Slankekur: Sådan tabte vi 20 kilo

Foto: Mumi Lab To kvinder: Sådan tabte jeg 20 kilo

Slankekur: Sådan tabte vi 20 kilo

2 kvinders succesfulde slankekur: Sådan tabte vi 20 kilo

Hvordan føles det, når det endelig lykkes at smide de overflødige kilo? To kvinder fortæller ærligt om kampen for det store vægttab.

”Nu gider jeg stå op om morgenen”
36-årige Gitte Larsen har tabt 20 kilo på syv måneder. Resultatet er mere energi, klare øjne og ikke mindst evnen til at råbe op.

”Hold kæft din fede kælling!” Angsten for at få den kommentar har flere gange fået Gitte Larsen til at lade være med at sige noget, selvom hun egentlig havde lyst.

– Jeg har altid været meget slagfærdig, men da jeg var meget overvægtig, trak jeg mig tilbage. Jeg tænkte, hvem vil lytte til en, der ser sådan ud?, fortæller Gitte.

 

Hun er 36 år, gift og mor til tre børn. Og har vejet for meget, siden hun var helt ung.

– Det har aldrig været sådan, at folk tænkte ”hold da op”, når de så mig, men jeg har nok altid vejet fem-ti kg for meget, fortæller hun, der dengang valgte ikke at gøre noget ved sin overvægt.

Men under sine graviditeter tog hun endnu mere på, og efter sin seneste graviditet vejede hun over 80 kilo. Og så blev det for meget at det for meget. I dag er hun takket være De Danske Vægtkonsulenter nede på omkring de 60. Og det kan mærkes på mange måder.

– Jeg har meget mere energi. Jeg tumler med mine børn og bevæger mig i det hele taget mere. Når jeg står op om morgenen, er jeg også glad. Og jeg gider at stå op! Før ville jeg hellere blive i sengen, fortæller Gitte, der ud over at undervise på Handelsskolen i Kolding i dag også arbejder som konsulent hos De Danske Vægtkonsulenter.

Hun mener selv, at omlægningen fra den søde og kulhydratrige kost til en kost baseret på de otte kostråd spiller en stor rolle for hendes forhøjede energiniveau og bedre humør.

– Når jeg engang imellem ryger i det, jeg kalder sukker- og stivelsesfælden, og f.eks. spiser et stykke kage, kan jeg virkelig mærke, hvordan det påvirker mig. Både fordi jeg får den der: ”Åh nej, ryger der nu 20 kilo på igen?!” Men jeg kan simpelthen også mærke, at der sker noget kemisk: Jeg bliver mere tungsindig og får nej-hatten på, siger hun og fortæller, at det også er noget, familien lægger mærke til.

– Hvis jeg har fået kage på kontoret, kan min mand mærke det på mit humør, når jeg kommer hjem. Så siger han: ”Nå, hvad har du så spist i dag?”.

LÆS OGSÅ: Ny kur: Spis efter din kropsform

Fin hud og støvler, der passer
Ud over at have fået en kone og en mor med mere energi har Gittes kostomlægning betydet, at familien har måttet affinde sig med at leve i et stort set sukkerfrit hjem.

– Vi har fjernet alt sukker. Selvfølgelig får børnene stadig fredagsslik og kager, hvis de har fødselsdag. Men jeg køber aldrig mere, end der er brug for, og hvis der er noget til overs, smider jeg det ud. Jeg har det sådan: Hellere smide det ud end at skide det ud, siger hun.

 

Derudover har de ændrede madvaner også ført til, at Gitte er begyndt at lave mere mad selv.

– Det giver mig noget positivt, at jeg lever efter de værdier, jeg har i forhold til sundhed, at jeg ved, hvad der er i maden, og at jeg giver mine børn noget ordentligt at spise.

 

Når Gitte i dag kigger sig i spejlet, er der også nogle ting, der har ændret sig markant. Ud over at hun er 20 kilo mindre, er huden blevet pænere og øjnene klarere.

– Før i tiden har jeg lidt af akne på halsen og skuldrene, og jeg har faktisk fået medicin for det, men nu er det forsvundet af sig selv. Og lige som mange andre overvægtige var jeg rød og gullig i øjnene, fordi jeg ikke fik drukket nok vand, men efter jeg er blevet skyllet godt igennem, er mine øjne blevet klare, siger hun.

