natur i norge
SPONSORERET indhold

Aktiv ferie: 15 fantastiske eventyr i Norge

Broderlandet mod nord er det oplagte sted til en aktiv ferie. Lige nu er det fuld af sne, men når foråret rammer, kan du vandre, padle, cykle og løbe igennem den enestående norske natur. Her er inspiration til planlægningen.

Af: Josefine Olevik Foto: Getty Images
15. mar. 2023 | Sundhed | Fit living

1. Nærøyfjorden // Toptur & kajak

kajak.jpgVil du ud at opleve Norge fra en kajak, så er en af de dybe fjorde et oplagt udgangspunkt. Nærøyfjorden er på UNESCO’s liste over verdensarv, og den er spektakulær. Dyb og smal med pittoreske vandfald fra de stejle bjergskråninger, hvor små gårde ligger drysset omkring.

Nærøyfjorden er ikke så lang, og derfor er det oplagt at kombinere den med Aurlandsfjorden, hvis du vil ud på et længere eventyr. Træk også kajakken på land og gå en toptur – nordmændenes yndlingsbeskæftigelse.

Fjeldet Beitelen ligger lige ved fjordens indløb og belønner din indsats mod toppen med en spektakulær udsigt. Vær opmærksom på, at vinden i det smalle dalpas kan gøre bølgerne utilregnelige.

Om sommeren er her en del turister, men mange af dem besøger primært de idylliske fjordlandsbyer. Gode udgangspunkter er bygderne Flåm og Gudvangen, som du kan komme til med tog og bus. Overnat i dit eget telt eller i en privat hytte, ellers er Stigen en populær gård at leje sig ind på.
Fjordnorway.com

2. Molde // Udforsk øhavet

molde.jpgDer hvor Romsdalsfjorden møder Atlanterhavet, ligger den lille by Molde med en perlerække af uimodståelige øer i horisonten. Mange kommer her for at opleve fjeld- og fjordudsigterne, men Molde er også kendt for en jazzfestival og sine frodige rosenhaver.

Har du lyst til en udfordrende bjergvandring, så kan du tage færgen ud til Otrøya, hvor toppen af Oppstadhornet (737 m) venter. Atlanterhavsvejen mod Kristiansund må du heller ikke gå glip af – en af verdens smukkeste bilveje og anerkendt som århundredes største byggebedrift i Norge.

Romsdalseggen og Trollstigen er også gode turmål indenfor køreafstand. Du kan køre, flyve eller tage bussen til Molde, Hurtigruten stopper også her. Fjordnorway.com

3. Lyngen // Cykling for de kræsnelyngenfjord.jpg

Er du en Feinschmecker-cyklist på jagt efter udfordringer i de mest naturskønne omgivelser, man kan forestille sig? Så skal du vende blikket mod Lyngenfjorden i Nordnorge, mellem Tromsø og Alta.

Lyngen er berømt og berygtet for at være en rigtig topturs-perle, men det er samtidigt et af landets bedste områder for terræncykling og mountainbike. I Nord-Lenangen finder du en eventyrlig rute med udsigter, der tager pusten fra dig, mens Skibotn er stedet for dig, hvis du vil møde ligesindede cyklister og botanisere i et stort og bredt udvalg af cykelruter.

Her arrangerer man også singletrack-festivallen Skibotn Stifestival hvert år i august. Tag udgangspunkt i Skibotn, Lyngseidet. Tromsø er nærmeste by, hvis du ankommer med fly eller tog.
Visit-lyngenfjord.com

4. Telemarkskanalen // Kajak på kanalen

telemarkskanalen.jpgTelemarkskanalen er lidt ligesom Gøta-kanalen, bare tilsat bjerge. Den blev bygget i slutningen af 1800-tallet, er 105 kilometer lang med 18 sluser og har 72 højdemeters forskel mellem start og slut.

Du kan sejle på fine kanalbåde, men det er sjovere at komme frem ved egen kraft i kajak eller kano – og det er altså noget særligt at sidde i sit eget fartøj, når sluseportene lukker, og vandmasserne fosser ind. Bliver du træt af sluserne, kan du også stige ud og bære din kano eller kajak, og ved de fleste sluser kan du køre dem på en lille kærre.

Området er fuldt af kulturhistorie, campingpladser og restauranter, men på lange stræk padler du også i stille og uberørt natur. Du finder mange campingpladser langs kanalen, som også lejer kanoer og kajakker ud. Telemarkskanalen.no

5. Hovden Ultra // Løb langt & lækkerthovden.jpg

Hovden Ultra bliver beskrevet som en mulighed for at drage ud på en lang, men alligevel overkommelig, løbetur i eventyrlige omgivelser i Hardangerviddas højder. Turen er ikke afmærket, men følger delvist den norske turistforenings sti rundt om Hovden.

