Spiser du mindre kød? Så er du langt fra alene. Men du skal være opmærksom på én ting
Hele 42 procent af danskerne har fokus på at reducere deres kødforbrug – og mange spiser generelt færre animalske fødevarer. Er du én af dem, kender du måske allerede til de mange fordele. Men der er også noget, du skal huske
De færreste danskere er villige til at sige nej tak til en saftig entrecote – eller kylling i cæsarsalaten. Alligevel er der stadigt flere, der har indført kødfri dage. Det kan være du er én af dem, og det har du sikkert en eller flere rigtig gode grunde til.
Måske bekymrer du dig om klimaet – for oksekød står fx for 55 procent af de drivhusgasudledninger, der kommer fra vores fødevareproduktion. Eller måske har du skåret ned på animalske produkter i dyrevelfærdens tegn.
Det kan også være, at det dit helbred, du tager hånd om. Det er nemlig et faktum, at en mere plantebaseret kost ikke bare kan sænke din vægt, dit blodtryk og dit blodsukker. Det mindsker også din risiko for hjerte-kar-sygdom, diabetes og visse former for kræft.
Tænk på B-vitaminerne, når du skruer ned for kødet
Måske har du det fint med at undvære kødet – i hvert fald hver dag. Og har du handlet på det, kan du med fordel være opmærksom på dit B-vitaminindtag!
Der er nemlig især ét B-vitamin, B12, der kun findes i æg, kød og mejeriprodukter. Og det får du ikke i en vegansk linsesalat. Da kød er en god kilde til B12, skal du overveje at få det andre steder fra. Spiser du heller ikke æg og mælkeprodukter, så kan du med fordel tage et tilskud, der indeholder B12. B12 har betydning for en lang række fysiske funktioner – bl.a. for den normale dannelse af røde blodlegemer, for et normalt nervesystem og for et normalt energistofskifte.
Hvordan dækker du dit B-hov?
Måske ved du allerede, at B12 ikke er det eneste B-vitamin. Du har brug for hele paletten af de i alt 8 typer af B-vitaminer – og mange af dem kan du spise dig til.
B2 (riboflavin, der bl.a. bidrager til en normal funktion af nervesystemet) findes også primært i animalske produkter. Men faktisk får du også B2 i bananer og grønne bønner. For der er også B-vitaminer i plantebaseret kost – fx i linser, bønner, kikærter, nødder, frø og fuldkornsprodukter. Så vær bare rundhåndet, når du øser hummus i din wrap.
Er du glad for grønne grøntsager? Så kan du glæde dig over, at de også rummer masser af gode B-vitaminer. Fx B9, også kendt som folsyre. B9 medvirker til normal psykologisk funktion. Ringer der en klokke, er det måske, fordi du kender folsyre i forbindelse med graviditet. Her spiller det en rolle i celledelingen hos fosteret.
1 tablet – 8 B-vitaminer
Uanset om du har valgt at leve 100% vegetarisk eller vegansk – eller du er den mere moderate type, der gerne nyder et stykke lidt kød i ny og næ – så er der grund til at være opmærksom på dit indtag af B-vitamin. Med LongoVital B-komplet, får du alle 8 typer B-vitamin – og tabletten indeholder faktisk også ølgær, som du sikkert også kender.
Cyanocobalamin er en hyppig anvendt kilde til vitamin B12. LongoVital B-komplet indeholder derimod B12-vitamin kilden methylcobalamin. Den er der nogle, der foretrækker, da denne type også forekommer naturligt. Bare et tip!
Du kan få LongoVital B-komplet på nettet, i Matas og dit supermarked. Så er du godt klædt på til en hverdag med intet – eller måske bare lidt mindre kød.