TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Foto: Ditte Capion

Jesper Nøddesbo: „Jeg kan da godt nyde en smuk kvinde …"

… men for mig tæller indre glød og drive bare mere” Ja, det siger han altså. Jesper Nøddesbo, der næsten fik facebook til at bryde sammen med likes, da han smed tøjet i en god sags tjeneste. Mød den 34-årige håndboldstjerne, og hør, hvad han drømmer om, frygter mest – og hvorfor han har dårlig samvittighed overfor sin kone.

Over 100 rejsedage om året, daglig træning med holdet i den spanske ligaklub FC Barcelona Handbol, kampe for det danske landshold og titlen som nybagt far for anden gang levner ikke mange huller i Jesper Nøddesbos kalender. Stregspilleren er på et kort visit for at træne med landsholdet. I aften går turen videre til Hviderusland. Om to dage er han tilbage til træning i den spanske klub.

Nøddesbo har travlt og knokler, men det skal man også, hvis man vil være med i gamet, siger han.
– Hvis ikke jeg kan levere, er der altid en anden, som står klar til at tage min plads. Det er et stort pres, men når man er drevet af at ville være den bedste, så vil man gerne knokle for det.

SE OGSÅ: Jesper Nøddesbo smider tøjet i den gode sags tjeneste

For fire måneder siden fik han og hans kone Rikke en lillesøster til deres femårige datter. Kun to dage senere måtte han også flyve til Danmark for at deltage i en træningslejr med landsholdet. Utænkeligt for mange, ikke for ham.
– Selvfølgelig savner jeg mine børn og min kone helt afsindigt, og jeg har heller ikke været med til nogen af mine forældres runde fødselsdage. Men jeg kan ikke tillade mig at klage. Jeg er jo utroligt privilegeret, fordi jeg kan leve af det, jeg holder mest af.

Hans kone sendte ham af sted med et stort kys, selv om hun lige havde født, fortæller han og tilføjer, at uden hende ville han ikke være der, hvor han er i dag.
– Hun trækker det store læs, selvom hun også lider et stort afsavn, og hun har sat sin egen karriere lidt i baggrunden for min skyld. Det er helt klart med til at motivere mig, for hun skal jo ikke ofre sig for ingenting, men jeg kan godt få ret dårlig samvittighed over det.
– Jeg er bare ikke tvunget til at leve sådan her. Jeg har selv valgt det. Så derfor prøver jeg at lukke døren til hallen og lade håndbold-Jesper blive der, når jeg er hjemme. Men omvendt er jeg nødt til at have fokus på håndbold, når jeg er væk. Når man har truffet et valg, må man også følge det helt til dørs, ellers giver det ingen mening.

SE OGSÅ: Michelle Kristensen: "Jeg har prøvet alle slankekure..."

JEG HAR ALDRIG VÆRET ET LYSENDE TALENT
Jesper Nøddesbo er vokset op i en håndboldhal, hvor han sammen med sine søskende fulgte forældrenes kampe. I halvlegen fik børnene lov til at skyde på mål, og ventetiden brugte de på at spise fritter i kantinen. Det var ret naturligt, at Nøddesbo selv skulle ende som professionel håndboldspiller, men trods hans knap to meter, gode evner på stregen og en opvækst med sporten, cruisede Nøddesbo ikke ligefrem ind i divisionsrækken uden knubs.
– Jeg var en helvedes karl i ungdomsrækkerne, men da jeg rykkede op til de voksne mænd, blev jeg krøllet fuldstændig sammen og havde ikke en chance. Efter mit første år som senior og professionel var jeg tæt på at holde op med at spille håndbold.
– Det tog mig et år at finde ud af, om det var det, jeg gerne ville, men da jeg først var afklaret omkring det, var jeg klar til at kæmpe. Og det er hårdt arbejde, der har båret mig igennem, for jeg har aldrig været et lysende talent. Men jeg er stædig og har lært, at det ikke nytter noget at give op ved første bump på vejen, for dem vil der være mange af.

