Hold kroppen sommerlækker med 10 tip
2. FRISK LUFT
En dukkert når du står op, en cykeltur til stranden, en dasedag i haven og en lang gåtur efter
aftensmaden. Det er ingen sag at få frisk luft i ferien. Men hvad så, når den er slut?
– Frisk luft kan købes på spray og sættes op i badeværelset. Måske derfor glemmer vi sommetider, hvor vidunderligt frisk luft opleves. I skoven, ved havet, på en blomstrende mark, i parken. Danmark er fuld af grønne pletter, og frisk luft er en lise for sjælen. Og sjældent længere end en cykeltur væk. Her kan du holde frikvarter. Om ikke andet så fem minutter ad gangen.
Winnie Haarløv
– Om sommeren er man mere ude i det fri, og jeg opfordrer altid mine klienter til at holde fast i det. Fordi man på samme tid får rørt sig og frisket hovedet. Ved f.eks. at gå en tur eller tage cyklen til og fra arbejde. Det gælder om at holde fast i det, der er overkommeligt. Man skal ikke altid ændre hele ens livsstil på en gang, for det kan tit og ofte blive en uoverskuelig opgave.
Gitte Høj Jørgensen
10. TID TIL AT DYRKE EN HOBBY
Kufferten er pakket med bøger, du ellers aldrig har tid til at læse og syprojekter og samlemapper er lagt frem. Ferietid er lig med fordybelse.
– Fordybelse er en luksus. Det skaber dyb glæde at gå ind i sin egen zone og fordybe sig i sin interesse, hvad enten det handler om at samle på Barbiedukker, læse krimier eller studere myrernes liv – bare det handler om dig selv. De fleste har noget, der interesserer dem, men glemmer at tage sig tid til det. Min hobby er at læse og at sy, og hvis jeg ikke har tid til at gøre det, tænker jeg „næste gang jeg har en halv time, vil jeg sy den krave“. Gør det konkret! Hvis du siger „jeg skal også til at…“, så bliver det en pligt, endnu et punkt på to do-listen. Ved at sige „jeg vil…“ bliver det lystpræget.
Winnie Haarløv
Se også: Få 21 tip til en sund sommer
3. MORGENMAD – HVER DAG
God tid. Ristet rugbrød, omelet, frugt og grønt. Morgenmaden får dejligt meget plads, når man ikke skal skynde sig ud af døren. Og det er sundt!
– En god – og fornuftig – morgenmad er vigtig af tre grunde: Det er godt for dit blodsukker, holder dit energiniveau oppe dagen igennem, og det er godt for dit stofskifte. Tit har man bedre tid til at lave den i ferien, men når du vender tilbage til arbejdet og mødetid klokken otte, kan du tage en skål A-38 med en håndfuld nødder, kerner og lidt frugt. En halv banan eller et æble. Så er du godt kørende. Du får de gode proteiner fra A-38, der er godt for blodsukker og mæthed, og nødder og kerner indeholder de gode fedtstoffer, som de fleste får for lidt af. Især Omega-3 og -6.
Gitte Høj Jørgensen
Læs også: Her er dit optimale morgenmåltid
4. LET MAD
Salater i store mængder hører til de flestes sommermenu. Fordi haven – og supermarkedets hylder – bugner med friske sager, der bare smager bedst knasende sprøde og rå. Og det skal vi holde fast i.
– Den større tilgængelighed om sommeren gør det let at spise let og letfordøjeligt., og komme ind i en god vane med opskrifter man kan lide. Når ferien så er slut, skal man ikke være bange for at ende med majs, salat og tomat igen og igen. Det er fint at lave det du kender – så kan du så småt begynde at variere det lidt mere. Det er også fint at bruge frosne grøntsager, der lige kan drysses i en wok med lidt kylling for hurtig og sund mad. De frosne grøntsager kan være lige så gode som friske – nogen gange er der faktisk flere vitaminer og mineraler i. Man skal bare være opmærksom på, om grøntsagerne er løsfrosne, det vil sige om posen 'rasler', for så er vitaminerne bevaret. Pas i det hele taget på, ikke at gøre tingene sværere end de er.
5. MASSER AF FRUGT
Friske jordbær med mælk, hindbær plukket fra busken, solmodne solbær. Uhmm… frugt og bær smager fantastisk og er fulde af vitaminer. Men faktisk er det ikke ubetinget sundt at gå amok i de friske fristelser.
– Hvis du spiser meget frugt, kan det påvirke blodsukkeret – hvor meget er forskelligt fra person til person. Men hvis man til hverdag får for lidt frugt og grønt, er frugt en måde at komme ind i en bedre vane med at få frugt og grønt ind i hverdagen. Især hvis man supplerer med salat til aften. Sørg for at variere typen af frugt, så det ikke bare bliver jordbær hver dag. Så er du sikker på at få forskellige antioxidanter, vitaminer og mineraler. Efter ferien kan man så langsomt optrappe, så de 6-900 gram frugt og grønt hver dag bliver mere grønt end frugt. Det er en god vane.