Du kan løbe enten 52 eller 23kilometer i hhv. 2000 og 1000 højdemeter. Hovden Ultra er et privat initiativ og formålet er at have det godt, mens man udfordrer sig selv i naturen. Og bliver det for meget af det gode, er det helt ok at vende om og jogge tilbage til byen. Hovden er et velbesøgt skisportssted om vinteren, og der er mange muligheder for overnatning.
Hovdenultra.com

6. Loen Skylift // Løbetur på fjeldet

loenskylift.jpg

Det er ikke alle, der kan løbe 1000 meter op ad et stejlt bjerg, men det behøver du heller ikke her ved Loen i Nordfjorden, hvor verdens stejleste skilift giver dig en hjælpende hånd. (Har du højdeskræk, så hold dig væk).

Vel oppe med liften kan du begynde din løbetur – en 7,7 km lang panoramarunde, der byder på fantastiske udsigter som perler på en snor. Langs ruten passerer du Skredfjellet, og turen er forholdsvis flad, bortset fra det sidste stykke. Du kan også sagtens vælge at vandre i mageligt tempo, så du kan suge det hele ind.
Loenkylift.no

7. Alta-slugten // Padl under midnatssolenalta.jpg

Næsten længst mod nord bryder floden Alta gennem landskabet. Området er mest kendt for den store folkelige modstandsbevægelse, der opstod, da floden skulle dæmmes op for at bygge et kraftværk i slutningen af 1970’erne. I næsten 10 år holdt modstandsgruppen stand, men måtte til sidst give op.

Floden løber stadig smukt gennem dalen, og det er kun nogle af forgreningerne, der er inddæmmet. Nu er kraftværket og dæmningen seværdigheder i sig selv i det ellers stille og uberørte landskab. Du kan padle dag og nat her om sommeren, hvor midnatssolen lyser for dig og gør det hele ekstra magisk.

Gå op på Komsafjellet, der kun er 212 meter højt, og oplev det særlige nattelys. Her kan du finde spor af bosætninger fra den tidlige stenalder. Alta ligger nord for Kiruna og kan nås (med en lang tur) i bil eller bus. Her er desuden en lille flyveplads med direkte fly fra Oslo.
Glodexplorer.no

8. Trysil // Cykling for hele familien

trysil.jpgHar du hele familien med på friluftsferie, så skal det være enkelt og let at komme ud i naturen. Sådan er det i Trysil, hvor Norges største skiresort bliver til et sandt cykelmekka om sommeren. I centrum for det hele står Trysilfjeldet på 1132 moh.

Fra toppen kan du på en klar dag kigge langt ind i Värmland og helt over til Idre. Skal du ud at prøve kræfter med at cykle i terræn, så er Fjellrunden en fin start, der er god for begyndere og tager dig knap 14 km rundt om hele fjeldet. Kør med solen for de smukkeste udsigter – og går det for langsomt, så tager du bare cyklen med i liften og kører downhill.
Trysil.com, Skistar.com

9. Rondane Nationalpark // Familievenlige fjeld

rondane.jpg

Rondane er et område, der profilerer sig på at have oplevelser for alle aldre – det vil sige blide fjeld og ture, de fleste kan overkomme. Vejret er også stabilt her østpå, og det gør Rondane til et perfekt udgangspunkt.

Du kan gå fra hytte til hytte over nogle dage, eller tage en dagstur til stenhytten fra 1932, der er blevet døbt Peer Gynt-hytten. Ibsens nationalepos om Peer Gynt er fuld af folketro og eventyr, og man ved jo aldrig hvilket lille væsen, der kan dukke op her. I højsæsonen kan du købe vafler og kaffe, og på vejen dertil kan du holde øje med de store renflokke, der bevæger sig rundt i området.

Kør ad den norske turistvej til Rondane, en smuk tur i bil. Book overnatning i en af Rondanes mange turisthytter, mange af dem serverer også mad. Du kan med fordel tage udgangspunkt i Spranget, hvortil du også kan komme med bus. Nasjonalparkriket.no

10. Romsdalseggen // Svimlende vandring

romsdalseggen.jpg

På Romsdalseggen vandrer du på en smal bjergkam, der kræver lidt ekstra mod – men som til gengæld byder på eventyrlige kig til alle sider med både Trolltindens spidser, Raumaelven, fjord, hav og havørne.

Romsdalseggen er populær og velbesøgt, særligt i sommermånederne, turen er 10 kilometer lang og tager en hel dag. Husk ekstra proviant til især det sidste stykke, der kan være lidt hårdt for knæene. Tag bussen fra Åndalsnes og kør til Venjedalssetra. Gå over Romsdalseggen tilbage til Åndalsnes, hvor der både er campingplads og hotel.
Fjordnorway.com, Romsdal.com

11. Helgeland // Padl gennem Paradis

helgeland.jpgHelgelandskystens skærgård er en rigtig perle. Små øer, høje bjerge og særlige koraller, du kan finde langs de hvide sandstrande. På øen Lovund yngler mere en 40.000 Lunde-fugle hvert år, og i solskin ligner kysten ligner noget fra Thailand med krystalklart vand.

