Det kan ses, når du lyver
Foto: Alamy Det kan ses, når du lyver

Løgn kan ses

Sådan påvirker det din krop, når du lyver

Løgn har mange mærkelige effekter på din krop.

Mænd lyver om deres højde, kvinder lyver om deres vægt. Det er i hvert fald tilfældet på datingmarkedet, mener nogle. Men også andre steder sniger løgnen sig ind. Det er nemlig ikke unormalt at lyve for sin partner om penge, og når det gælder utroskab går overvejelsen ofte på, om man skal være ærlig eller ej.

Men en ting er tilsyneladende sikker: vi slipper ikke ustraffet fra at lyve. Det har en række konsekvenser for vores helbred, ifølge en lang række kilder.

Hormoner
Det at lyve gør de fleste af os nervøse (især for at blive afsløret), og derfor kan selv en uskyldig løgn frigive stress-hormoner, hvilket får din hjerterytme og dit blodtryk til at stige.

Fysikken
På længere sigt kan stress have en række negative konsekvenser for dit fysiske helbred som for eksempel nedsat immunforsvar. I et studie fra 2012 viste det sig, at folk, der fik til opgave ikke at lyve, allerede efter 10 uger klagede mindre over fysisk ubehag som ondt i halsen og hovedpine.

Psyken
Det er ikke kun dit fysiske helbred, der kan lide overlast, hvis du lyver for meget. Også din psyke bliver påvirket. Således meldte deltagerne fra ovennævnte undersøgelse også om færre mentale problemer (blandt andet følelsen af anspændthed) efter 10 uger med færre løgne.

Stemmen og åndedræt
Når du lyver, kan du opleve, at det bliver svære at tale, fordi stress nedsætter spytsekretionen, hvilket tørrer munden ud. Derudover vil dit åndedræt også ændre sig.

Øjnene
Formentlig vil du kigge væk eller blinke hurtigt med øjnene, når du fortæller en løgn. Men en del mennesker gør det præcis modsatte for at dække over, at de er i gang med at fortælle en løgn, hvilket vil sige, at de kigger modtageren af løgnen direkte i øjnene uden at blinke.

Kropssprog
Både hænder, fødder og holdning kan blive påvirket, når du lyver. For eksempel kan der ske det, at du med dine hænder begynder at dække sårbare områder på din krop som halsen eller at holde dig for munden, fordi du ikke har lyst til at svare på det, du bliver spurgt om. Måske vil du også begynde at sidde uroligt med dine fødder, fordi du egentlig gerne vil væk fra den situation, du befinder dig i. Der kan dog også ske det modsatte: At du undertrykker din nervøsitet ved at lyve og i stedet stivner i dit kropssprog.

Kilder: Businessinsider.com, Videnskab.dk, USnews.com og Apa.org

LÆS OGSÅ: 8 genveje til mere energi

LÆS OGSÅ: "Det er tabu at træffe det usunde valg"

LÆS OGSÅ: Gå- og løbeprogram til dig, der ikke har trænet før

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Parforhold, Stress og Hjertet