Kvinde sveder
SPONSORERET indhold

Hvorfor sveder jeg så meget? Her er tips, der kan hjælpe dig

Vi sveder alle sammen for at regulere vores kropstemperatur og beskytte kroppen, så den ikke bliver for varm. Men nogle mennesker sveder usædvanligt meget. De lider af hyperhidrose – en lidelse, der rammer 4 ud af 100 og kan virke så invaliderende, at de har problemer med at gå på arbejde eller være sociale.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
03. jun. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Det er helt naturligt at svede og nødvendigt for, at din krop ikke bliver overophedet, når det f.eks. er varmt, hvis du føler dig nervøs, vred eller bange, eller hvis du anstrenger dig meget. Men nogle mennesker sveder så meget, at de må skifte tøj flere gange om dagen eller hele tiden tørre deres hænder eller pande.

For mange af de mennesker, der lider af overdreven sved, betyder det, at de har svært ved at fungere godt i hverdagen, da det blandt andet påvirker deres kontakt til andre mennesker og deres arbejds- og privatliv, ligesom deres livskvalitet er kraftigt påvirket.

Hvad er hyperhidrose?

Hyperhidrose, eller overdreven svedtendens, er en lidelse, hvor svedproduktionen er større end nødvendigt, for at kroppen kan opretholde en normal kernetemperatur. Sygdommen viser sig på områder på kroppen med mange svedkirtler, f.eks. i ansigtet, i håndflader og på fødderne, og mennesker, der lider af hyperhidrose sveder typisk 4-5 gange så meget som normalt.

Det skønnes, at ca. 4 pct. af befolkningen lider af sygdommen, der er lige så almindelig hos mænd som hos kvinder. Hyperhidrose opstår ofte i puberteten, men børn kan også få sygdommen.

Hos nogle mennesker forsvinder symptomerne med alderen, mens de hos andre forværres, jo ældre de bliver, ligesom nogle oplever, at sygdommen ændrer sig, så de pludseligt sveder på andre områder af kroppen, end de plejer.

Læs også: Forbrænder jeg lige mange kalorier på at løbe eller gå fem kilometer?

Hvordan stiller man diagnosen?

Du kan ikke selv stille diagnosen – den skal stilles af en læge. Da der kan være mange årsager til, at du sveder, bør lægen altid undersøge dig for at udelukke eventuelle andre årsager som f.eks. alvorlige sygdomme, der evt. kræver anden behandling.

Hvad kan man gøre ved hyperhidrose?

Der findes forskellige behandlinger mod overdreven svedtendens. De fleste af behandlingerne er dog ikke helbredende, men kan være med til at reducere symptomerne, så du sveder mindre i en periode.

Lider du af overdreven svedtendens, kan det være en god ide at bede din læge om en henvisning til en hudlæge.

  • Håndkøbspræparater: Antiperspiranter med aluminiumklorid har en kraftigere virkning end normale antiperspiranter og går ind og blokerer svedkirtlerne. Produkterne findes både som cremer og deodoranter, der kan bruges på hænder, fødder og nogle gange på kroppen og i ansigtet. Produkterne kan købes i håndkøb på apoteket.
  • Medicinsk behandling: Der findes forskellige typer medicin, der kan anvendes ved hyperhidrose. De virker forskelligt, men fælles for dem er, at de forhindrer aktiveringen af svedkirtlerne og derved reducerer svedtendensen.
  • Sympatektomi operation: Der er tale om en kirurgisk behandling, der anvendes til fjernelse af håndsved og ansigtssved samt ansigtsrødme. Ved operationen kapper man nervetråde for at nedsætte svedmængden. I 80-90% af tilfældene ”rykker” sveden sig dog til nye områder, hvor man ikke tidligere har svedt, f.eks. ryg, bryst, lyske eller på knæene.
  • Botox Indsprøjtninger med Botox, som også bruges til behandling af bl.a. rynker, har vist sig at have en gunstig effekt på hyperhidrose. Botox sprøjtes ind de steder, hvor du sveder, og lammer musklerne omkring svedkirtlerne. Behandlingen er effektiv, men den skal gentages et par gange om året, alt afhængig af hvor lang effekten er hos den enkelte. 
  • Lontoforese-behandling kan i flere tilfælde afhjælpe dine svedgener, særligt hvis du er plaget af hånd- eller fodsved og i enkelte tilfælde sved i armhulerne. Gennem et vandbad sendes der en svag strøm over hudoverfladen, hvorved ionerne i vandet skaber en såkaldt mekanisk ”blokade”, som forhindrer sveden midlertidigt i at komme ud fra svedkirtlerne.
  • Miradry er en relativt ny behandlingsform, der kan anvendes til svedproblemer under armene. Behandlingen er en ikke-kirurgisk behandling, hvor man ved hjælp af mikrobølger destruerer svedkirtlerne permanent og derved mindsker svedtendens.

Læs også: Søvnløshed i overgangsalderen: Helvedes hedeture og nærige nætter

Anbefalet til dig