Hvad betyder de forskellige øko-mærker?

Hvad betyder de forskellige øko-mærker?

Ø-mærket

Land: Danmark

Det klassiske danske røde Ø har eksisteret siden 1989 og er en mærkning af, at produktet er blevet kontrolleret af de danske myndigheder, både i forhold til produktion, forarbejdning, emballage og mærkning.

Ecocert

Land: Frankrig.

Fransk økologimærke som siden sin fødsel i 1991 er blevet anerkendt internationalt både indenfor fødevarer, kosmetik og tekstiler. Kriterierne for at få et Ecocert-certifikat er, at mindst 95 procent af ingredienserne er naturlige, 10 procent af indholdet økologisk, og at produktet hverken indeholder parabener eller syntetisk fremstillede parfumestoffer.

Bio

Land: Tyskland

Tysk certificeringsmærke som har eksisteret siden 2001. Mærket indikerer, at produktet er produceret under økologiske forhold i henhold til EU’s forordning om økologisk produktion.

Bio (Cosmetique Charte Cosmebio)

Land: Frankrig

Økologi-mærke der bliver brugt indenfor kosmetikindustrien. Skabt i 2003 af Ecocert. Listen over krav er lang - her er et udpluk af dem: Mindst 95 % af alle ingredienserne skal være naturlige. Må ikke indeholde syntetiske konserveringsmidler såsom parabener eller phenoxyethanol, ingen parfume eller farvestoffer og indpakning skal være nedbrydelig.

Blomsten

Lande: Europa

Europæisk miljømærke som blev etableret i 1992 af EU-kommissionen. Det er en frivillig ordning for producenter, så der det er op til producenterne selv, om de vil bære mærket. Blomsten indikerer, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der er taget hensyn til din sundhed, og at kvaliteten er god.

EKO

Land: Holland

Hollands økologimærke, som administreres af Stichting Skal, der blev oprettet i 1985. Organisationen har i det hollandske landbrugs- og fødevareministerium status som en offentlig kontrolinstans for økologisk produktion, hvor kravene er, at produktet er minimum 95 procent økologisk.

Soil

Land: Engelsk

Engelsk organisation fra 1946 med eget certifikat. Englands største organisation, som er ansvarlig for at certificere 80 procent af alle solgte økologiske produkter i landet. For at få mærket skal produkterne indeholde mindst 95 procent økologiske råvarer, og alt skal være GMO-frit.

Krav

Land: Sverige

Krav er en svensk organisation, og mærket svarer til det danske Ø-mærke. Organisationen har eksisteret siden 1985 og EU's forordning om økologisk produktion. Mærket ses især på madvarer, og producenten betaler for at bruge det, da Krav er en frivillig organisation.

BDIH

Land: Tyskland

Den tyske brancheforening for producenter af naturkosmetik udsteder dette mærke. Der skal så vidt muligt anvendes økologiske eller vildt dyrkede planter. Der er ingen faste minimumkrav til indholdet af økologiske ingredienser, og dermed er det ikke altid økologiske, men naturlige produkter, der bærer dette mærke. Syntetiske parfumestoffer er ikke tilladt.

Fakta