Boost

Boost

Højt humør hele vinteren: Se her hvordan

Du kender det sikkert − dit humør er bare bedre om sommeren, hvor solen skinner, og det aldrig rigtigt bliver mørkt. Men hvad nu, hvis de mørke vintermåneder kunne blive lige så glade som fx juli? Se her, hvordan du gør.

Spis chokolade – med god samvittighed
Mørk chokolade gør os glade − det har du sikkert hørt. Men ved du også, hvor lang tid effekten varer ved? Ifølge de tyske forskere Macht og Mueller holder et chokoladefix præcist 180 sekunder. Undersøgelsen viste dog også, at lykkefølelsen, som blandt andet skyldes kemiske reaktioner i hjernen, ofte afløses af skyldfølelse. Med andre ord: Nyd din chokolade de tre minutter, den varer!
Kilder: Psychology Today og Appetite/PubMed

Dyrk motion

Motivation og mørke går ikke umiddelbart hånd i hånd. Men vil du booste dit vinterhumør og løfte din energi, er det altså bare med at komme af sted. Træning er den bedste vej til mere overskud, og i modsætning til f.eks. terapi og psykologsamtaler er det ganske gratis. 30 minutters intens motion dagligt har vist sig at reducere symptomer på depression betydeligt. Ligeledes bekæmper motion træthed, koncentrationsbesvær, appetitløshed eller, omvendt, overspisning. I forhold til den mængde tid, du investerer, har motion den største humør- og energigivende effekt. Virkningen holder i op til 12 timer!
Kilde: Sundhedsstyrelsen

SMIIIL!
Får du også røde knopper ved tanken om latterkurser og positive floskler om: „at se muligheder i stedet for problemer”. Trøst dig med, at du ikke er alene. Og det er heller ikke din skyld, at du føler dig ekstra træt her om vinteren. Du kan give naturen og det manglende lys skylden. Ikke desto mindre hjælper det at smile, også selv om smilet starter med at være falsk og påtaget. Psykologiske undersøgelser af kvinder, der har fået fjernet den dybe bekymringsrynke mellem øjenbrynene via botox-behandlinger, viser, at de er gladere (og det er ikke bare, fordi rynken ikke længere kan ses). Hjernen sender nemlig hormoner ud, der passer til vores ansigtsudtryk.
Øvelse: Luk øjnene, træk vejret roligt uden at forcere åndedrættet, slap af, og træk op i begge mundvige. Send så smilet indad. Det får straks dit humør til at stige.
Kilde: Scientific American og Yoga Journal
 
3 alternative tips
MASSAGE: Massage øger produktionen af velværehormoner i kroppen. Derfor kan det være en god idé at sætte lidt ekstra tid af til selvforkælelse her om vinteren.
KIROPRAKTIK: Vidste du, at der bliver frigivet endorfiner ved kiropraktisk manipulationsbehandling? Det er ganske vist et kort kick, men lidt har også ret.
TERAPI: Du skaber dine egne tanker, og dine tanker påvirker dit humør. Prøv kognitiv terapi, hvis du har det med at blive en sortseer her om vinteren.

Bliv hundeejer
… eller forelsk dig i et andet pelsdyr, f.eks. en kat eller en hest. Især om vinteren, hvor lykkehormonerne bliver skruet ned på lavt blus i takt med mængden af dagslys, kan du have gavn af et kæledyr. Udenlandske studier dokumenterer en positiv virkning af kæledyr på både serotonin-balancen og i forhold til hjerte-kar-sygdomme. Atter andre undersøgelser viser, at patienter får brug for lavere doser medicin, hvis de anskaffer sig en hund. Samværet med hunde udløser prolaktin (tilfredshedshormon) og oxitocin (tilknytningshormon). Endelig sænker det også stresshormonet kortisol.
Kilde: University of Missouri–Columbia

Få mere dagslys
Hvem har ikke prøvet at vågne op en morgen og være i strålende humør, bare fordi sollyset danser ind gennem vinduet? Ifølge undersøgelser fra Colombia University Medical Center kan du løfte dit morgenhumør adskillige grader ved at vågne i et lyst soveværelse. Prøv at lade gardinerne være trukket fra, eller slut natlampen til en elektrisk timer, så den tænder automatisk 15 minutter før, du skal op. Det simulerer solopgang, og dit indre ur vil elske det. Alternativt kan du ønske dig et vækkeur med indbygget lysvirkning. Hvis du har tid, kan du også gå en tur, lige når det bliver lyst. Det tidlige dagslys påvirker nemlig kroppen mere end det lys, der møder os senere på dagen.
Kilde: Self

Gå tidligt i seng
Det er, når du hviler dig, at dine muskler vokser − ikke mens du kampsveder i træningscentret. Hvile og aktivitet er tæt forbundet. På samme måde er din dagsform og energi helt afhængig af, at du får din nattesøvn. Ifølge personlig træner Anna Bogdanova kan søvn rette op på ubalancer i kroppen. Den rette mængde søvn giver bedre appetitregulering, mere effektiv fedtforbrænding, en mere solid muskelopbygning plus en række mentale fordele såsom bedre indlæringsevne og koncentration. Prøv at gå i seng kl. 21 mindst én aften om ugen og kl. 22 de andre dage.

Sæt sex i kalenderen
Endorfin og dopamin er to velkendte hormoner, som du sikkert hovedsageligt har hørt tale om i forbindelse med intens løbetræning. Men du behøver ikke snøre løbeskoene for at få et „hormonrush”, for en omgang hverdagssex giver, kemisk set, det samme. Sex udløser både endorfiner, der er en slags naturlig smertelindrer, prolaktin (tilfredshedshormon), oxitocin (krammehormon) og dopamin (feel-goodhormon).
Kilde: Self
 
Spis (sundt) fedt
Junkfood medfører junkmood. Den bedste måde at blive gode venner med kroppens hormoner i vinterhalvåret på er at vælge fødevarer, der tilfører gode sager til kroppen og gå i en stor bue uden om dem, der gør det modsatte – sukker, transfedtsyrer og tilsætningsstoffer. Ifølge University of Pittsburg er der en sammenhæng mellem lave niveauer af omega-3-fedtsyrer og depression, så sørg for at spise sunde fedtstoffer gennem hele vinteren: Fede fisk og paranødder er alle tiders anti-junkfood. Husk også masser af grønsager, for de er rige på vitaminer, mineraler og plantestoffer, der løfter energiniveauet og tømmer dine fedtceller samtidig.

Lyse tanker indeni er vigtigere end solskin udenfor!
På samme måde som motion, kost og dagslys påvirker dit humør og dine tanker, kan dine tanker også påvirke alt det andet. Dårligt humør forhindrer os i at se, at solen skinner, og det kan udløse trang til at spise fede og søde sager bare for kortvarigt at dulme de ubehagelige følelser. Undersøgelser viser, at kognitiv terapi, som tager udgangspunkt i vores evne til at styre tankerne væk fra det negative og i retning af det konstruktive, ændrer hjernens kemi. Positive tanker sætter gang i produktionen af signalstoffer. Den enkleste måde at booste vinterhumøret på er derfor at klodse bremsen i over for din indre kritiker.
Kilde: Psychology Today
 
9 SNACKS, DER GØR DIG GLAD
1 Peanutbutter
2 Banan
3 Popcorn
4 Avokado
5 Ost
6 Fuldkornsbrød
7 Solsikkefrø
8 Ærter
9 Lakridsrodste

SE OGSÅ: Ole Henriksen: Jeg smiler jo ikke hele tiden

SE OGSÅ: Bliv 7 gange sundere på 7 dage

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil