes, at hver 8. mand over 50 år rammes af knogleskørhed.

Fakta - Myte 2: Fra omkring 30-års alderen bliver knoglerne svagere

Indtil omkring 30 års-alderen opbygges knoglemassen, så knoglerne bliver stærkere og tættere, men herefter begynder kalken gradvist og langsomt at forsvinde fra knoglerne. Fra omkring 40-årsalderen aftager knoglemassen med ca. 1 % årligt for kvinders vedkommende og særligt i årene efter, at overgangsalderen har sat ind, er knogletabet helt oppe på 4-5 % i en årrække og siden 1 % årligt.

Fakta - Myte 3: Knogleskørhed er arveligt

Ifølge Osteoporoseforeningen har halvdelen af alle med knogleskørhed nær familie, der også har sygdommen. Så hvis du f.eks. har en mor, en far eller søskende, der lider af knogleskørhed, er du i risikozonen.

Læs også: Giver dine hovedpinepiller dig hovedpine?

Fakta - Myte 4: Motion nedsætter risikoen for knogleskørhed

Hvor meget og hvor hurtigt knoglerne afkalker afhænger blandt andet af, hvor meget de belastes. Knoglevævet består af knogleceller, der, når de bliver trykket sammen, sender signal om, at knoglerne skal vedligeholdes. Derfor er regelmæssig motion, særligt vægtbærende som løb, rask gang, dans og styrketræning, med til at styrke knoglerne.

Fup - Myte 5: Knogleskørhed giver smerter

Knogleskørhed giver ingen symptomer, før du får det første brud. Derfor kaldes den også den tavse sygdom, og en af den slags sygdomme, som man først opdager, når det er for sent. Det er vigtigt at være opmærksom på, at brud, der skyldes mindre uheld f.eks. et let fald, og som du normalt ville kunne holde til, kan skyldes knogleskørhed. Sygdommen kan konstateres ved en samlet undersøgelse i form af blodprøve, urinprøve, røntgen samt knoglescanning (Dexa-scanning).

Fakta - Myte 6: Rygning øger risikoen for knogleskørhed

Rygning påvirker knoglemineralindholdet og øger risikoen for knoglebrud. Man skønner, at hvert sjette hoftebrud som følge af knogleskørhed skyldes rygning.

Læs også: Lider du af angst? Bliv klogere på symptomerne, og hvordan du får hjælp

Fakta - Myte 7: Knogleskørhed kan ikke helbredes

Knogleskørhed kan ikke helbredes, og derfor er det vigtigt af forebygge sygdommen ved at styrke knoglerne gennem hele livet ved at leve knoglevenligt. En knoglevenlig livsstil består i: Vær fysisk aktiv – gerne en halv time hver dag, Spis sundt og varieret mad med mælkeprodukter, fisk (især fede) og grøntsager, undgå rygning og hold igen med alkohol.

Kilder: osteoporose-f.dk, sundhedsguiden.dk, Knoglemedicinsk selskab

Anbefalet til dig