Søvnekspert: Her er mine 5 råd til at sove godt
SPONSORERET indhold

Søvnekspert: Her er mine 5 råd til at sove godt

En god nattesøvn styrker både din krop og dit mentale velvære. Mød søvneksperten der giver dig fem gode råd til at sove godt.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
06. dec. 2018 | Sundhed | Fit living

En god søvn er forudsætning for, at din krop, hjerne og mekanisme fungerer optimalt. Søvn kaldes en anabolsk opbyggende tilstand, hvorimod vågenhed er en katabolsk nedbrydende tilstand, og for at alle systemer i kroppen fungerer optimalt, skal fordelingen mellem de to tilstande være en tredjedel anabolsk og to tredjedel katabolsk. Når du sover, bearbejder hjernen dagens indtryk, og du frigiver væksthormoner, så der sker en overførsel fra kortidslæring til langtidslæring i hjernen. Samtidig bliver hjertekarsystemet motioneret, immunforsvaret får et boost, og din indlæringsevne, koncentration og sociale kompetencer styrkes. Den nyeste forskning viser, at der også sker en hovedrengøring af hjernen under søvnen, hvor giftige proteiner skabt i løbet af dagen vaskes ud.

1. Sov mellem syv og ni timer hver nat.

Jo mere regelmæssig din soverytme er, jo bedre fungerer dine fysiologiske systemer. Din døgnrytme styrer en lang række vigtige processer i kroppen som hormonudskillelse og forskellige stofskifteprocesser. Du behøver ikke nødvendigvis gå i seng og stå op på samme tid, men skab en nogenlunde ens rytme.

2. Sluk for fjernsyn, computer og telefon

en times tid inden, du skal sove. Den største søvntyv er, at du ikke er stand til at falde ned efter en lang dag, fordi du har for højt opmærksomhedsniveau. Forudsætningen for en ordentlig søvn er, at dit nervesystem er klar til at sove, så oparbejd i stedet et fast ritual, der fører dig frem til søvnen.

Læs også: Derfor skal du tage en middagslur

3. Har du svært ved at sove, så stå op igen.

Ligger du i flere timer uden at falde i søvn, bliver sengen forbundet med et sted, hvor du ikke kan sove. Forlad i stedet sengen i fem til 10 minutter, så du aktiverer dit nervesystem, og gå i seng igen. Det får nervesystemet til at slappe af og får søvnen frem.

4. Indret dit værelse, så det indbyder til en god søvn.

Sørg for at have en ordentlig seng med en god madras, skru ned for varmen, da din kropstemperatur skal falde for, at du kan falde i søvn, og køb et mørklægningsgardin. Under søvnen skal rummet være mørklagt for, at du udskiller det søvndyssende hormon melatonin.

5. Har du et lille barn, som sover dårligt om natten, får du selv sagt alt for lidt søvn.

Ofte måske kun tre til fire timer pr. nat, særligt når du er på barsel, og barnet er så lille, at det endnu ikke har et fast søvnmønster. Det gør det ekstra vigtigt, at du sover om dagen, når dit barn sover. Giv slip på rengøringen og prioritér din søvn. Studier har vist, at hvis moderen har problemer med søvn, får barnet det også.

Anbefalet til dig