interview helsematilde
SPONSORERET indhold

Helsematilde: „Mit liv er både smukt, grimt, sjovt og svært”

Sin brors død, to svære aborter og et farvel til kæresten − 28-årige Matilde Trobeck deler alt på sin blog og i sin nye bog „Helsematilde” sammen med træningstips og sunde opskrifter. For sådan er livet også, siger hun.

Af: Anne Hermansen Foto: Stine Heilmann
07. jul. 2016 | Sundhed | Fit living

Alle mine tanker kredsede kun om min bror efter hans død, og jeg havde fysisk ondt i hjertet af sorg. Smerten forsvandt, når jeg trænede, fordi der ikke var plads til tanker, men lige så snart jeg trådte ud af træningscentret, var de der igen. Jeg havde brug for den pause fra mine følelser, og samtidig havde jeg dårlig samvittighed og tænkte: „Hvordan kan du stå og grine til den her zumbatime, når du lige har begravet din lillebror for en uge siden?”

Træning er ikke bare fysisk aktivitet, høj puls, stærke muskler og faste balder for Matilde Trobeck. Træning er så meget andet og mere: Hendes bedste daglige vane og den ven, der altid er ved hånden til at rase ud med, grine med, græde med – og glemme med, når sindet ikke kan rumme mere. Det er dét sted, hvor kroppen tager over, og hjernen får lov at spænde af, og derfor er træning frem for alt en kæmpe kilde til livslyst og energi, siger 28-årige Matilde Trobeck.
Hvordan, fortæller hun om i sin nye bog „Helsematilde”, som er udkommet på forlaget Rosinante. Bogen er baseret på hendes populære blog helsematilde.com, hvor hun deler alt fra træningsråd, øvelser, sunde opskrifter og motivationstips til efterhånden også meget personlige indblik i hendes liv. Her er både fortællinger om tab og sorg sammen med grin og glæde. Og høj identifikationsfaktor – Matilde Trobeck har i dag 25.000 følgere på Instagram.
– Jeg er på ingen måde en bikinipige, der kan klemme mig ned i en str. 34. Jeg har brede hofter og store lår, og nogle dage er det fint, og jeg er stolt af, at mine ben kan løfte tungt, og andre dage spiller det bare ikke. Jeg skriver om det hele. Jeg lægger billeder op, når jeg har svedt, når jeg har grædt, og når jeg bare er glad. Fordi jeg gerne vil vise det hele billede af, hvem jeg er.

SE OGSÅ: 10 myter om dit humør


Matilde Trobeck er pædagog, hverken træner eller kostvejleder, men passionen for sundhed har givet hende masser af erfaringer, som hun gerne deler. Hun startede helsematilde.com for syv år siden og var en af de allerførste herhjemme, som begyndte at blogge om sundhed set fra det helt nære perspektiv og med et budskab om, at sundhed skal være sjovt og udelukkende drevet af lyst.
– Jeg går op i sund kost, men jeg spiser også kage og går i byen. Og jeg træner ikke for at få en perfekt krop, men fordi det bare gør mig så glad. Og jeg vil gerne vise, at sådan kan sundhed også se ud.
Det sværeste og mest personlige, Matilde Trobeck har delt, er fortællingen om hendes lillebror Rasmus’ død. Han var 14 måneder yngre og hendes bedste ven. De var vidt forskellige. Hun var den pligtopfyldende og ansvarlige storesøster, og han var lillebroderen, som aldrig tog af sig, hvad andre mente eller forventede, siger hun.
– Det var både det mest irriterende ved ham – og det, som jeg så allermest op til og virkelig gerne vil lære, siger hun med et skævt smil.

SE OGSÅ: Tv-vært Lillian Gjerulf Kretz: "Motion giver mig ro midt i kaos"



Jeg fandt min bror

Hun fandt ham død den 2. januar for tre år siden. Hun havde kørt ham til nytårsfest to dage forinden, og ingen havde hørt fra ham.
– Min kæreste og jeg var på vej i biografen, da jeg bare kunne mærke, at jeg var nødt til først at vide, at han var okay. Vi boede begge stadig i den samme lille landsby tæt på Hillerød, hvor vi er vokset op, så min kæreste og jeg kørte over til huset, hvor han boede sammen med to andre. I det samme jeg kom ind, vidste jeg, at noget var galt. Hans sko og jakke var der, men der var alt for stille. Døren til hans værelse var låst, og jeg kunne ikke banke ham op. Matilde Trobeck og hendes kæreste løb rundt om huset og kiggede ind under en sprække mellem gardinet og vindueskarmen.
– Han lå på sengen, og jeg kunne med det samme se, at han var død. Derfra var alt kaos. Mine forældre nåede frem før ambulancen, og min far og min kæreste sprængte døren til min brors værelse, mens jeg forsøgte at holde min mor tilbage.
– Min bror døde af nogle stoffer, han havde taget til nytårsfesten. Han var ikke misbruger, men han eksperimenterede mere end gennemsnittet.
Da hendes bror døde, havde Matilde Trobeck netop aborteret. Hendes første graviditet, som hun og kæresten havde planlagt og glædede sig over sammen med resten af familien, var gået til grunde. Aborten blev efterfulgt af svære komplikationer og en udskrabning, og da hun et halvt år senere igen blev gravid, skete det samme.
– Det er først nu, jeg har fået bearbejdet den sorg, som aborterne jo også var. Der var ikke plads til det midt i tabet af min bror, hvor jeg også følte et meget stort ansvar for at passe på mine forældre. Jeg havde en lang periode, hvor jeg slet ikke ville have børn, selv om det altid har været min drøm. Jeg turde risikere at miste et barn, når jeg så, hvad det gjorde ved mine forældre. Det var også svært pludselig at blive enebarn, mine forældre er jo bange for at miste mig også.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du er ked af det?