Den nordlige del af skærgården er vildere og mindre beboet, selv om du også her finder byer og butikker, hvor du kan fylde forrådet – hvis du altså ikke har fanget maden selv, for fiskeriet er godt. Drikkevand kan du få fra bækkene på øerne, og vil du ikke padle så mange dage, kan du fange en af rutebådene mellem øerne, der gerne tager kajakker med i lasten.

Husk, at der er op til tre meters forskel mellem høj- og lavvande, så kajakken skal trækkes langt op på stranden. Tag færgen til Tonnes eller Onøj, der er gode udgangspunkter for din tur. Overnat i telt på småøerne eller langs kysten. Visithelgeland.com, Kajak.nu/havnomaden

12. Femundmarka rundt // En svensk-norsk kombo

fermundsmarka.jpgDenne tur begynder i Sverige, hvor du kan tage udgangspunkt i Grövelsjöns fjeldstation og sigte efter Svukuriset Turisthytte på den norske side.

Grænselandet er kendt for sin urskov og istidslandskab, hvor store sten ligger spredt over vidderne, og små søer og blåbærbuske føjer til fornemmelsen af, at man er trådt tilbage i gennem tiden. Dele af turen går igennem lidt hårdt terræn, men stien er der uanset.

Fra den norske turiststation er der mulighed for at tage en bådtur på søen Femunden, der har verdensarvsbyen Røros i sin nordlige spids. En anden populær dagstur er at bestige Stor-Svuku, en fin og lettilgængelig top. Tag til Grövelsjön med både egen bil eller kollektiv trafik. Overnat på fjeldstationen eller i eget telt.
Graenslandet.se, Femundsmarkanasjonalpark.no

13. Vettisfossen // Vidunderligt vandfald

vettisfossen.jpgLængst inde i Norges længste fjord, Sognefjorden, finder du Utladalen. Stien begynder ved bygden Hjelle og udvikler sig til en toptur, inden du når frem til Vettisfossen. Vandfaldet kaster sig 370 meter ned fra bjergsiden og er Europas højeste uregulerede naturlige vandfald – et dejligt mål for turen.

Hele strækningen er 6 kilometer, hvor du æder en del højdemeter undervejs. Nord for vandfaldet ligger fjeldstationen Vetti Gard, hvor du både kan overnatte og få et enkelt måltid mad – en frodig oase i det grønne landskab og perfekt, hvis du har små, trætte vandrere med på eventyr.
Visitnorway.dk

14. Jotunheimen // Fra hytte til hytte

jotunheimen.jpgDet her er en klassisk fjeldtur, men med et tvist. Gå ud fra Gjendesheim, den norske turistforenings ældste hytte og en af de mest velbesøgte. Mens alle andre er på vej over Besseggen, følger du i stedet den smaragdgrønne sø Gjende rundt. På turen undgår du de mest massive horder af andre vandreturister, mens du bevæger dig ind i Jotunheimens smukkeste natur.

Sydsiden af søen har ingen afmærkede stier, hvilket giver lidt ekstra vildmarksfølelse. På nordsiden går stien over Bukkelejet, en klippe med en af landets stejleste stier. Men ro på, der er tov og kæder, du kan klamre dig til, og udsigten er det hele værd. Pas godt på knæene, når du går ned, gå baglæns – det hjælper. Herefter går turen i skyggen af Besseggen forbi hytten Memuburu – et navn så eksotisk, at alene det gør hytten et besøg værd.

Du kommer nemt til Gjendesheim med både bus og bil. Der er tre hytter på nordsiden af søen, men du kan også have eget telt med.
Jotunheimen.com, Gjendesheim.dnt.no

15. Ålfotbreen // Gå over gletsjeren

alfotbreen.jpgI Nordfjorden, ikke langt fra Atlanterhavskysten, ligger gletsjeren Ålfotbreen – en rest fra da indlandsisen rev landskabet op i sidste istid. Det finder du også spor af på fjeldsiderne, hvor du kan følge en hylde, formet af istiden, rundt om gletsjeren.

Området er en af Norges mest nedbørsrige regioner – det regner mere her end i Bergen! Så husk regntøj og tørt tøj, og overvej om du ikke skal booke en overnatning indendørs frem for teltet.

Fjeldet Gjengen på 1670 meter er områdets højeste og har sne på toppen året rundt. Herfra er der fantastisk udsigt – hvis vejret er klart. Du kan finde overnatning i nærliggende bygder som Hyen og Sandane. Mange stier begynder i Hope, Ålfoten og Gröndalen, hvor du kan komme til med bil og bus.
Alfotbreen.no

Anbefalet til dig