Sense kost og Suzy Wengel
SPONSORERET indhold

Nyt samarbejde går til kamp mod sukkersyge

Der er mange danskere, som har tabt sig og fået en sundere livsstil med Suzy Lena Wengels kur, Sense kost. Nu teamer hun op med Diabetesforeningen for at forebygge overvægt og type-2-diabetes.

Af: Susanne Knutzen
20. jun. 2018 | Sundhed | ALT.dk

Suzy Lena Wengel har fået mange danskere til at måle deres mad i håndfulde og indføre motion i hverdagen med det for øje at bryde med de dårlige vaner og komme overvægten til livs. Vi har tidligere her på Alt.dk skrevet om kvinder, der har tabt sig med Sense kost. Og det er et kostkoncept og en -kur, der ikke kun har vundet indpas hos danskerne, men som også er gået worldwide med følgere i bl.a. Tyskland, England og sågar Indien.

Nu har hun indgået et samarbejde med Diabetesforeningen. Målet er at forebygge overvægt og at bremse udviklingen af type-2-diabetes.

”Vi ved, at har man forhøjet blodsukker, har man større risiko for at udvikle type-2-diabetes. Derudover stresser du også din krop, når blodsukkeret er for højt. Og spiser du generelt for meget og for usundt, kan det også betyde forhøjet kolesterol og blodtryk. Mine mange års erfaring med Sense har vist at din kost kan gøre meget for kroppens tal, for det hele hænger jo sammen. En fornuftig sammensat kost – og den behøver ikke at være restriktiv, kan gøre meget for din sundhed,” siger Suzy Lena Wengel til ALT.dk og fortsætter.

””Hvis man ændrer sine vaner og opnår et vægttab ved at spise en fornuftig kost og være fysisk aktiv, er der solid evidens for, at tallene begynder at falde. Jeg har set det hos så mange. Forleden havde jeg besøg af en kvinde, der vejede 110 kilo, og som havde været ved lægen, hvor tallene viste prædiabetes. Tre måneder senere havde hun tabt 12 kilo og tallene var så fine, at risikoen for diabetes var minimal."

Læs også: Sense kost: Slank med fornuft - sådan gør du

300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes, og tallet stiger år for år. Med få kostændringer samt fokus på bevægelse er det muligt at forebygge udviklingen af type 2-diabetes, og ikke mindst de følgeskader i hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne, som sygdommen i værste fald kan føre til på sigt.

At et vægttab i sig selv er et effektivt middel mod udviklingen af type 2-diabetes, er blandt andet derfor Diabetesforeningen er gået i samarbejde med teamet bag Sensekost.

”I Diabetesforeningen ønsker vi at sætte endnu mere fokus på den store gruppe af danskere, der er i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Mange vil gerne tabe sig og leve mere sundt, men ved måske ikke lige, hvordan de skal gribe det an. Sammen med Sense håber vi at møde folk, hvor de er ved at give dem gode og effektive kostværktøjer, der er nemme og sunde at gå til,” siger faglig direktør i Diabetesforeningen, Kristian Johnsen.

Læs også: Mit liv med diabetes: "Er jeg stresset, kan jeg mærke det på mit blodsukker"

Sense og Diabetesforeningen har sammen etableret et kostfagligt grundlag for samarbejdet, som bygger på de officielle kostråd, og sammen vil man udvikle værktøjer, der vil kunne betyde afgørende forbedringer.

"Vægttab er vejen frem, og jeg ved, at vi kan være med til at hjælpe rigtigt mange. Hos Sense har vi sat det i system og skabt et brugbart redskab, der er nemt at overskue. Vi følger de officielle kostråd, og der er intet hokuspokus. Folk kan se vores gratis videoer, der forklarer principperne, og det er ikke nødvendigt at købe en bog,” siger Suzy Lena Wengel. 

Første konkrete mål for samarbejdet er dog en fælles bog, som vil udkomme til januar næste år.

"Sammen med Diabetesforeningen dykker vi ned i de gode og dårlige vaner, der går igen hos mennesker, som er i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Vi ser på, hvorfor vi gør,  som vi gør, og ikke mindst hvornår det er, at vi spiser. Vi er rigtigt gode til at hygge os med slik og kage foran fjernsynet – også i hverdagene, eller vi køber lige en chokoladebar eller to på vej hjem fra arbejde eller stresser af med en pose vingummi. 

Vi er ved at danne os et klart billede af, hvor det er, at vi er udfordret, så vi også kan finde løsningerne på, hvad vi kan gøre.  På baggrund af en kortlægning af vaner vil vi sammen komme med konkrete målsætninger for, hvordan vanerne kan bibeholdes, ændres eller helt droppes. Der vil være en ugeplan, og opskrifterne vil tilgodese, at der er forskel på kvinder og mænds energibehov – og give mulighed for stabil vægt og/eller vægttab uden store afsavn og sult, siger Suzy Lena Wengel.

Anbefalet til dig