Parfume allergi symptomer
SPONSORERET indhold

Fokus på parfume: Er lidt duft virkelig så slemt?

Et pift på håndleddene, en aromatisk bodylotion og duften af rent vasketøj. Parfume er alle vegne, så hvor farligt kan det egentlig være? Få svarene fra eksperterne her, og find ud af, hvordan du bedst kan mindske din egen risiko for at få allergi.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Getty Images
16. nov. 2016 | Sundhed | Fit living

Parfume er ikke kun den eau de parfum, du indhyller dig i, når du skal i byen. Parfume findes også i hudpleje, kosmetik, sæbe, vaskemiddel, rengøringsmiddel, bleer ... ja, overalt i din hverdag! Og det er ikke bare ét stof. Der findes knap 3.000 forskellige parfumestoffer, og der kan være op til 300 forskellige af dem i de smukke flakoner på din badeværelseshylde. Men desværre er parfume én af de mest almindelige årsager til kontaktallergi, og op mod 200.000 danskere lider af parfumeallergi i dag.

SVÆRT AT UNDGÅ
Fordi parfumestoffer findes så mange steder, kan det være svært at undgå helt, og det daglige parfumeregnskab løber hurtigt op, siger Jeanne Duus Johansen, centerleder for Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital.
“Uheldigvis er der en tendens til, at det er de samme parfumestoffer, der bliver valgt, og det er ofte de mest allergifremkaldende. Så hvis man bruger nogle produkter med parfume, har man meget stor risiko for at være udsat for allergifremkaldende stoffer,” siger hun.
Udenlandske undersøgelser viser, at din parfume i snit indeholder otte allergifremkaldende stoffer. Det er ikke til at sige, hvem der vil udvikle parfumeallergi, da der kun er en lille arvelig faktor involveret, mens resten skyldes miljøet. Som udgangspunkt er man selvfølgelig mindre udsat, jo mindre man er i daglig kontakt med parfume. Og har man først fået parfumeallergi, er det en kedelig følgesvend for livet, for man vil reagere, hver gang man er i kontakt med netop de stoffer, man er allergisk over for. Diagnosen stiller man ved en såkaldt lappetest hos en hudlæge, forklarer Jeanne Duus Johansen.

LÆS OGSÅ: Parfumefri i et døgn: Ikke engang mine bind klarer testen

“Hvis du får parfumeallergi, vil det oftest vise sig ved udslæt, der hvor man bruger stofferne. Det kan være i armhulen efter en deo eller i ansigtet efter en creme. Huden kan blive rød og hævet, det kan klø, og der kan komme sår,” fortæller hun og fortsætter:
“Det går ikke altid væk, selv om man fjerner de stoffer, man reagerer på. Huden kan blive permanent syg, og det påvirker ens hverdag og trivsel enormt meget at gå rundt med eksem og være bange for at give et familiemedlem et knus, for tænk nu, hvis de har parfume på.”

ØKOLOGI ER IKKE SIKKERT
Hvis du nu sidder og føler dig sikker, fordi alle dine rengøringsmidler og skønhedsprodukter er ‘rene’ og økologiske, så kan du godt tro om. Økologi er nemlig slet ikke nogen garanti for at undgå parfumeallergi, understreger Jeanne Duus Johansen.
“Ofte vil økologiske produkter være tilsat æteriske olier og planteekstrakter, og de fleste af de parfumestoffer, der giver allergi, kommer faktisk fra planter. Du kan få parfumeallergi, uanset om parfumen kommer fra naturen eller laboratoriet,” siger overlægen.
Du kan støde på produkter, som er tilsat æteriske olier af fx lavendel, kamille eller eukalyptus, så det kommer til at dufte af noget bestemt, eller for at konservere indholdet. Og selv om de er økologiske, og det ikke er en flakon med eau de parfum, kan du altså få parfumeallergi af dem. Omvendt kan økologiske produkter være fri for så mange andre stoffer, man måske ønsker at undgå, og så er der alle fordelene og de gode egenskaber, som generelt ikke skal glemmes, understreger Anette Kristine Poulsen, skønhedsredaktør på Børsen og skønhedsblogger på beautyspace.dk.
“Kroppen skelner ikke mellem naturens dufte og syntetiske dufte, og naturen kan være en ret krads fætter, når det kommer til allergi. Samtidig er den jo uundværlig. Jeg er en stor fan af velduft generelt og bruger mange forskellige dufte. Naturens dufte kan have terapeutisk effekt. Lavendel er fx noget af det tætteste, vi kommer på naturens ‘mini-stesolid’. Den kan få os til at sove bedre og længere og hjælper, når pollensæsonen går i gang. De mange egenskaber er videnskabeligt dokumenteret,” siger Anette Kristine Poulsen.

