Kvinde kigger

Foto: Getty Images Kropsbevidsthed er en gave. Få tips til, hvordan du bliver bedre til at høre efter din krop.

5 tips: Sådan lærer du at lytte til din krop

Hører du egentlig, hvad din krop siger? Hvis ikke, er du langt fra den eneste. Alt for mange af os har nemlig så travlt, at det er blevet svært at mærke efter, og så gør vi bare, hvad hovedet dikterer. Men det kan have konsekvenser for vores helbred og lykke.

Kære kvinde. Hvor mange minutter bruger du på dig selv om dagen? Kun på dig. Ikke på resultater til din chef, mad til familien eller hjælp til en veninde. Hvis du er som rigtigt mange andre kvinder, løber du garanteret alt for hurtigt for at opfylde alle andres behov som den gode mor, partner, veninde, datter og kollega, du er. Og så glemmer du alt om dig selv.

Men når vi glemmer os selv, kan vi ikke høre, når kroppen prøver at fortælle os, hvad den har behov for, og vi reagerer derfor ikke på dens signaler. For mange kan det ende med stress, når vi ikke trykker på pauseknappen, selvom kroppen beder om det, advarer kropspsykoterapeut Anne Jørgensen.

"Når man får stress, har man ikke mærket eller hørt kroppens advarsler. Men ofte er presset udefra i dag så voldsomt, at det kan være svært at stå imod, og så er det nemmere at lukke ørerne for kroppens råb om hjælp og bare fortsætte – altså i første omgang", siger hun.

Du kender da garanteret også én eller flere, som har været nede med stress, og som bagefter kan fortælle, at de fik masser af advarsler fra kroppen. Hjertebanken, dårlig søvn, kort lunte, ondt i maven.Kroppen prøvede at sige fra, men vi hører det ikke, fordi mange af os lever det meste af livet oppe i hovedet, siger Anne Jørgensen.

"Og når vi gør det, så får hovedet lov til at bestemme, så hvis det siger ”tag dig dog sammen”, ignorerer vi kroppens protester."

Læs også: Hvor sundt er dit arbejdsmiljø? Få eksperternes bedste råd

Kropsbevidsthed er en gave

Har du tænkt over, hvorfor en vippekop rejser sig så hurtigt, når det lille barn vælter den? Det er fordi, den er tung i bunden og har sit tyngdepunkt her. Men sådan er kvinder også indrettet fra naturens side. Bunden er vores bækken, og har vi god kontakt med vores krop, er tyngdepunktet nederst i kroppen, så vi står mere stabilt i verden.

"Men når vi lader tankerne diktere vores adfærd, rykker vores tyngdepunkt op i toppen, så vi står mindre stabilt og nemmere vælter – og har sværere ved at rejse os igen", forklarer Anne Jørgensen.

Tendensen med at lytte til hovedet frem for kroppen, er omdrejningspunktet i zoneterapeut og akupunktør Katrine Birks arbejde. Ved at lære kvinder at trykke sig selv fri for gener og ubehag med zoneterapi og akupressur, vil hun nemlig lære os at komme i bedre kontakt med kroppen.

"I dag giver vi mere anerkendelse til de ting, vi kan måle og veje, og mindre anerkendelse ting, som vi kan mærke i os selv. Det er en ærgerlig udvikling, for kropsbevidsthed – at mærke efter i sig selv – er en gave, vi er født med, og jeg mener ikke, at videnskab kan fortælle os alt", siger Katrine Birk.

"Kroppen kan fx fortælle os, at vi har brug for hvile, mere mad og mere væske."

Det er utroligt vigtigt at høre de signaler og handle på dem, for ignorerer vi dem længe nok og navigerer kun efter hovedet, mister vi simpelthen evnen til at kunne kommunikere med kroppen. Krop i ubalance At kunne mærke efter i sin egen krop handler ikke kun om sult, tørst og træthed. Det handler også om at lade kroppen få plads til alle former for følelser, selvom hovedet måske siger nej.

Læs også: 5 tips: Sådan lærer du at forstå din krop

"Hvis du fx er ked af det, sker der ofte det, at hovedet siger ”det skal du ikke mærke, for det er ubehageligt”. Men dermed ”klemmer du sammen” om følelsen, så den ikke kan komme videre i systemet, og så bliver det endnu mere ubehageligt", siger kropspsykoterapeut Anne Jørgensen.

"Der er ikke noget galt i at være ked af det. Det bliver først et problem, hvis du ikke giver dig selv lov til at mærke kedafdetheden, for så kan den ende med at sidde fast i dig alt for længe og skabe yderligere problemer. Følelser og fysiske behov, som bliver ignoreret, kan da også", ifølge Katrine Birk, være roden til flere ubalancer i kroppen, og det kan både have fysiske og psykiske konsekvenser.

"Jeg tror, at vi kan reducere stress og livsstilssygdomme, hvis vi bliver bedre til at mærke i os selv."

Ubalancerne opstår ofte på grund af dårlig kost og for lidt søvn, som igen sker, fordi vi er begyndt at overhøre kroppens signaler. Er man først stresset, kommer man ofte så langt væk fra kontakten med ens krop, at man ikke længere ved, hvordan man skal lytte til den.

