Ekspert: En tur i haven er godt for din kalorieforbrænding og mod stress

Foto: Getty

Ekspert: En tur i haven er godt for din kalorieforbrænding og mod stress

Der er flere gode og sunde fordele ved at finde riven frem og plante smukke blomster og sprøde grøntsager.

Foråret er endelig på vej. Solen varmer, og sneen er forsvundet, så græsset kommer frem. Forude venter mange timer med jord under neglene, græsslåmaskine, fuglefløjt og sol i hovedet. Og heldigvis for det. Havearbejde er nemlig sundt for både krop og sjæl. Det fortæller professor Bente Klarlund Pedersen i Haveselskabets blad Haven.

"Jeg er for nylig blevet transformeret fra havenasser til havepasser, og i kølvandet herpå er jeg blevet medlem af det segment, der fuldt og fast tror på havens helbredende kraft," siger Bente Klarlund Pedersen, der også har undersøgt, hvad videnskaben siger om havearbejde.

"Tendensen er klar. Studier fra både USA, Europa, Asien og Mellemøsten viser, at deltagelse i havearbejde reducerer både depressions- og angstsymptomer samt kropsvægt. Havearbejde bidrager til følelsen af fællesskab, giver livskvalitet og livsglæde," siger Bente Klarlund Pedersen.

LÆS OGSÅ: Kuldechok, fejlvanding og tre andre grunde til at din plante dør

Afstressende effekt

Der er blevet forsket meget i haveterapi de seneste år, og her viser erfaringerne, at havearbejdet kan være med til at forebygge depression, hjertekarsygdomme og andre følger af kronisk stress. Et videnskabeligt forsøg har blandt andet vist, at 30 minutters dagligt havearbejde har en anti-stressende effekt, som kan måles på blodets indhold af stresshormonet kortisol.

"Det er vigtigt med forskningen, hvis man skal bruge havearbejde som terapeutisk behandling. Her er konklusionen klar: Havearbejde er sundt. Det kan ikke diskuteres. Det ville faktisk være på sin plads at udskrive havearbejde på recept," siger Bente Klarlund Pedersen.

Læs også: 10 tegn på at din krop er stresset

Undersøgelserne viser ifølge Bente Klarlund Pedersen også, at man får øget sin kondition og styrke, når man arbejder i haven. To til tre timers havearbejde svarer typisk til at give den gas i fitnesscentret i en time. Og så hjælper det også på smidighed, balance og koordination.

Så mange kalorier forbrænder du i haven:

  • 20 minutter med spaden = 90-120 kalorier
  • 20 minutter med selvkørende plæneklipper = 90-110 kalorier
  • 20 minutter med håndskubber = 100-130 kalorier
  • 20 minutter med motorsav og andre tunge redskaber = 100-130 kalorier

Derfor er havearbejde sundt

  • Havearbejde reducerer stresshormonet kortisol
  • Hvis man dyrker grøntsager, bliver man mere bevidst om at spise sundt
  • Havearbejde reducerer risikoen for demens
  • Man lever længere, når man går i haven.

På Haveselskabets hjemmeside, www.haveselskabet.dk kan du finde flere gode tips og nyttig information om havearbejde

Bente Klarlund Pedersen

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet samt leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, der forsker i, hvordan fysisk aktivitet gavner sundheden. Hun er forfatter til mere end 600 videnskabelige artikler og bøger og har modtaget adskillige priser for sin forskning.

Se, hvad vi ellers skriver om: Stress, Forbrænding, Kalorier, Vægttab, Velvære og Have