SE OGSÅ: Morten Ankerdal: "Jeg vil gerne vise, at jeg er god nok"

Det hårde arbejde har båret frugt, for i 2007 skrev stregspilleren kontrakt med den spanske ligaklub FC Barcelona Handbol, der har støvsuget sporten for stort set alle vigtige titler. Men to år senere, midt i en sommerferie, bad de ham om at finde en anden klub, selvom kontrakten ikke var udløbet.
Det var en nedtur, siger Jesper Nøddesbo, der alligevel besluttede sig for at kæmpe for at bevise sit værd overfor klubben.
– Jeg knoklede med træningen hele ugen uden at få de små gevinster ved f.eks. at være med til kampe i weekenderne. Men pludselig var der en plads til mig, fordi en anden blev skadet. Det var fedt at få lov til at bevise, hvad jeg kan og være med til at vinde Champions League, som er den største drengedrøm. Så det kan godt betale sig at kæmpe, konstaterer hanl.

SE OGSÅ: Astrid Krag: "Jeg har aldrig før presset min krop så meget"

Nøddesbo spiller nu i FC Barcelona på ottende år. Men for en professionel sportsudøver er det også et must at have dét drive til at ville være den bedste. Og til at vinde. Det giver motivationen til at blive ved og ved, forklarer håndboldspilleren, der som barn godt kunne finde på at rejse sig og gå fra et brætspil, hvis han alligevel ikke kunne vinde.

I dag tackler han nederlag noget anderledes.
– Man er hele tiden under pres, for der skal nogle titler i hus, så der er ikke plads til dårlige dage, men det kan man jo ikke undgå. Jeg kan have dage uden energi eller den store lyst til at træne, men så må man skille sig ud ved at vise, at man hurtigt kan komme tilbage i topform.

LUMRE TILBUD I INDBAKKEN
På landsholdet er Jesper Nøddesbo den næstældste spiller. Selvom han kun er 34 år gammel, er han ved at nå pensionsalderen, og det fylder en del i den succesfulde stregspillers tanker.
– Jeg føler mig ikke gammel, men jeg er ved at nå den alder, hvor man bliver kaldt veteran, og det er meget mærkeligt. Når jeg spiller mod dem på 22-23 år, kunne jeg godt ønske mig, at kroppen ikke gør så ondt bagefter.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Hvor gammel er din krop?

– Det har fået mig til at tænke mere over, hvad jeg spiser, og jeg holder igen med sukker, kulhydrater og mælkeprodukter. Jeg er også begyndt at træne klogere. Før handlede det om at løfte tungt, nu handler det om at løfte korrekt, så jeg ikke får skader, siger Nøddesbo, der laver ekstra opvarmning inden træningen og dyrker crossfit i ferierne for at holde formen ved lige.
– Min kone er efter mig i ferierne, fordi det godt kan tage overhånd. Men hvis man vil være blandt de bedste, så skal der altså arbejdes på det, især når man er ved at være oppe i årene.

Der er nu ikke meget „gammel mand” at spore på hans veltrænede krop, som han har vist frem pænt afklædt et par gange. Bl.a. fik han næsten fitliving.dk og facebook til at bryde sammen med likes og delinger, da han sidste år smed tøjet til fordel for Knæk Cancer. Det førte også til lumre tilbud i indbakken, siger han.
– Det er altså syret at blive bedømt udelukkende på sit udseende, og at folk har en mening om mit hår og skæg. Jeg kan da godt selv nyde en smuk kvinde, men for mig tæller de indre værdier bare højere, og en kvinde med en indre glød og et drive er ofte tiltrækkende, uanset hvordan hun ser ud. Men godt, at jeg bor i Barcelona – så er den storm nok redet af, når jeg vender hjem.

SE OGSÅ: Ole Henriksen: "Jeg smiler jo ikke hele tiden"

JEG ER BANGE FOR TOMRUMMET BAGEFTER
Jesper Nøddesbo er begyndt at tænke meget over livet efter sporten, hvor kroppen stadig skal have nogle gode år tilbage.
– Mange har jo et vrangbillede af elitesport som noget sundt. Men vi overbelaster kroppen, og vi stiller af og til op, når vi burde lade være. Jeg vil da gerne fortsætte, til jeg bliver 40 år, men det skal ikke være på bekostning af en slidt krop, der intet kan på den anden side, siger Jesper Nøddesbo, som har tre år tilbage af sin kontrakt med FC Barcelona og ingen planer om at stoppe på landsholdet lige foreløbig.