Jeg trænede for meget
Matilde Trobeck og hendes kæreste flyttede til København for halvandet år siden. Hun havde brug for at komme væk og starte på en frisk, siger hun. Men det syv år lange forhold varede kun nogle måneder mere, så var det slut.
– Jeg var blevet alt for voksen meget hurtigt, jeg var ikke længere den lidt naive pige, der gerne ville bygge rede. Min kæreste gik derhjemme og ventede på, at jeg blev klar til at lave en familie med ham igen, men det kunne jeg slet ikke på det tidspunkt. Jeg var ude hver aften for at møde nye mennesker og tage alt, hvad livet kunne tilbyde. Jeg måtte bare ikke gå glip af noget.
– Og så trænede jeg. Jeg trænede hele tiden, og alt for meget. Men det var mit eneste rigtige frikvarter fra mine tanker, og det gjorde mig også fysisk træt, så jeg kunne sove. Andre går til psykolog, jeg gik i træningscentret, og jeg er overbevist om, at det har reddet mig fra en depression.
– De første år kunne jeg ikke skrive om min brors død, aborterne og bruddet med min kæreste, men nu har jeg efterhånden fortalt hele historien på min blog, og det har lettet meget inde i mig. Det fylder ikke på samme måde mere. Jeg har fået bearbejdet min egen sorg og mine tanker, mens jeg har sat ord på. Og det giver mig også noget værdifuldt at opleve, at mine erfaringer kan bruges af andre.
– Jeg får rigtig mange mails fra piger, som har gået med tunge ting og endda også selvmordstanker, hvor de skriver til mig, at det har hjulpet dem, at jeg deler ting fra mit liv på bloggen. Og det er én af grundene til, at jeg gør det. Jeg ved selv, hvordan det er at være et sted, hvor man føler sig helt alene – og hvor meget det hjælper at opleve, at man ikke er den eneste, der har det sådan.

Ditte Ingemann: "Svedige spinningtimer booster mig med energi"

I dag er Matilde Trobecks træning ikke længere en flugt fra tanker, men det er stadig den bedste pauseknap og energibooster, hun kender. Hun træner gerne en time hver dag – og helst sammen med veninder.
– Træning er for mig en vane ligesom at børste tænder. Det er selvfølgelig ikke lige så let – hverken at gøre det eller bare at komme ud ad døren. Men det er alligevel noget, jeg bare gør uden at tænke over, om jeg vil eller ikke vil – fordi jeg simpelthen ved, hvad det gør for mig, og hvor glad jeg bliver af at bruge min krop. 

MINE TOP 3 MOTIVATIONSTIPS
1. læg tøj frem om aftenen: Jeg har alt klar, også drikkedunk og høretelefoner, så jeg ikke skal løbe rundt og lede, når jeg står op.
2. skriv træning i kalenderen: Søndag aften planlægger jeg min træning en uge frem. Både tidspunkt, hvor og sammen med hvem.
3. Lav en liste over gode ting: På min telefon har jeg en liste over positive ting ved min træning. Jeg kigger på den, når motivationen er i bund.

SE OGSÅ: A-Z Guide: Boost din motivation til træning

3 SUNDE BLOGS, JEG ELSKER AT FØLGE
ninaq.dk
Nina får mig til at slappe af med sine ord. Vi er meget ens og kæmper begge for at vise andre kvinder, at livet er for kort til at hade sig selv og sin krop.

cathrineyoga.dk
Cathrine er mild, rolig og perfektionist. Hun er et rart menneske, og hendes blog er rigtig fin med smukke billeder.

carolinethorsfelt.dk
Caroline er helt nede på jorden, sundhedsrealist og ærlig − også når livet udfordrer. Hun er nærværende og ligeglad med andres mening om hende.

SE OGSÅ: 10 genveje til sunde pauser

SE OGSÅ: 9 mænd, der kæmper for din sundhed

SE OGSÅ: 21 myter om din sundhed