Foto af en kvinde, som ligger og sover. På natbordet står et vækkeur.

Er du løve, bjørn eller delfin? Kend dit søvnmønster - og bliv sundere

Dit velbefindende hænger sammen med din kronotype – din krops naturlige præferencer for søvn og vågenhed. Ved at tilpasse dig din naturlige døgnrytme kan du holde dig sundere, men du kan også sove og præstere bedre.

hjemmet logo farve

Mennesker, planter og dyr - vi har alle vores egen kronotype, en delvis medfødt egenskab, der bestemmer, hvornår vi er mest energiske, søvnige og produktive. 

Fordelen ved at kende sin individuelle kronotype er, at man kan vælge det perfekte tidspunkt for forskellige aktiviteter - og dermed arbejde i harmoni med sin krops naturlige forudsætninger. 

At trodse sin kronotype kan  gøre os syge. Undersøgelser viser, at mennesker, der trodser deres naturlige rytme, har en højere risiko for at blive ramt af depression end dem, hvis søvnvaner og kronotype stemmer overens. 

Visse kronotyper synes også at være mere tilbøjelige til at blive syge, hvilket kan være godt at vide, så man kan træffe forebyggende foranstaltninger. I videnskabelig forskning skelnes der mellem fem forskellige kronotyper. 

Personer med en tidlig kronotype  er mest friske om morgenen, mens personer med en sen kronotype er mest friske om aftenen. Lidt over 15 procent af befolkningen tilhører en af disse to grupper. Derudover er der dem, der er ekstreme morgen- eller aftenmennesker. 

Og så er der også en gruppe, der ligger et sted midt på skalaen.

Fem kronotyper  

"Forenklet skelner vi mellem fem kronotyper: morgentype, mellemtype og aften-type. Under morgenog aftentyperne findes der også kategorierne moderat morgen- eller aften-kronotype og tydelig morgen- eller aften-kronotype," siger Jonathan Cedernaes, forsker ved Institut for medicinske og  videnskaber ved Uppsala Universitet.

Hvilken kronotype man er, kan dog ændre sig i løbet af livet. 

"Som teenager er man oftere et aftenmenneske og sover gerne længere om morgenen, mens mennesker med årene har en tendens til at blive mere og mere morgenmennesker," forklarer Jonathan Cedernaes. At mennesker har forskellige kronotyper kan have været en fordel, da vi levede som jægere og samlere. 

Ved at skiftes til at sove var der altid nogen, der var vågen og holdt vagt. I dag kan de forskellige kronotyper snarere give problemer. Vi forventes at stå tidligt op om morgenen for at gå på arbejde, og det anses for en dyd at være morgenfrisk. 

Samtidig er der nogle studier, som tyder på at aftenmennesker faktisk er mere kreative og intelligente. Ofte får de deres bedste ideer sent på dagen eller om aftenen. 

Alligevel bliver aften-kronotyperne ofte lidt stedmoderligt behandlet. 

"Unge, som har svært ved at komme op om morgenen, bliver kaldt sløve og dovne, hvilket er helt forkert. Faktum er, at de er biologisk tilpasset til at vågne senere," konstaterer Jonathan Cedernaes.  

Social jetlag 

Får man den søvn, man har brug for, har man det også bedre mentalt og undgår det, Jonathan Cedernaes kalder social jetlag. 

Det opstår, når man sover på forskellige tidspunkter i løbet af ugen og i weekenden, f.eks. når man prøver at indhente ugens søvnmangel i weekenden. 

At vende døgnet på hovedet i weekenden fører til øget træthed og søvnmangel i starten af ugen, især om mandagen. Men social jetlag har også en mere alvorlig bivirkning: Forskning viser, at aftenmennesker oftere rammes af åreforkalkning og diabetes, hvilket til dels hænger sammen med, at social jetlag påvirker hormoner og stofskiftet negativt.

I flere lande, bl.a. USA, foreslår man nu såkaldt ”chronoworking”, som er arbejdstider,  hvor man tager mere hensyn til de ansattes døgnrytme og indfører flekstid, hvor de ansatte kan arbejde på de tidspunkter, hvor de er mest produktive. 

Jonathan Cedernaes går også ind for en senere start på skoledagen: "Jeg tror, at der er meget at vinde ved at tage mere hensyn til menneskers forskellige døgnrytmer. Under corona, hvor mange arbejdede hjemmefra, var der mindre social jetlag, sandsynligvis fordi man kunne bruge den tid, man ellers brugte på at pendle til arbejdet, på motion i stedet - og  det fremmer søvn og sundhed," siger han. 