LÆS OGSÅ: 10 skønne produkter uden parabener og parfume

DEODORANT ER VÆRST
Hvis du vil forsøge at gøre dit parfumeregnskab op, skal du vide, at nogle produkter er værre end andre. De værste er dem, der kommer direkte på huden og bliver på huden. Bodylotion, deodorant, ansigtscreme. Sæbe og shampoo skylles af igen og er derfor ikke lige så allergifremkaldende, selv om de bestemt ikke går fri, fordi de omvendt bruges meget hyppigt. Men den værste på skønhedshylden er dog din deodorant, mener Jeanne Duus Johansen.
“Du smører deodoranten på huden, sikkert flere gange om dagen. Du bruger den et sted, hvor der er fugtigt, og har du lige barberet dig, kan huden være irriteret og optager derfor endnu flere af parfumestofferne. De bliver jo ikke uden på huden, men trænger ind i kroppen,” siger Jeanne Duus Johansen og understreger, at den eneste sikre metode til at undgå parfumeallergi er ved at undgå det helt. Men det kan være svært, hvis ikke umuligt, erkender hun, og derfor er hendes råd at tjekke din deodorant.
“Ofte starter parfumeallergi faktisk med en parfumeret deodorant. Slimhinderne i huden under armene, men også ved øjnene og ved kønsorganerne er nemlig mere udsatte. Hvis du starter med at skifte til en uparfumeret antiperspirant, er du allerede bedre stillet.”

ER DET SLUT MED PARFUME?
Et liv uden den nye duft fra YSL, den franske favoritsæbe på badeværelset, den sødlige lipgloss i makeuptasken og romantiske duftlys i soveværelset? Er en fuldstændig forsagelse af dejlige duftnoter så, hvad der skal til for at undgå at udvikle parfumeallergi? Det mener Anette Kristine Poulsen ikke.
“Der vil altid være risiko for at udvikle allergi. Sådan er det jo med det meste her i livet, hvis man får for meget af det. Men jeg tror også, der er en grund til, at verden dufter, og det synes jeg da, at vi skal huske at nyde,” siger hun og opfordrer til mere sund fornuft og opmærksomhed, men mindre bekymringssyge.
“Det er fint at være opmærksom på risikoen for allergi og økonomisere med de ting, der indeholder parfume. Men vi har en tendens til at bekymre os for meget, og medmindre man er allergiker, er der ikke grund til at bekymre sig her − så længe man bruger sin sunde fornuft,” siger Anette Kristine Poulsen og råder til, at du fx sprayer lidt parfume i håret eller på tøjet i stedet for direkte på huden.
“Dufte er en form for flydende følelser hældt på flaske. Jeg har så mange minder bundet op på bestemte dufte, og jeg vil helst ikke undvære dem. Men det er fornuftigt at veksle mellem forskellige produkter og tænke over, hvor meget parfume du udsætter dig for,” mener hun. 

Er du så uheldig at have fået parfumeallergi, behøver det ikke betyde, at verden er slut med at dufte godt, supplerer Jeanne Duus Johansen. Du kan nemlig stadig nyde de dufte, som du ikke er allergisk over for − og der er trods alt små 3.000 at vælge imellem. 

LÆS OGSÅ: 11 tips til en mere miljøvenlig hverdag

HVAD ER DER PARFUME I?
Der kan optræde parfume i rigtig mange ting i din hverdag. Her er et par eksempler:
- Bind
- Vådservietter
- Shampoo og balsam
- Vaskemiddel
- Rengøringsmidler
- Makeup
- Tandpasta
- Deodorant

SÅDAN UNDGÅR DU PARFUME
1. Kig på varedeklarationen. Står der ‘parfume’, ‘fragrance‘ eller ‘aroma‘, så er der parfumestoffer i.
2. Lugt til produktet. Hvis det dufter − så er der parfume i.
3. Vælg produkter, der er mærket med Den Blå Krans fra Astma-Allergi. Det er din garanti for, at det er uparfumeret.
4. Brug en af de tre apps. Kemiluppen, Kemilex eller Allergy App til at tjekke dine plejeprodukter for parfume og anden unødvendig kemi.
5. Hold øje med, om produktet indeholder et eller flere af de 26 navngivne stoffer på EU’s liste over problematiske parfumestoffer som Limonene og Linalool. Se hele listen på taenk.dk
Kilde: Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk og astma-allergi.dk

LÆS OGSÅ: Hvorfor sveder jeg ikke, når jeg træner?

LÆS OGSÅ: Test: 6 deodoranter, der holder dig frisk hele dagen

LÆS OGSÅ: 4 fødevarer, der øger din forbrænding