Gitte Høj Jørgensen
6. SUNDE MELLEMMÅLTIDER
– Mellemmåltider er rigtigt vigtige, og på ferien tænker man mere over det. Går og småhapser fra frokosten, spiser frisk frugt eller laver en smoothie. Og man skal ikke kimse af at få indarbejdet sådan en vane i forhold til at holde et stabilt blodsukker. Især hvis man har tendens til at få lyst til noget sødt om eftermiddagen. Hvis du bor i byen, kan sunde mellemmåltider gøres meget simpelt. Køb en Valsølille-juice og en grovbolle, et lille bæger Cultura med drys og en smoothie. Hvis man synes, det er for dyrt, kan man sørge for altid at have en lille pose mandler og rosiner eller gulerod- og agurkestave. Der skal reelt ikke meget til at holde den kørende.
Gitte Høj Jørgensen
7. MASSER AF VAND
Når solen bager, drikker vi vand i litervis – vi kan slet ikke lade være. Husk at tage den gode vane med på kontoret.
– Mange har en tendens til at glemme vandet i dagligdagen, fordi de har travlt. Men det er vigtigt at drikke otte glas vand om dagen, ellers falder koncentrationen og så ramler man ind i hovedpine. Mange tyr så til kaffe, men kaffe er vanddrivende, og så er man inde i en dårlig cirkel. Skriv en påmindelse til dig selv på computeren hver time, brug post-its, hav fire halvlitersflasker klar i køleskabet. Det er meget individuelt, hvad der fungerer, det vigtigste er at sætte det i system. Og så være kritisk overfor, hvor meget kaffe man drikker. For hver kop skal du drikke en ekstra kop vand. En god vane er en til tre kopper kaffe om dagen, suppleret med to liter vand og ellers en kop urtete eller grøn te.
Gitte Høj Jørgensen
8. MASSER AF SØVN
Ahhh… ferie. Så skal der soves læææææænge. Følelsen af at være udhvilet hører med til at vende hjem fra ferie. Tænk, hvis du kunne bevare den følelse!
– Ved at sove godt giver du dig selv mulighed for flere perioder med den dybe drømmesøvn. Der kan du komme i kontakt med dit ubevidste og få vigtige meddelelser fra intuitionen, som kan vise dig, hvor du er, og hvor du er på vej hen i dit liv.
Winnie Haarløv
– Overordnet set skal vi have mellem seks og otte timers søvn om natten. Vi bruger søvnen til at restituere og fordøje dagens indtryk. Derudover producerer vi forskellige hormoner, som er med til for eksempel at beskytte os mod forskellige sygdomme. Hvis du ikke får din nødvendige søvn, vil det gå ud over din energi, du vil måske føle dig mere stresset, få lettere ved at blive syg, dit blodsukker vil blive ustabilt, og du vil på sigt ikke føle dig godt tilpas. Mange mennesker føler, at døgnets 24 timer ikke rækker, og så er det søvnen, der bliver skåret ned. Så indhenter vi vores søvnunderskud i ferien. Men det er en god vane at komme i seng til tiden og lære at holde arbejde i arbejdstiden, så dagligdagen ikke bliver ren overlevelse, fordi du kører dig selv for hårdt.
Gitte Høj Jørgensen
Læs også: Søvn: Er du træt af at sove dårligt?
9. TID TIL AT LAVE INGENTING
En hel eftermiddag på ryggen, hvor du bare stirrer op i skyerne og lader tankerne flyve. Det er de færreste, der har tid til det i hverdagen. Men mindre kan også gøre det.
– Kreativitet trives meget sjældent under pres, men når du laver ingenting, bobler det med ideer, indfald og løsninger. Det behøver ikke at tage mere end fem minutter at lave ingenting. Sæt dig ned, sæt fødderne godt i gulvet, læg håndryggene på lårene, sænk skuldrene, luk øjnene og tænk på det fedeste sted, du har været – lige meget om det er Bali eller Langelandsfestivalen. Det vil bringe dig til et „happy place“ og efter halvandet minut vil du mærke den der „hvor er det fedt“ fornemmelse i mave og hoved. Det virker!
Winnie Haarløv
Sommertid er lig med ferietid, afslapning, motion i det fri og stort udbud af årstidens grønt. Men hvordan holder du fast i de gode vaner, når arbejde og kortere dage gør, at der skal en mere bevidst indsats til? I dette galleri får du to eksperters tip til at holde både krop og humør i topform langt ind i efteråret.
1. MOTION
En løbetur, en lang gåtur, en svømmetur ud til bøjen og tilbage igen. Det er lettere at få rørt sig, når vejret er til det.
– Når du bruger din krop, lærer du den at kende og mærker dig selv. Det øger dine odds for at have det godt mentalt og psykisk ganske betydeligt. Det er svært at være sur og deprimeret, når man bruger kroppen. Er du glad, kan du slentre og nyde dig selv og omgivelserne. Er du ikke glad, så tag en power walk. Det er en frizone fra det, der plager dig. Og husk at omfavne et træ! Når det regner for meget til at cykle eller jogge, kan du røre dig indendørs. Jeg har købt et danseworkout-program, som jeg bruger på min NintendoWii.
Winnie Haarløv