Jonathan fortæller, at de fem forskellige kronotyper blandt andet fastlægges ved hjælp af et spørgeskema. "Man skal svare på spørgsmål som, hvornår man er mest aktiv og helst går i seng og står op, hvis man ikke skal arbejde dagen efter. Ud fra det kan man få en indikation af, om man er en aftenmenneske, morgenmenneske eller noget midt imellem."

Men hvad gør man, hvis  man er en udpræget aftenmenneske, der arbejder tidligt om morgenen - kan man ændre sin kronotype? 

"Ja, delvist," siger Jonathan Cedernaes. "Hvis man regelmæssigt udsætter sig for dagslys eller andet kraftigt lys tidligt om morgenen, kan man falde i søvn tidligere. Man kan for eksempel træne udendørs tidligt om morgenen – fysisk træning hjælper til at fremme en dybere og mere kvalitativ søvn. 

Hvis man i stedet ønsker at falde i søvn senere, skal man  udsætte sig for lys om aftenen, men ikke for tæt på sengetid."

Det synes dog at være svært at opretholde den nye døgnrytme i længden: "Det er let at falde tilbage i sine genetisk styrede søvnvaner," siger Jonathan Cedernaes.

Test dig selv! Hvilken kronoype er du?

Den amerikanske søvnlæge Michael Breuss har valgt at inddele sine patienter i fire kronotyper baseret på søvn-vågenhedsmønstre hos dyr. For at finde sin kronotype skal man blandt andet se på sine søvnpræferencer, energiniveauet i løbet af dagen, og hvornår man er sulten. Fordelen ved at kende sin kronotype er, at man kan tilpasse sine aktiviteter, så man følger kroppens hormonniveauer – man ved, hvornår det er bedst at træne, spise, udføre komplicerede arbejdsopgaver og sove. 

Kort sagt arbejder man med kroppens rytme i stedet for imod den. 

Du kan finde mere information om, hvordan kronotyper fungerer, på doktor Breuss hjemmeside sleepdoctor.com

  • Løven: Vågner ofte tidligt og har mest energi om formiddagen. Tager sig helst af hastende og komplicerede arbejdsopgaver fra morgenstunden, da energiniveauet normalt falder om eftermiddagen. Løver synes normalt, at sociale aktiviteter om aftenen er anstrengende. De sover ofte godt hele natten og vil gerne have faste søvnrutiner. En typisk løve vågner klokken seks om morgenen, er mest produktiv mellem klokken ni og to og går helst i seng klokken ti om aftenen.
  • Bjørnen: Er en kronotype, der ligger et sted midt mellem morgen- og aften-typen. Det er den mest almindelige kronotype. Bjørnen har ingen problemer med at arbejde til normale kontortider eller med sociale aktiviteter om aftenen, men vigtige møder og aktiviteter bør helst ligge om formiddagen. En typisk bjørn vågner klokken syv om morgenen og er mest produktiv mellem klokken ti og to om eftermiddagen. Kan få et dyk efter frokost. Går helst i seng klokken elleve om aftenen
  • Ulven: Ulvetypen er den klassiske natteravn, der gerne sover længe om morgenen og kan lide at være længe oppe. Plejer at være en langsom starter om morgenen og har på det tidspunkt svært ved kreative og udfordrende opgaver. De mest krævende aktiviteter bør udføres efter frokost. En typisk ulv sover gerne til halv otte om morgenen, er mest produktiv sent på eftermiddagen, men kan også få kreative ”udbrud” om aftenen. Hvis ulven selv må vælge, går den helst i seng ved midnat – eller senere.
  • Delfinen: Denne kronotype har som regel et lidt uregelmæssigt søvnmønster med uregelmæssige sengetider. Ligesom delfiner kan personer med denne kronotype være aktive døgnet rundt og ”sove med det ene øje åbent”. De sover ofte let, er følsomme over for lys og lyd og kan derfor vågne op om natten. Hvornår en typisk delfin er mest produktiv, varierer fra dag til dag, men ofte foretrækker de en langsom start på dagen. Delfinen kan også have svært ved at falde i søvn, og derfor er det vigtigt at slappe af i god tid inden sengetid.