Kyssesyge: Bliv klogere på symptomer og smitte

Foto: Getty Images Se symptomerne på kyssesyge og få tips til, hvordan du bedst lindrer sygdommen.

Kyssesyge: Bliv klogere på symptomer og smitte

Mononukleose eller kyssesygesyge er en virus, der både rammer børn og voksne. Og selvom sygdommen er ubehagelig og kan være langvarig, så er den normalt ufarlig – og så smitter den kun en gang i livet.

Mononukleose eller kyssesyge, som sygdommen populært kaldes, forbindes mest med teenagere, men den kan også ramme voksne ligesom halvdelen af alle børn har haft sygdommen, når de begynder i skolen. Kyssesyge er i øvrigt mere udbredt, end man måske skulle tro, og næsten ingen slipper udenom at blive smittet med det virus, der forårsager sygdommen. Faktisk skønnes det, at helt op mod 95 procent af alle voksne danskere er bærere af det virus, som forårsager kyssesyge. Det betyder dog ikke, at de rent faktisk også har haft sygdommen eller har haft symptomerne på den.

Hvad er kyssesyge?

Kyssesyge er en type halsbetændelse, der skyldes infektion med Epstein-Barr virus (EBV) i modsætning til almindelig halsbetændelse, som skyldes bakterier. Kyssesyge er smitsom, og langt de fleste vil få infektionen som barn eller ung.  I sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer til mononukleose i form af sygdom i blodet, nervesystemet eller i nyrerne, men i de allerfleste tilfælde går disse komplikationer dog over uden at efterlade varige mén. Så selvom kyssesyge er ubehageligt, er sygdommen normalt ikke farlig.

Sådan smitter kyssesyge

Kyssesyge har fået sit navn, fordi sygdommen typisk smitter ved udveksling af spyt, fx ved kys. Men den kan også smitte indirekte ved fx luftbårne dråber eller små partikler i luften, fx fra nys. Der går ca. 30-50 dage, fra du er smittet, og indtil symptomerne viser sig. Efter at du er blevet rask, vil virus fortsat være i kroppen resten af livet. Du bliver altså immun, hvilket betyder, at du kun kan få kyssesyge en gang i livet.

Læs også: Halsbetændelse: Smitte, symptomer og behandling

Hvad er symptomerne?

Kyssesyge viser sig som regel som almindelige influenzalignende symptomer og starter ofte med en periode, hvor du føler dig træt, har kulderystelser, hovedpine og i det hele taget føler dig syg. Efter en til to uger kommer de klassiske symptomer som feber, svær halsbetændelse med belægninger på mandlerne og røde og hævede slimhinder. Desuden ses hævede lymfeknuder på halsen samt i armhulerne og lysken, og ofte bliver milten forstørret, ligesom leveren kan blive påvirket.

Hvordan stilles diagnosen?

Har du mistanke om, at du er smittet med kyssesyge, er det vigtigt at du går til læge og få stillet den rigtige diagnose. Ofte stilles diagnosen uden blodprøve, men ved at lægen blot kigger dig i halsen. Lægen kan dog evt. tage en blodprøve og undersøge den eller sende den til et laboratorium for at se, om det er kyssesyge. Der kan også tages en svælgprøve for at undersøge, om der er Epstein Barr-virus til stede. Ofte går der et par dage, før der foreligger endeligt svar på prøverne. 

Typiske symptomer på kyssesyge

 • Feber
 • Smerter i muskler og led
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Hævede lymfeknuder på halsen, under armhulerne og i lysken
 • Tiltagende smerter i halsen og synkebesvær
 • Snøvlende tale
 • ”Muselugt” fra munden
 • Svedeture pga. feberen
 • Mavesmerter (kan være tegn på at milten er forstørret)
 • Vejrtrækningsbesvær (i sværere tilfælde)
 • Evt. forstørrelse af leveren

Læs også: 12 myter om forkølelse, halsbetændelse og influenza

Hvordan behandler man kyssesyge?

Der findes ingen effektiv behandling mod det virus, der giver kyssesyge, ligesom penicillin og andre antibiotika ikke har nogen effekt på sygdommen. Du kan dog lindre symptomerne med smertestillende og febernedsættende medicin.

På grund af feberen er det desuden vigtigt, at du sørger for at drikke rigeligt med væske, ligesom varme drikke kan lindre smerterne i halsen. Sørg også for at hvile og holde dig i ro indtil symptomerne er ovre. Kyssesyge varer normalt to til fire uger, men cirka tre procent oplever et længere forløb. Da mange bliver meget trætte, når de er smittet med kyssesyge, kan der godt gå flere måneder, inden man er helt på toppen igen.

Nul alkohol og hård sport

Når du har kyssesyge sker der en forstørrelse af milten, ligesom leveren bliver påvirket. Da der er risiko for, at du udvikler sværere leverpåvirkning med gulsot, ligesom der er en potentiel fare for, at milten kan briste, råder man til, at du undgår alkohol og voldsom sport i cirka en måned efter, at du er blevet symptomfri.

Tip: Det kan du selv gøre for at lindre sygdommen

 • Smerter i halsen kan lindres med varme drikke
 • Drik rigeligt med væske for at undgå at dehydrere
 • Sørg for at hvile dig, når du er træt eller har feber
 • Bliv hjemme så længe du har feber eller andre symptomer
 • Undgå helt at drikke alkohol
 • Genoptag fysisk aktivitet langsomt og undgå hårde, fysiske anstrengelser op til fire uger efter du er rask

Kyssesyge hos både børn og voksne

Kyssesyge kan ramme både børn og voksne, men sygdommen er værre, jo ældre man bliver. Heldigvis ser man stort set ikke kyssesyge hos meget gamle mennesker. Det er i øvrigt også meget sjældent at spædbørn bliver smittet, og forældre behøver heller ikke frygte, at deres babyer får kyssesyge.

Kyssesyge er ikke på listen over de sygdomme, der kan være ’farlige’ for gravide. I øvrigt vil langt de fleste allerede have virus i sig, når de når den alder, hvor de skal have børn.

Som nævnt er 50 procent smittet, inden de når skolealderen, og derudover rammes de fleste i alderen mellem 10 og 19 år. I øvrigt gælder det for mononukleose, ligesom det gælder for de fleste børnesygdomme, at jo tidligere, man får sygdommen, desto lettere er forløbet. Langt de fleste børn får ingen symptomer eller kun symptomer, der ligner mange andre luftvejsinfektioner. Symptomgivende mononukleose ses stort set kun hos teenagere eller voksne - og kun hos 20-25 procent af dem, der udsættes for EBV-virus.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sygdom, Influenza, Feber og Hovedpine