boost dit løb med Sara Marias og Gitte Høj

Foto: Flemming Leitorp

Sara Maria & Gitte: "Det skal være sjovt at løbe"

Den tidligere Vild med dans-vinder Sara Maria Franch-Mærkedahl er en habil løber, men har haft svært ved at holde motivationen. Nu har hun sammen med løbetræneren Gitte Høj skrevet en ny løbebog, der både skaber løbeglæde og gør dig hurtigere.

Det hele startede, fordi Sara Maria Franch-Mærkedahl gerne ville løbe et halvmaraton. Hun spænede af sted tre gange om ugen, men løb altid samme rute og samme distance, så hun var gået lidt kold i sin løbetræning. Derfor ringede hun til løbetræner Gitte Høj for at få hjælp til at blive hurtigere og finde det sjove i løb igen.
“Det virkede helt vildt godt. Gitte fik mig til at fokusere på andet end at tælle kilometer og tid. Jeg fandt glæden igen, så nu er det også sjovt at løbe interval,” siger Sara Maria.

LÆS OGSÅ: Kom i form med trappetræning

Efterhånden er der kommet et fint venskab ud af det − og nu også en løbebog, Boost dit løb − 8 ugers program med øvelser og lækre opskrifter, der fokuserer på, hvordan du forbedrer din form og bliver hurtigere, uanset om du er begynder eller øvet. 

“Både Gitte og jeg får noget ud af vores løbeprogram, selvom Gitte er på et helt andet niveau end mig. Det taler til alle. Når man ser det, tænker man, at det ikke ser ud af så meget, og faktisk var jeg lidt i chok over det, da Gitte først præsenterede det for mig. Hey, jeg kan altså sagtens løbe 10 km, hvorfor skal jeg ned og gå? Men det er meget hårdere, end du tror,” fortæller Sara Maria.
Og det har hun mærket på egen krop.
“Jeg har en tendens til at gøre tingene på min egen måde, så da jeg skulle træne op til halvmaratonet, lavede Gitte det her fine løbeprogram til mig − og jeg fulgte det overhovedet ikke. Jeg løb meget hurtigere og længere og endte selvfølgelig med at få en skade. Jeg havde så ondt i mit knæ, at jeg overhovedet ikke kunne gå, så jeg måtte droppe halvmaratonet,” fortæller Sara Maria ærgerligt.
“Ja, det er jo så kikset,” griner Gitte.
“Som løbetræner er det vigtigt, at mine klienter følger det program, jeg lægger. Jeg kan se, hvad Sara Maria kan med sit løb, og så irriterer det mig grænseløst, at hun ikke gør, som jeg siger.”

LÆS OGSÅ: Michelle Kristensen: Sådan sætter du dig et mål - og når det

FIND EN LØBEMAKKER
Bogen består af et otteugers løbeprogram, hvor de to løbeentusiaster hver uge sætter fokus på forskellige temaer som fx at drikke vand nok. Der er altså mere fokus på sund livstil, hvor du kan mærke, at dit løb bliver bedre end på tid og kilometer, og så er det at have en løbemakker et andet bærende tema.
“Jeg har altid løbet alene, fordi det er mest fleksibelt, men det er også derfor, jeg mister motivationen,” fortæller Sara Maria.
“Ja, når du løber alene, er det ikke helt så forpligtende, og det er nemt at finde på en masse undskyldninger.
Lysten til at løbe skal komme fra dig selv, men motivationen kommer i den grad fra løbemakkeren. Når man er to af sted, har den ene altid lidt mere overskud end den anden, og det smitter af,” forklarer Gitte.
Og med bogens program kan løbetræningen faktisk blive helt hyggelig.
“Der er pauser mellem intervallerne, hvor du lige kan snakke lidt − og så er det fedt at presse hinanden, mens man løber,” siger Sara Maria.
De har begge to løbet det meste af deres liv – men deres tilgang til det er vidt forskellig.

