Kom i form inden bryllup
SPONSORERET indhold

Kom i bryllupsform (+10 ting, du ikke skal gøre)

Her får du personlig træner Anne Bechs tips til, hvordan du får din drømmekrop inden den store dag. Og ti lige så vigtige tips til, hvad du ikke skal gøre.

Af: Christina Bølling Foto: Flemming Leitorp
29. jul. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

En striks kur eller alt for meget træning er noget af det værste, du kan udsætte dig selv for, hvis du har planer om at se fantastisk ud til dit bryllup. Så er det faktisk bedre at acceptere din krop, som den er lige nu, siger Anne Bech, som er aktuel med bogen ”Tab dig, hvor du vil” (Gyldendal).
– Uanset, hvad du gør, så lad i hvert fald være med at gå på en lynkur eller en juicefaste. Resultatet er jo, at du ligner det, du er: Én, der ikke har fået mad, som til gengæld har fået revet kiloene ud af kroppen. Man skal hellere manipulere med kroppen ved at skære kosten ind til benet uden at tælle kalorier – så kroppen får masser af alt det, den har brug for, siger Anne Bech, som har hjulpet mange kvinder med at komme i form til deres bryllup, blandt andet sin veninde, skuespilleren Christiane Schaumburg- Müller O’Connor i 2013, hvor hun blev gift med L.O.C.
– Alle vil da gerne se forrygende ud til deres bryllup, og jeg synes bestemt også, man skal stræbe efter at vise sine mest lækre sider frem den dag, til gengæld skal man helt droppe de urealistiske forestillinger. Ikke engang den dyreste personlige træner kan trylle en gris om til en væddeløbshest, og de kilo, du taber på to uger, tager du bare på igen, siger Anne Bech.
Hendes bedste slankekur fylder to linjer: Spis rigtig mange grønne grøntsager, nul sukker og nul stivelse, og drik vand. – Jeg synes i øvrigt, man skal spørge sig selv, hvad man gerne vil opnå – og bagefter er det realistisk? Du kan ikke lave om på dine gener, nogle har bare lange flotte ben og andre en flad mave fra naturen. Hvis du har råd, er det da en luksus at få en personlig træner. Du kan nøjes med at booke tre sessioner før brylluppet og så træne resten af tiden selv. Jeg har trænet flere per distance, f.eks. en dansk kvinde, der boede i Spanien, og som fløj op for at få lagt en plan, som hun så passede selv. Hun endte med at se forrygende ud og tabte otte kilo på to måneder.
– Men det bedste, du kan gøre for dig selv og din krop før et bryllup, er ”at leve almindelig sundt”, for så gør kroppen nemlig selv resten af arbejdet. Hvis du skal tabe dig meget, ryger kiloene stille og roligt af, et halvt kilo om ugen. Hvis du omvendt har mere brug for at blive tonet og fit, er det det udbytte, du får, siger Anne Bech.

GÅ I GANG I GOD TID
– Apropos vægttab, så drømmer de fleste om at tabe mellem tre og syv kilo. Mange opdager dog, at de slet ikke behøver at tabe så meget, som de tror. Når de begynder at træne, spise sundt og får søvn nok, sker der en stor forandring. Selv to kilo betyder overraskende meget for, hvordan tøjet sidder og føles. Jeg kan selv se kæmpestor forskel på, om jeg vejer 60 eller 62 kg. Men lad mig sige, at det her kun handler om forfængelighed, ikke om sundhed. For kroppen har ikke spor imod de to-tre kilo, som du har så travlt med at tabe. Af samme grund anbefaler Anne Bech, at man går i gang i god tid før sit bryllup.
– Tid er hele nøglen til vægttab. Uanset, om du skal tabe tyve, ti eller bare et par kilo. De sidste kilo har det især med at ”klistre” til kroppen, fordi det jo netop ikke er et spørgsmål om at blive sundere. Tværtimod, din krop har det godt, det er kun dit hoved, der vil ned i vægt. Ifølge Anne Bech er der forskel på, hvor vi gerne vil tabe os – og hvor vi typisk tager på. Det skyldes både hormonbalance og genetik.
– Det er forskelligt, hvor kiloene sætter sig på lige præcis din kropstype, og på hvordan du skal spise og træne for at komme af med dem. Hvis du f.eks. er kraftig nedenom, gælder det især om at få væksthormonet sparket op med højintensitetstræning. Det samme gælder fedt på armene, som ligeledes er tegn på for lidt væksthormon i kroppen, plus østrogenfølsomhed. Her spiller kosten en stor rolle sammen med træning, siger Anne Bech.
Væksthormonet er nemlig med til at regulere vægten og stofskiftet, og derfor vil man gerne have rigeligt af det, når det gælder vægttab. Er det typisk omkring maven, du lægger dig ud, gælder det – ud over træning og kost – om at tjekke stressniveau og søvnkvalitet. Mavefedt forbindes nemlig med for meget kortisol i kroppen.
Et klassisk problemområde er ifølge Anne Bech bagdelen, som kræver en indsats fra flere fronter:
– Du skal styrketræne og helst dyrke masser af konditionstræning, som øger blodcirkulationen. Hvis du er stor nedenom, skal du populært sagt gøre alt andet end at sidde på din numse. Løb, gå og dans – og spring spinningen over.