En anden mærkbar forskel er, at det er blevet en hel del sjovere at gå i butikker.

– Når efterårskollektionen kommer, er det jo dejligt at kunne gå ind i en butik, bede om tøj i en størrelse 38, prøve det, og sige ”det her sidder godt”. Før følte jeg ikke, at tøjet sad pænt. Og især det at købe støvler var et problem. Selvom en støvle var ekstra bred i skaftet, var den for stram og skulle blokkes i 14 dage, før jeg kunne passe den. Sådan er det ikke længere, og det er jo fantastisk, siger Gitte og fortæller, at hun lod være med at gå til fester og på stranden, dengang hun var overvægtig.

– Min overvægt har forhindret mig i at gøre mange ting, fordi jeg skammede mig. Og fordi jeg havde det så dårligt med mig selv, kunne jeg heller ikke tage imod det, når folk kom og roste mig for min energi og min udstråling. Der havde jeg det sådan: ”I skulle bare vide, hvordan jeg har det indeni.” Men i dag kan jeg lettere tage imod, fortæller Gitte. Og hun kan bedre sige fra.

– Forleden var der en masse pigefnidder i en af de klasser, jeg underviser i. Og jeg valgte derfor at sende drengene ud og sige til pigerne, at jeg også ville forlade lokalet, og at når jeg kom tilbage, forventede jeg, at de havde fundet en løsning. Det ville jeg aldrig have gjort, hvis jeg havde været overvægtig. Der ville jeg have været bange for at få den der: ”Hold kæft din fede kælling.” Men nu gjorde jeg det, og da jeg kom tilbage, havde pigerne fundet en rigtig god løsning.

Gittes tre bedste slankeråd
Find ud af, hvorfor du er overvægtig. Trøstespiser du, fordi du har selvmedlidenhed, eller ligger der noget andet bag? Hvis du ikke finder årsagen til din overvægt, kan du heller ikke ændre din adfærd og dermed holde dit vægttab.

Når du har lyst til at trøstespise, så tænk: Hvad ved denne her situation bliver bedre af, at jeg trøstespiser? Bliver problemet løst af, at jeg trøstespiser? Hvis det gør det, så værsgo og spis.

Nyd dit vægttab og se det som en gave til dig selv. Når du f.eks. følger Vægtkonsulenternes kostplan, følger du de otte kostråd, og det er sund og lækker mad, du får at spise.


Læs videre på næste side om Tenna, der tabte 18 kilo på et år.

”Jeg har lært, at motion kan noget”
31-årige Tenna Sørensen har tabt sig 18 kilo på et år. Det har ført til øget selvværd, men har også ført til erkendelsen af, at et vægttab ikke gør livet perfekt.

Da Tenna Sørensen skulle skrive speciale på psykologistudiet, valgte hun at skrive om behandling af overvægt. På det tidspunkt vejede hun selv 100 kilo. Det gør hun ikke længere. I dag har hun tabt sig 18 kilo – blandt andet takket være den viden, hun fik i forbindelse med sit speciale.

– Jeg har været overvægtig, siden jeg var spæd, og jeg tror, at jeg var omkring 12 år, da jeg var til diætist første gang, fortæller hun.

Da hun var 18 år, lykkedes det hende for første gang at slippe af med de ekstra kilo. Men efter nogle år tog hun dem på igen.

– Dengang tabte jeg omkring 20 kilo. Men så fik jeg arbejde i en butik, hvor jeg spiste en sandwich til frokost hver dag – det tænkte jeg, at jeg godt kunne, men det endte med, at jeg tog 10 kilo på igen, fortæller Tenna, der i dag er færdiguddannet psykolog og bor i København.

Resten af vægttabet holdt hun i en årrække – indtil for nogle år siden, hvor hun fik en ny kæreste med dårlige kostvaner, hvilket betød masser af slik og sodavand, store bøffer og rødvin. Resultatet var, at Tenna endte med at veje 100 kilo igen. Men så blev hun single og begyndte på sit speciale, og i den forbindelse læste hun bl.a. om intuitive eating.

– Det handler om at lytte til kroppen og mærke efter, hvad den har lyst til. Og principperne bag førte mig i den rigtige retning, for jeg begyndte at tænke: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver slank? Hvad hvis det her er min naturlige vægt? Tænk, hvis jeg så skal gå og være træt af mig selv for evigt?

