Fakta om menstruation
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du har menstruation

Du har menstruation cirka 500 gange i dit liv. Her kan du finde ud af, hvad der hver gang sker i kroppen – før, under og efter.

Af:: Kicki Thomsen Foto: Alamy
29. jan. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Af Jo Brand

Alder, længde og mængde
Piger begynder i gennemsnit at menstruere, når de er omkring 13 år, og stopper typisk, når de er mellem 45 og 55 år. Hvor lang, en normal menstruation varer, varierer. Således er alt mellem tre til syv dage normalt. Typisk går der 28 dage mellem hver menstruation, men også i det tidsrum er der stor variation. Oftest vil det dog være mellem 21 og 35 dage. Hvor meget man bløder varierer ligeledes fra det, der svarer til et par skefulde til halvanden deciliter.

Livmoderen
Hver måned frigør din krop et æg (og i få tilfælde flere). Samtidig dannes der i livmoderen en slimhinde af blod og væv, som et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast i. Det er denne slimhinde, der, hvis et befrugtet æg sætter sig fast, senere bliver til en del af moderkagen. Som regel sker der det, at ægget ikke bliver befrugtet, og derfor skal kroppen skille sig af med slimhinden og ægget, hvilket den gør via en menstruationsblødning.

Hormonerne
Under din menstruationscyklus produceres flere hormoner her i blandt østrogen og progestoron. Før din menstruation daler disse hormoner, og man mener, at dette dyk kan resultere i det såkaldte premenstruelle syndrom, PMS. En anden forklaring på PMS er, at kroppen op til menstruationens start danner prostaglandiner, der er signalstoffer, som får muskulaturen i livmoderen til at trække sig sammen, så livmoderslimhinden bliver afstødt, og det er disse signalstoffer, der kan give anledning til blandt andet hovedpine, ondt i maven og opkastning. Man har således påvist, at kvinder, der har menstruationssmerter, har en større produktionen af prostaglandiner.

PMS
PMS er en betegnelse for en række symptomer, der opstår typisk nogle dage før menstruationen eller i de første dage. Det kan være de fysiske som kramper, muskelsmerter og brystspænding og/eller psykiske gener som irritation, træthed og søvnbesvær. Omkring 70-80 procent af alle kvinder oplever fysiske eller psykiske forandringer op til deres menstruation, men "kun" hos mellem tre og 10 procent, hvor symptomerne påvirker deres dagligdag, er der tale om egentlig PMS.

Vægt
Et af symptomerne ved PMS er vægtøgning, blandt andet fordi de hormonelle forandringer kan medføre væskeophobninger. Derudover kan PMS-symptomer som træthed, irritation og en øget appetit også føre til, at man spiser mere og derfor tager på.

Kilde: Sundhed.dk, Womenshealthmag.com, Womenshealth.gov, mayoclinic.org, netdoktor.dk. Libresse.dk, Apoteket.dk, Livestrong.com


LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen når du farver hår

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du gaber

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du får massage