Årsknuder: Sådan undgår du dem
SPONSORERET indhold

Få flotte ben uden åreknuder

Mange kvinder og en del mænd bøvler med åreknuder, som heldigvis sjældent er farlige, men alligevel noget, vi gerne vil undgå. Her får du gode råd til at undgå åreknuder.

Af: Charlotte Bech Foto: Getty
25. okt. 2017 | Sundhed | Hjemmet

Åreknuder kommer ofte efter graviditet og fødsel – og formentlig kan de også være arvelige. Åreknuder er vener, der er blevet udvidet. Det skyldes i reglen, at blodet i venerne ikke bliver pumpet godt nok opad, nede fra benene og op til hjertet, og så udvides venerne og bliver omdannet til ”knuder”. Det kan igen skyldes, at veneklapperne ikke fungerer godt nok, eller at man ikke bruger sine benmuskler nok. Det kan også skyldes, at trykket ovenfra bliver større – som ved en graviditet – så skal der jo større kraft til at pumpe veneblodet op ad benet tilbage til hjertet.

Læs også: Får du også ondt i fødderne, når du har stiletter på? Her er løsningen

Her er de bedste tips til at forebygge åreknuder

  • Vip med fødderne, hvis du sidder foran computeren, taler i telefon, kører med som passager i en bil, eller hvis du rejser med fly. Du kan også købe særlige venepumpeøvelsesapparater,som er lavet af træ og ligner pedalerne til et stueorgel. Du kan f.eks. placere apparatet foran din computer, hvis du sidder der i mange timer om dagen.
  • Gå til yoga, for mange yogastillinger aktiverer venepumpen. Nogle stillinger giver et bedre tilbageløb fra venerne til hjertet, f.eks. ”Skulderstanden’’ eller ’’Lyset’’, hvor man ligger og hviler på skuldrene med benene opad som et lys. Hvis du ikke kan komme op i de svære yogastillinger, kan du ligge på gulvet med benene op ad en væg eller på gulvtæppet foran en sofa med benene oppe i sofaen. Lig i sådan en stilling mindst to gange dagligt før morgenmaden og før aftensmaden.
  • Få motion hver dag. Gå en rask tur i 20-30 minutter, gå til dans eller tag dig en tur på cyklen.
  • Giv dig selv massage på benene med jævne mellemrum. Brug en blanding af hvedekimsolie, 60 dråber, iblandet 10 dråber æterisk olie af Cypres, 10 dråber Enebær (Juniper) og 10 dråber Myrtle. Masser på den indvendige side af benet, og masser med lette opadgående strøg fra foden og opad. De æteriske olier fås via vedaroma.com. 
  • Undgå forstoppelse og at stå op mange timer i træk.

Anbefalet til dig