Ditte Sommer
Tidligere, når Ditte lå i sengen om aftenen, kværnede de negative tanker rundt. Hun skældte sig selv ud for at være tyk og grim. I dag har hun fået det meget bedre med sit spejlbillede.

Ditte har tabt sig 43 kilo: "Det bedste er, at jeg for første gang ved, at det her holder"

Da Dittes mand efter en hjerneblødning begyndte at spise en kulhydratfattig kost, tænkte hun ikke, at hun skulle gøre det samme. Hun havde været på mange kure før uden held og havde ikke lyst til at starte på en ny. Men hun fandt hurtigt ud af, at hun både tabte sig og fik færre smerter og mere energi på den nye kost.

I august 2020 ændrede Ditte og hendes mands, Anders’, liv sig på et splitsekund. Anders blev som bare 41-årig ramt af en alvorlig hjerneblødning i hjernestammen. Heldigvis kom han sig uden mén, men fik efterfølgende konstateret forhøjet blodtryk. Dommen fra lægerne var klar: Han skulle tage medicin resten af livet.

"Men han tog ikke den besked for gode varer, og allerede mens han lå i hospitalssengen, gav han sig til at undersøge andre muligheder. Det var her, jeg første gang hørte om keto", fortæller 37-årige Ditte Runge Sommer og fortsætter:

"Anders er typen, der altid sætter sig vældig godt ind i tingene, og han fandt frem  til, at en kost med få kulhydrater og gode, rene råvarer kunne hjælpe mod forhøjet blodtryk. Han ville gerne prøve det. Jeg kan tydeligt huske, at jeg sagde, at jeg gerne ville lave maden og bakke op, men jeg skulle ikke selv spise det, i hvert fald ikke hundrede procent."

LÆS OGSÅ: Jane Faerber: Små tvist kan gøre en stor forskel

Ditte havde kæmpet med overvægt hele sit liv og været på et utal af kure uden succes, hun følte derfor ikke for en ny kur med en masse forbud.

Ren og god mad

Men en kost med meget få kulhydrater viste sig hurtigt at være en ny og bedre vej for dem begge. Måske også fordi parrets liv var blevet sat i perspektiv efter Anders’ hjerneblødning. Nu handlede det ikke bare om at tabe sig, men om liv eller død:

"Tidligere kredsede mine tanker konstant om mad, det fyldte faktisk alt. Men efter Anders’ hjerneblødning blev mad pludselig en meget lille del af mit liv sammenlignet med det at miste min mand", forklarer Ditte.

Hun kom ret hurtigt til også at spise på samme måde som Anders, for dels oplevede hun, at det slet ikke var så svært at følge principperne, dels hjalp det, at hun havde én at læne sig op ad og sparre med.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du low carb

"Og så er maden altså kanonlækker, vi spiser ren og god mad, masser af grøntsager og kød. Vi køber det ofte på gårdbutikker tæt på vores hjem her i Kirke Eskilstrup. Maden er heller ikke svær at lave, slet ikke hvis man følger Janes gode opskrifter på Madbanditten", fortæller Ditte, der gerne vil punktere myten om, at man skal spise en masse fedt, når man skruer ned for kulhydraterne:

"Jeg er ikke fedtforskrækket og kommer gerne en god olivenolie over grøntsagerne, steger min bøf i smør eller spiser en god, fuldfed ost, men jeg sidder altså ikke med skeen i smørpakken og skovler ind. Det handler meget mere om at skære ned for kulhydrater som brød, ris og pasta og op for de uforarbejdede fødevarer."

Et helt nyt liv

De meget mærkbare resultater, der fulgte i kølvandet på den nye kulhydratfattige kost, gjorde også, at Ditte holdt fast, for hun tabte sig, slap af med hovedpinen, fik mere energi, færre mavesmerter og mindre ondt i leddene.

"I begyndelsen var det sværeste at stoppe med at snacke. Vi var vant til at småspise en masse, f.eks. når vi kørte i bil. Her gik vi over til mørk chokolade og flæskesvær, det var godt at have en overgang. I dag kan jeg fint undvære snacks", fortæller Ditte.

I dag lyder vægttabet på hele 43 kilo, og Ditte har stadig svært ved helt at forstå det spejlbillede, der møder hende.

"Det er et helt nyt liv. Efter altid at have været overvægtig, kan jeg i dag gå ind i tøjbutikker og købe tøj i størrelse small. Og det bedste af det hele er, at jeg for første gang ved, at det her holder. Jeg forbyder ikke mig selv en hjemmebagt bolle, men lysten er der bare ikke rigtig længere. Her den anden dag spiste vi sushi for første gang meget længe. Det plejer vi at være helt vilde med, men det var en ret flad fornemmelse."

LÆS OGSÅ: Lizette har tabt sig 65 kilo ved at gå

Ditte er uddannet kranio-sakral-terapeut, men går for tiden hjemme på familiens gård, hvor hun hygger med parrets børn, Tristan på 12 år og Freja på tre, familiens to islandske fårehunde og seks heste. Hun holder meget af at ride, og også det er blevet en helt anden oplevelse efter vægttabet.

"Bare det at komme op på hesten er nemmere. Og så er det fedt at kunne passe ridetøjet. Jeg bliver helt glad, når jeg ser mig selv i det", fortæller hun.

Og Anders? Han smed i april de sidste blodtryksnedsænkende piller. Lægen kunne bare sige: ”Der må være sket noget, jeg ikke kan forklare”. Han har samtidig tabt sig ti kilo.

I dag går de begge med en ring på fingeren, der måler søvn, hjerterytme, puls osv., og som Ditte siger: "Det er altså vildt at se, hvor meget kosten ændrer, hvad der sker i resten af kroppen."

Du kan følge Ditte Sommer på instagram og læse mere om hendes vægttab på profilen @ditte_runge_sommer

Dittes tips til en low carb-livsstil:

  1. Gå stille frem. Start evt. med at tage brød ud af kosten.
  2. Mærk efter, hvad kroppen har brug for og reagerer godt på.
  3. Spis så rene fødevarer som muligt, gå uden om tilsætningsstoffer, sprøjtegifte osv. Drop også slik og sukker.
  4. Find én at sparre med, hvis det er muligt. Det er en kæmpe støtte ikke at være alene.
Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab, LCHF og Interview