Kvinde træner

Foto: Getty Images Er det rigtigt, at man kan spise sig til en sixpack?

Er det rigtigt, at “abs are made in the kitchen”?

Skal du træne eller spise dig til en sixpack? Vi har spurgt eksperterne.

Er det rigtigt, at “abs are made in the kitchen”?

Det er delvist rigtigt. For at få en synlig sixpack, så kræver det en relativt lav fedtprocent. Og når det  kommer til vægttab, så er kosten 80 % af det. Det tager cirka tre minutter at inhalere en Big Mac, og omvendt tager det cirka en times løb for en kvinde på omkring 60-65 kilo at forbrænde den igen. Uden pommes frites vel at mærke.

Så det er langt nemmere at skrue på kosten, hvis du vil opnå en lav fedtprocent. Når det er sagt, så skal du selvfølgelig træne samtidig, så der er noget muskelmasse at vise frem. (SJS)

Giver mad med fibre virkelig en bedre fordøjelse?

Ja, det er helt rigtigt! Plantefibre og fuldkorn har en meget positiv effekt på fordøjelsen. Fibrene er med til at skabe et godt miljø i vores tarme både biokemisk, fysiologisk og i forhold til at have en god bakterieflora i tarmen. Det betyder alt sammen meget for vores sundhed generelt. En fiberrig kost er koblet til nedsat risiko for for eksempel fedme, type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. (LK)

Er juice sundere end sodavand?

Generelt set er det noget sludder at kalde nogle fødevarer sunde og andre usunde. Det handler om mængder. En Snickers er ikke usund i sig selv, men spiser du for mange af dem, bliver det en usund vane.

Når det er sagt, så er sodavand typisk ‘blot’ vand, smagsstoffer og sødemidler og/eller sukker. I
de fleste juicer er der som minimum nogle vandopløselige vitaminer. Er juicen presset, så den indeholder nogle fibre, bidrager det også til et rigere næringsindhold. En sodavand giver altså kun væske og kan tilfredsstille en bestemt smag. Juice bidrager derudover med lidt nyttige næringsstoffer. (LK)

Om eksperterne

Sara Jin Smidt (SJS) Cand.scient. i human ernæring, personlig træner, kostvejleder, blogger og forfatter. Se mere på instagram.com/sarajinsmidt

Lars Klingenberg (LK) Cand.scient i humanfysiologi og har en ph.d. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: Fordøjelsen, Træning og Vægttab