Læs også: I dag vil jeg ikke kun gøre ting af frygt for, hvad der sker, hvis jeg ikke gør det

Sluk for larmen

Men hvad gør man, når man vil blive bedre til at lytte til kroppen og ikke kun tankemylderet på øverste etage? Det ville være nemt, hvis vi bare kunne arbejde mindre og nyde mere, siger Katrine Birk, men ikke realistisk.

"Men vi kan ændre den måde, vi tænker på og fx skrotte mantraer som ”det skal være hårdt, før det er godt”, der kører på repeat i hovedet, selvom kroppen skriger stop. De opstår ofte, fordi vi helt fra barndommen har lært at indordne os samfundet. Men der har vi også selv et ansvar for at begynde at sige fra", siger Katrine Birk, som fx mener, at der skal være plads til at tage en fridag, selvom man ikke er syg, eller at råbe og trampe i gulvet, hvis vi har brug for at lukke damp ud – også selvom det ikke er comme il faut i et moderne samfund.

Hun anbefaler selvfølgelig også, at vi behandler os selv med zoneterapi og akupressur dagligt, fordi det giver os mulighed for at trække stikket i nogle minutter og kun fokusere på at mærke i kroppen. Kropspsykoterapeut Anne Jørgensen kalder det ”at slukke for larmen”. Ingen mail, ingen telefon, kun dig, der prøver at åbne for radiokanalen til din egen krop.

"Hvis du vil lære at lytte til kroppens signaler, skal du først blive mere bevidst om de bevægelser, der er i kroppen. Prøv at starte med bare at mærke dit åndedræt. Vi trækker alle vejret, og det sætter faktisk bølger af bevægelse i gang i kroppen", siger Anne Jørgensen.

"Jeg ved godt, at nogle synes, det er lidt langhåret. Men du må være nysgerrig, hvis du vil lære din krop at kende, og det her med at slukke for al støjen og bare mærke dig selv trække vejret, det er en rigtig god start – og du vil blive bedre og bedre til at lytte efter og mærke efter."

5 tips: Bliv bedre til at lytte til kroppen

  1. Sluk For Netflix, Facebook og mobil. Brug 5 minutter kun på dig selv. Hvis du ikke kan få fred fra strejfende tanker, så skæld ikke ud på dig selv. Du kan ikke beordre tanker væk, men du kan skifte fokus tilbage til kroppen.
  2. Træk vejret Sæt dig på en stol og lyt til dit åndedræt. Man kan ikke trække vejret forkert, så der er intet at stresse over. Mærk dit åndedræt, og hvordan det bevæger sig rundt i kroppen.
  3. Kom ned i kroppen Kom længere ned i kroppen ved at mærke dine fødder i underlaget. Mærk hver kropsdel, og hvordan den føles lige nu. Når du fokuserer din energi på kroppen, bliver der stille i hovedet.
  4. Giv tid og plads Prøv at give plads til følelserne i kroppen, selvom hovedet tænker ”det har du ikke tid til”. Det samme gælder, når du skal tisse, fryser eller er tørstig – udsæt eller ignorér ikke budskaberne.
  5. Skriv ned Prøv hver dag i en måned at skrive ned, hvad du har gjort for dig selv. Når måneden er gået, kan du se, hvor meget du opfylder dine egne behov sammenlignet med andres behov.

Kilder: Anne Jørgensen og Katrine Birk

Guide: Mærk kroppen med tryk og zoneterapi

Når du behandler dig selv med zoneterapi og akupressur, vil du skabe en bedre kontakt til din krop, fordi du giver den fokuseret opmærksomhed og lærer den bedre at kende. 

Punkt 1: Væk hele kroppen

Midt mellem næsen og overlæben, sidder punktet Du 26. Sammen med Ren 24, der sidder lige midt i hagekløften, kan det være med til at tænde energien i din krop. Tryk her, hvis du er lav på energi og har svært ved at mærke dig selv.

Punkt 2: Find vej til din intuition

Ren 17, som sidder i midten af brystet, er et punkt, der virker afstressende. Når du masserer her, skaber du kontakt til din hjerte-energi, hvor din intuition bor. Det er med til at gøre dig mere bevidst om de intuitive signaler, din krop sender.

Punkt 3: Skab kontakt til dig selv

Under dine fødder sidder zonen for nyreenergi, som er med til at styrke din grundenergi og bringe dig i tættere forbindelse med dig selv. Tryk og massér midtvejs fra trædepuden under storetåen og starten af hælen, på linje mellem tå nummer to og tå nummer tre.

Punkt 4: Mød din mavefornemmelse

Mavezonen, som sidder under fødderne i området under den lille trædepude under storetåen, kan sende masser af kærlighed til din mave. Ved at massere her, styrker du både fordøjelsen og lærer din mavefornemmelse bedre at kende.

Kilde: ”Tryk & Glad Kvinde” af Katrine Birk

Mød eksperterne:

  • Anne Jørgensen, kropspsykoterapeut, psykoterapeut, parterapeut og coach samt forfatter til bogen Som havet sliber sten om at finde vej ved at lytte til kroppen. Se Lifeprocess.dk
  • Katrine Birk, uddannet inden for zoneterapi og akupunktur samt forfatter til bestsellerserien Tryk & Glad. Aktuel med den første bog til voksne Tryk & Glad Kvinde. Se katrinebirk.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Mindfulness og Psykologi