Anne Marie Rindom
SPONSORERET indhold

Anne-Marie Rindom: Derfor faster jeg

Vandet har alle dage været centrum i Anne-Marie Rindoms liv, som kulminerede sidste år med OL-guld på et oprørt hav ved Tokyo. Mød sejleren, der holder motivationen i kog ved at sætte sig nye mål og finder ro med keramikmaling.

Af: Susanne Knutzen Foto: Privat
13. jun. 2022 | Sundhed | Fit living

Karriere

Jeg begyndte at sejle… som femårig. Min far og hans familie har altid sejlet, så det var ret naturligt for mig og mine søskende at starte til sejlsport. Min første sommerlejr foregik i en optimistjolle, som er et lille badekar, alle starter i. Horsens Sejlklub havde et godt ungdomsmiljø, hvor der var mange piger på min alder, som jeg havde det sjovt sammen med.

Vi var fire piger… fra Horsens, der endte med at komme med til OL i Rio. Det var vildt. Vi startede et projekt sammen, der hed ”Horsens til OL”, som er et netværk af ildsjæle og sponsorer, som har lyst til at støtte unge mennesker, der interesserer sig for sport. Det kører stadig i dag. Drømmen er, at projektet udvider sig til andre sportsgrene.

Jeg lever af sejlsport i dag… men jeg studerer også ved siden af. Jeg læser Idræt på Aarhus Universitet og mangler et år af min kandidat. Jeg har været i gang siden 2013, så det har taget lidt tid. Sådan er det, når det kun er halvtid – der har jo lige været tre OL og andet i vejen, men jeg skal nok blive færdig på et tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Anne Marie Rindom: ”Livet er for kort til, at man skal sætte alt for mange regler op for sig selv”

Sejlsport er en livsstilsport… så selv om man ikke dyrker det på eliteplan, har mange købt en båd og sejler på sommerferie med deres familier, eller sejler mod hinanden til tirsdagskapsejlads og drikker nogle øl bagefter.

Mad & træning

Jeg begynder typisk min morgen med… noget med kulhydrater, men det reguleres i forhold til, hvad jeg skal lave. Hvis jeg ikke skal dyrke sport om formiddagen, faster jeg gerne til klokken 12, fordi jeg ved, at jeg ikke skal bruge meget energi.

Når jeg har travlt, spiser jeg… en rugbrødsmad med noget pålæg. Den kan jeg tage med alle steder, og jeg har altid rugbrød i køkkenet.

Hvis jeg går sukkerkold … spiser jeg oftest chokolade. Jeg elsker mælkechokolade som den klassiske Marabou.

For mig er aftensmad lig med … et lækkert, varmt måltid og hygge rundt om bordet.

Det sundeste i mit køleskab er … bladselleri og rød peber. Det smager megagodt.

En kur, jeg aldrig glemmer, er… ingen, for jeg har aldrig været på en bestemt kur. Det tætteste, jeg har været på en kur, er at faste en halv dag, hvor jeg ikke spiser noget i 12 timer af døgnet, f.eks. fra kl. 19-7. Faste har mange fordele, jeg taber mig, sover bedre og spiser mindre usundt.

Jeg har aldrig vejet min mad. Når man er i elitesport i så mange år, kan det godt blive for meget at gå så meget op i mad og vægt. Det er også en af tingene ved sejlsport, at så længe man holder sig nogenlunde på den vægt, man skal, behøver man ikke at gå så meget op i det, fordi der er så mange andre faktorer, der påvirker resultatet. Det har jeg fundet en balance i.

Jeg tænker over, hvad jeg spiser… i de perioder, hvor jeg ikke træner så meget. Da prøver jeg at skrue lidt ned for de usunde ting – det lykkes ikke altid. Når der omvendt er en periode, hvor jeg træner meget, kan jeg spise hvad som helst.

Motion giver mig… en utrolig stor frihed. Jeg kan mærke min krop, jeg bliver sindssygt glad af at træne og føler mig fri. Hvis jeg er bekymret over noget eller har en stresset dag, kan aktivitet gøre en forskel. Der kan være dage, hvor jeg har energi til at give den gas, og andre dage er energien til en gåtur. Men så længe jeg gør noget hver dag, kan jeg mærke det på min krop.

LÆS OGSÅ: Rikke Møller Pedersen: "Jeg vil hellere træne noget mere end at skære ned på søde sager"

Jeg træner… mange forskellige ting. Den bådklasse, jeg sejler, kræver høj fysisk prioritet, så vi har en del styrke- og konditionstræning. Styrketræning er vigtigt, fordi jeg skal veje 70 kilo, og det skal helst være pure muscles. Kondition er også afgørende, så jeg prioriterer at lave mange forskellige ting, som f.eks. løb, roning, svømning og cykling, så jeg ikke kun belaster kroppen et sted.

Det er også en meget kognitiv sport, hvor jeg skal koncentrere mig i mange timer og tage de rigtige valg under pres, så vi har også øvelser ude i båden, hvor vi træner, hvordan vind og vejr skal aflæses, samt en del reaktions- og koncentrationstræning.

Min største præstation er… helt klart OL-guldet, som jeg vandt i Tokyo. OL er noget særligt – især i sejlsport. Det foregår hvert fjerde år, det er verdens største sportsevent, og til OL kan man kun komme én afsted i hver bådklasse fra hvert land, så det er specielt, fordi man repræsenterer sit land som den eneste.

Jeg bliver motiveret af… mål, og lige nu er det at komme tilbage i form. Siden december har jeg holdt en pause fra laserjollen, som er den båd, jeg sejler. Jeg har været vant til at træne hver eneste dag, og dét, at jeg ikke har gjort det, kan jeg mærke på min krop – og det irriterer mig helt vildt.

Min næste træningsinvestering bliver … en Wing Foil. Det er en surf, som man står på og holder et lille sejl, og så flyver den på vandet, og man kan lave alle mulige tricks. Efter OL har jeg besluttet mig for, at jeg skal prøve nye ting og lære noget nyt. Og så er det god træning, men også sjovt.

Hverdag

Det er vigtigt for mig at være sund, fordi… jeg har det bedre med mig selv og kan nyde mit liv fuldt ud. Når jeg lever sundt, får jeg mere energi, og så har jeg overskud til flere ting.

Hverdagslykke er… at være sammen med dem, jeg holder af. Det får jeg rigtigt meget energi af. Min kæreste bor i Australien, så der var et helt år, hvor vi ikke så hinanden, fordi Australien var lukket. Men siden april sidste år har vi set hinanden stort set hele tiden. Han har heldigvis også et fleksibelt job. Derudover er det vigtigt at have balance i min hverdag, så jeg ved, at jeg får arbejdet på mine mål, men også får slappet af. Det kan f.eks. være at holde fri med en veninde og male på keramik.

LÆS OGSÅ: Kira faster 16-8: ”Kigger jeg i spejlet er fire genstridige kilo forsvundet”

Det bedste ved min krop er… at den bare kører derudad. Jeg har været meget heldig med, at jeg ikke har haft de store skavanker. Det er helt fantastisk efter så mange år i samme båd. Det er ofte knæ og ryggen, der bliver skadet.

Jeg kan ikke leve uden… vandet. Det elsker jeg. Det er utroligt lækkert at være på vandet og tage en sejltur, hvor man kommer væk fra stress og jag.

Anbefalet til dig