LØB ER FEDT
Sara Maria begyndte at løbe, da hun flyttede hjemmefra, men det var bestemt ikke af lyst.
“Jeg har altid haft fokus på motion og vil gerne være sund og stærk. Men da jeg var yngre, syntes jeg, det var dødssygt at løbe, og jeg skulle virkelig tvinge mig selv af sted. Med årene har jeg lært mig selv at kunne lide det, fordi det er så fleksibel en motionsform, som passer godt ind i mit liv.”

I dag er Sara Maria blevet virkelig glad for at løbe. Og løbeskoene er flittigt blevet brugt, mens hun hen over sommeren har turneret landet rundt med Cirkus Arena.
“Før ville jeg aldrig løbe, medmindre jeg havde mindst 30 minutter til det. Nu gør jeg det også, hvis jeg bare lige har 20, for de korte løbepas kan være mindst lige så effektive. Med det nye program er jeg faktisk mere træt i kroppen efter at have løbet 3 km, end hvis jeg selv løb 8 km,” siger hun.

Gittes forhold til løb er modsat.
“Jeg har altid været rigtig god til at løbe og har fundet en stor frihed i det. Jeg var eliteløber, indtil jeg var 20-21 år, og for mig har løb været en leg, hvor jeg skulle se, hvor meget jeg kunne presse mig selv.”
“Ja, det er jo stik modsat mig,” bryder Sara Maria ind med et smil. En af bogens pointer er at skifte fokus, så du ikke løber for at tabe dig, men for at nyde det og blive bedre og hurtigere.
“Mærk den positive proces, der sker i kroppen, når du løber, i stedet for fx at fokusere på et vægttab. Det gør en kæmpe forskel,” forklarer Gitte.
“Ja, min motivation er klart størst, når jeg gør noget af lyst. Jeg bliver generelt meget anti over for forbud som ingen sukker eller ingen hvede. Så mister jeg totalt lysten til at gøre noget, fordi det bliver en forkert sundhed,” fortæller Sara Maria.
Og netop derfor er der hverken forbud eller løftede pegefingre i bogen.

LÆS OGSÅ: Drikker du nok vand? Her er 15 tegn på væskemangel

GODE RÅVARER
“I bogen fokuserer vi slet ikke på slankeaspektet. Der er opskrifter med, men de er baseret på mad, der booster din energi, så kroppen får den næring, den har brug for, når den er aktiv. Masser af gode råvarer, som kroppen kan bruge til noget,” forklarer Gitte.
Og netop de gode råvarer er omdrejningspunktet for dem begge to, når det handler om sundhed.
“Sundhed for mig er gode råvarer. Det er vigtigere, end om der er sukker og fedt i. Skal du have en chokoladebar, så vælg den økologiske med gode nødder i stedet for den billige.”

“Det handler om at finde en balance og gøre alt med måde. Hvis du har helt vildt lyst til en Snickers-is, skal der selvfølgelig også være plads til det. Så længe du ved, hvad det gør ved dig. Har du drukket alkohol og spist junk hele weekenden, har din krop det anderledes, når du løber om mandagen, end hvis du havde proppet den med gode sager, siger Gitte, der selv har en sød tand − ligesom Sara Maria. 

“Jeg er vokset op med en mor, der har lavet hjemmelavet is og serveret friskbagte boller med nutella for mig om eftermiddagen. Så det søde forbinder jeg med omsorg, kærlighed og hygge. Men jeg vil også gerne være god ved min krop, så nu laver jeg fx min egen nutella,” siger Sara Maria, der er i gang med at træne op til halvmaraton igen – og denne gang følger hun Gittes program til punkt og prikke.
“Jep, jeg satser på, at den 18. september ser du mig i fuld vigør ned ad de københavnske gader,” fortæller hun med et stort smil. 

LÆS OGSÅ: Sådan trækker du vejret rigtigt og undgår stress

LÆS OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk

LÆS OGSÅ: 5 Gode tips – sådan kommer du i gang med at løbe

Se, hvad vi ellers skriver om: Løb