Men hvad venter der egentlig på den anden side?
– Der er et tomrum, som alle sportsfolk bør være en smule bange for. Når det, som har fyldt hele vores liv, pludselig bliver taget fra os. Det har været svært for mig overhovedet at tænke på det, men jeg ved, at det er nødvendigt, siger Nøddesbo, der er begyndt at læse til coach for måske på den måde at kunne pejle sig ind på, hvad han skal fylde hullet ud med.
– Jeg aner ikke, hvordan jeg vil gå ind til det. Nu har jeg nået toppen i en ret ung alder. Kan jeg så tillade mig at tage det mere roligt med det nye, jeg kaster mig over? Eller ligger det mon så indgroet i mig, at jeg skal kæmpe for at være den bedste, så jeg slet ikke kan slappe af?

SE OGSÅ: Rikke træning om træning, OL-medaljer og at finde sig selv efter håndboldkarrieren

Lige nu er der i hvert fald ikke tid til afslapning. Stregspilleren skal videre for at se en video fra en kamp og diskutere strategi med resten af holdet.
– Så længe jeg har det her indre drive til at vinde og lysten til at spille, ser jeg ingen grund til at stoppe, medmindre kroppen selv siger fra. Men jeg vil gerne selv lukke døren efter mig og få sagt ordentligt farvel til sporten frem for at blive slået hjem med en skade. Når jeg lige har nappet en Champions League-titel mere …

SE OGSÅ: Rikke Hørlykke: 6 øvelser til stærke arme, stramme balder og flad mave

SE OGSÅ: 10 sikre tips til flad mave

SE OGSÅ: Ulrik Wilbek: Vil du gerne eller vil du VIRKELIG gerne?

FAKTA

NAVN: Jesper Nøddesbo.
ALDER: 34 år.
KARRIERE: Stregspiller i den spanske ligaklub FC Barcelona Handbol siden 2007 og spiller samtidig på det danske håndboldlandshold for herrer. Har tidligere spillet for KIF Kolding og Team Tvis Holstebro.
STØRSTE SEJRE: EM guld 2008 og Champions League-titlen i 2011.
PRIVAT: Bor i Barcelona med sin kone Rikke og deres to piger, Luna på fire måneder og Vida på fem år.

 Jesper Nøddesbo: MINE 5 LEVEREGLER
1. Jeg spiser så få kulhydrater som muligt. Tidligere har jeg kørt striks stenalderkost, men jeg bor i en by med masser af lækre kager og desserter og vil gerne kunne spise en is med min datter. Men jeg sover bedre nu, min eksem er væk, min mave er mindre oppustet, og jeg har fået meget mere energi.

2. Jeg træner håndbold med holdet to gange om dagen i et par timer. Op til kamp træner vi kun en gang om dagen, så kroppen får hvilet. Jeg løber også og dyrker crossfit og styrketræning.

3. Jeg slapper af, når jeg er sammen med min familie. Jeg udnytter, at mine arbejdsdage ikke er så lange, og jeg kan være mere sammen med mine børn. Når jeg er væk med holdet, trækker jeg mig tilbage med en bog eller en film.

4. Jeg undgår kulhydrater, mælkeprodukter og sukker, fordi jeg har det bedre uden, men jeg er ikke fanatisk. Og så drikker jeg ikke op til en kamp, men jeg fejrer gerne en titel med stil. Man skal jo huske at fejre de små sejre!

5. Jeg bliver glad, når vi vinder. Men det er en kortvarig glæde. Det, der virkelig holder mig oppe, er min familie.

JEG KAN IKKE UNDVÆRE ...
Min Kindle: Når jeg rejser og har brug for at trække mig tilbage og koble af, så læser jeg bøger på min Kindle. Jeg er til alle genrer, men især biografier fanger mig. I øjeblikket læser jeg mest faglitteratur, fordi jeg er ved at uddanne mig til coach.

Træningsbukser med puder: Jeg træner altid i bukser med stødabsorberende puder, så jeg ikke bliver gul og blå over det hele, for jeg kan ikke altid styre, hvordan jeg falder.

Min familie: Mange professionelle sportsfolk spiller i udlandet, mens deres familie er i deres eget land. Det ville jeg aldrig kunne, for jeg vil ikke undvære min familie.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil