Kvinde i seng
SPONSORERET indhold

Sådan tester du din hvilepuls

En normal hvilepuls er cirka 70 for kvinder og 60 for mænd. Jo lavere hvilepuls du har, jo bedre form er du i. Se her, hvordan du måler den.

Af: Matilde Hansen Foto: Getty
29. jun. 2020 | Sundhed | Fit living

Hvad er hvilepuls?

Din hvilepuls er et mål for, hvor mange slag dit hjerte skal slå hvert minut for at holde dig i live, når du er i hvile. Det kan du bruge den til Jo lavere din hvilepuls er, jo bedre og stærkere er dit hjerte groft sagt til at sende blod ud i kroppen. Et hjerte i god form behøver altså ikke slå så mange gange i minuttet som et hjerte i dårlig form. Det er derfor sundt for dit hjerte at have en hvilepuls i det lave område.

Sådan måler du den

Din hvilepuls måler du bedst om morgenen, lige når du er vågnet og stadig ligger i sengen. Mål den for eksempel ved at tælle dine pulsslag i et halvt minut, og gang resultatet med to. Du kan typisk bedst mærke pulsen ved halsen eller håndleddet.

Hvis du har et pulsur, er det også en mulighed at sove med det på om natten. Når du vågner, kan du se, hvor lav pulsen har været. Den normale hvilepuls for kvinder ligger på cirka 70 slag per minut. Er din hvilepuls markant højere, kan du overveje at slå et smut forbi lægen, før du begynder på et fitnessprogram.

Det skal du være opmærksom på

Jo bedre form du er i, jo lavere vil din hvilepuls normalt være. Din hvilepuls kan du dermed også selv påvirke med træning. Der er dog også individuelle forskelle på, hvor langt hvilepulsen kan komme ned, ligesom den kan variere fra dag til dag. Hvis du har sovet dårligt, er stresset, overtræner eller er småsyg, kan du for eksempel godt have et par dage med en lidt højere hvilepuls, end du normalt har. Hvis du tager det med i betragtning, er hvilepulsen en god måde at følge med i din formkurve på. Hvis din hvilepuls stille og roligt bliver lavere over tid, er det formentligt et tegn på, at du kommer i bedre og bedre form.

Anbefalet til dig