DET SKAL DU GØRE
6 måneder før
Hvad er realistisk:
Du kan nå både at tabe 15 kilo og komme i superform. Seks måneder er nok til at planlægge et helt bryllup. Hvis økonomien tillader det, kan du hyre en personlig træner til at starte dig op, måle fedtprocent og sætte mål for træningen. Det er nok at konsultere træneren et par gange undervejs, forudsat at du kan motivere dig selv til at træne alene. Husk gå- og løbetræning for at få forbrændt fedt.
Særligt fokus: Mave og arme er tydelige i brudeskjoler, så det er en god ide at få særlige øvelser for de to områder i træningen.
Tips: Find en inspirerende brud at følge på pinterest eller instagram.

3 måneder før
Hvad er realistisk:
Du kan nå at tabe ca. 6-10 kilo og tone din krop, især din mave og din bagdel på 12 uger. Ifølge Anne Bech kan man faktisk opnå en del muskeltoning på bare fire uger – det har hun lige gjort i TV2-programmet ”For ung til min krop”, hvor en kvinde fik en ”drømmebagdel” på blot en måned ved at lave squats, dødløft og stepup. Får man så ikke også store lår? Det kan ikke undgås, at de vokser lidt, indrømmer hun, men ikke så meget som bagdelen.
Særligt fokus: Selv om du satser på at få en flad mave eller en mere velformet bagdel, skal du alligevel træne hele kroppen samtidig. Det er mest effektivt og giver mest væksthormon. Kombinationsøvelser, som udfordrer både kondition og bestemte muskelgrupper, er bedst.
Tips: Træn intensivt ca. 45 minutter tre-fire gange ugentlig.

3 uger før
Hvad er realistisk:
Du kan godt tabe to-tre kilo, men hvis du har købt kjolen, skal den nok sys ind – og det bliver tre hårde uger. Og vær opmærksom på, at du formentlig tager de 1,5 kg på igen med det samme efter brylluppet.
Fokus: Sørg for at få fedtstoffer nok, og drik masser af vand. Du skal være hydreret, ellers ser du træt ud på dagen med røde, tørre øjne Træning: Når du kun har tre uger, tæller alle træningsgange. Du skal træne hårdt fire gange a 45 minutter og supplere med at være fysisk aktiv ved siden af: Dyrk yoga, lær at danse brudevals, og bevæg dig en masse hver dag. Træn to dage, tag en dag fri, og træn to dage, en dag fri.
Kost: Spis masser af kylling, fisk og tilberedte grøntsager om aftenen. Kom olivenolie og smørklat på, så de gode fedtstoffer holdes oppe. Undgå oksekød.

1 uge før
Hvad er realistisk:
Det eneste, du kan nå nu, er at få en flad mave. Kursen er enkel: Drop sukker og brød, drik masser af vand, og spis dit sidste måltid klokken 18.00.

Dagen før
Hvad er realistisk: Snyd.
Fokus: Alle tricks gælder, og du kan ”tabe” tre kilo ved at snyde. F.eks. ser armene slankere ud, hvis du trimmer hårene dér og på skuldrene og får en spraytan, lyder et gammelt fitness-trick.
Sidste trick før indmarch på kirkegulvet: Ret dig op, skyd brystet frem, og sug maven ind, og træk skuldrene tilbage.

10 TING, DU IKKE SKAL GØRE HVIS DU VIL I FORM TIL BRYLLUP


1. Presse for meget træning ind, hvis du er stresset

2. Skære ned på grøntsager og frugt

3. Glemme gommen halvvejs. Pas på ikke at blive for selvoptaget, så du glemmer, at han faktisk elsker din krop, som den er

4. Tro, at du kan få en helt ny krop (”man kan ikke trylle en gris om til en væddeløbshest”)

5. Tabe for mange kilo i sidste øjeblik

6. Have urealistiske forventninger til, hvad du kan ændre

7. Overtræne (træn hellere effektivt tre-fire gange ugentlig)

8. Hold igen med væske for ikke at se tyk ud

9. Fedtforskækkelse

10. Blive sundhedsfanatisk

Kilde: Personlig træner Anne Bech.

LÆS OGSÅ: Kjolerne vi aldrig glemmer
LÆS OGSÅ: Den perfekte kjole til din krop