Sådan holder du dit blodsukker stabilt
SPONSORERET indhold

Sådan holder du dit blodsukker stabilt

Dit blodsukker har stor betydning for, at din krop kan fungere optimalt. Og vil du nedsætte risikoen for sygdom, inflammation og nedsat immunsystem, er det vigtigt at det ikke rutsjer op og ned.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
29. mar. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Bevæg dig

Motion er med til at stabilisere blodsukkeret. Fysisk aktivitet gør musklerne mere følsomme overfor insulin og dermed bedre til at trække sukkeret ud af blodbanen, når blodsukkeret stiger. Jo mere du bruger dine muskler og jo større de er, jo hurtigere er du til at bruge overskydende sukker og dermed sænke blodsukkeret og holde det stabilt.

Spis proteiner

Forskellige proteiner som kød, fjerkræ, fisk og æg, men også grønne proteiner i form af fx linser og bønner er med til at stabilisere blodsukkeret. Sørg derfor for at spise mindst et måltid om dagen, der indeholder tilstrækkeligt protein – og gerne de grønne af slagsen.

Grønt er godt

Alle de kulhydrater, du spiser, bliver omdannet til sukker. For at holde blodsukkeret stabilt, bør du gå efter kulhydrater, hvor omdannelsen til sukker sker langsomt, og her er grøntsager geniale. Spis særligt de grove af slagsen, fx kål, gulerødder, rødbede, selleri, ærter og bønner. Foruden masser fibre, der giver kroppen noget at arbejde med, så indeholder særligt grove grøntsager også langsomme kulhydrater, der er med til at stabilisere blodsukkeret.

Læs også: 7 myter om knogleskørhed

Hold igen med sukker

Hvis du vil undgå for meget sukker i blodet, skal du holde igen med søde sager som slik, kager, sodavand, saftevand og is. Men det gælder også en række forarbejdede fødevarer, fx forskellige morgenmadsprodukter som cornflakes og havrefras, frugtyoghurt og marmelade samt produkter som ketchup, hvidt brød og pasta, da de indeholder mange hurtige kulhydrater og sukker.

Sund smørelse

Fedt er vigtig for at holde kroppen og blodsukkeret godt kørende. Sørg for at spise rigeligt med fedtstoffer vel og mærke af den sunde og umættede slags, som du finder i bl.a. oliven- og rapsolie, fede fisk, hørfrø og avocado. En god nats søvn Sørg for at få sovet godt og nok, helst 7-8 timer, hver nat. Når kroppen får hvile og mulighed for at restituere, er den nemlig bedre i stand til at fjerne sukker fra blodet om morgenen og holde blodsukkeret på et stabilt niveau.

Læs også: Diabetes: 8 tegn, du ikke bør overse

Drik masser af vand

Hvis din krop mangler væske, vil det ikke kun påvirke din energi og ydeevne men også blodsukker niveauet. Derfor er det vigtigt, at du husker at drikke rigeligt vand i løbet af dagen og helst min. 1,5 liter dagligt.

Anbefalet til dig