LÆS OGSÅ: Sådan tabte Maria Lucia 10 kilo

Motion giver ro
Efter at Tenna begyndte at arbejde med sine tankemønstre og sin egen selvaccept, startede hun hos Weight Watchers, og et år senere havde hun tabt sig 18 kilo.

Spørger man, hvad det store vægttab har haft af konsekvenser for hende, lægger hun hovedsageligt vægt på det arbejde, hun gjorde for at øge sit selvværd, inden hun gik i gang med at tabe de mange kilo. Det førte nemlig til, at hun er holdt op med at bebrejde sig selv, når hun f.eks. har lyst til slik, chips og kager.

– Jeg har lært at acceptere, at jeg er, som jeg er. I stedet for at sparke mig selv, når jeg har lyst til at spise de chips, der står på bordet til en fest, accepterer jeg, at jeg har lyst til at spise dem, og så prøver jeg at undgå dem ved at flytte dem eller mig selv, fortæller hun.

En anden ting, vægttabet har ført med sig, er glæden ved motion.

– Det er stadig svært for mig at komme hen til træning. Men jeg har alligevel lært, at motion kan noget. Jeg synes, det stabiliserer mine følelser. I stedet for at trøstespise kan jeg tage en times spinning, og så er jeg fuldstændig bustet. Jeg har ro på og alting er fint, fortæller
Tenna, der også er blevet glad for styrketræning:

– Når jeg tager 16 kilo på hver hånd i bænkpres, kan jeg også få den der: ”Hold kæft hvor er
jeg sej!” Og hvornår siger man ellers den slags til sig selv? Det gør man jo aldrig.

Men selvom den indre forandring har spillet den mest afgørende rolle for Tenna, har de ydre forandringer også ført visse fordele med sig.

– Jeg bliver glad og føler, jeg har opnået noget, når jeg f.eks. kan passe mine skinny jeans. Ligesom det er rart at gå i butikker og kunne passe tøjet. Når man prøver tøj til tykke, er det jo som at få en sæk over hovedet. Men nu er det sådan: Jeg må også godt gå i noget pænt! fortæller hun.

Og så er der jo lige det med mændene…

– Det har aldrig været svært for mig, men jeg kan da godt mærke, at de tager mere initiativ nu, hvorimod jeg skulle være mere opsøgende før.

I dag er Tenna stadigvæk nogle kilo fra sin idealvægt.

– Ifølge BMI-skalaen mangler jeg stadig at tabe 10 kilo, og det vil være vildt at prøve at nå derned, for jeg vil gerne af med min mave. Men jeg tvivler på, at det vil gøre mig helt tilfreds, for jeg bliver jo aldrig perfekt. Det er der jo ingen, der er, siger hun, der med tiden er blevet mere realistisk, når det kommer til de fordele, et stort vægttab fører med sig.

– Man skal passe på med at lægge for mange forventninger i vægttabet. Hvis man gør det, risikerer man at blive skuffet og ender måske derfor med tage det hele på igen eller blive anorektisk, fordi man tror, at alt bliver bedre, når man er tynd. Men i dag ved jeg godt, at drømmeprinsen ikke kommer og tigger om at blive gift med mig, bare fordi jeg har tabt mig. Derfor har mit mål ført og fremmest også været at blive pænere.

Tennas tre bedste slankeråd
Accepter dig selv og dine behov, og tænk derefter strategisk. I stedet for at tænke: ”Nej, hvor er jeg nederen, fordi jeg kan spise en hel pose peanuts”, så accepter, at du har lyst til at guffe hele posen. Det ligger i din natur! Og find så ud af, hvordan du kan spise mindre. Måske kan du nøjes med at spise en lille håndfuld, og så smide resten ud? Måske kan du helt undgå dem? Find ud af, hvad der virker for dig.

Vær opmærksom på dit miljø. Samfundet er indrettet på en måde, der gør dig fed, men sørg for at dit nærmiljø er slankende, og at den mad, du møder, er så sund som muligt.

Lev livet nu. Gør de ting nu, du tænker, du vil gøre, når du bliver slank. Hvorfor skulle du f.eks. ikke have lov til at gå på stranden eller i svømmehallen, selvom du er tyk?

LÆS OGSÅ: Bliv sundere i hverdagen  

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur og Vægttab