Daisy Løvendahl ensomhed
Foto: Getty Images Daisy Løvendahl giver dig 6 ideer til hvordan du kan tage hånd om din ensomhed.

Daisy Løvendahl ensomhed

6 tips: Tag hånd om din ensomhed

Ensomhed er et tabu, men rigtig mange kender følelsen af at være alene, selvom de er omgivet af venner, familie og netværk. Ifølge Daisy Løvendahl er det faktisk en følelse, som hører til det at være menneske, og som bør være velkommen. Her er ekspertens 6 ideer til at tage hånd om din ensomhed.

1. Vær ikke bange

Ensomhed er en forbudt følelse. Det er en følelse, mange forbinder med sære kattedamer og fordrukne mænd. Ikke med velfungerende mødre, karrierekvinder og smukke damer med store netværk. Men her er et mere realistisk billede: Selv den mest engagerede, smukke og populære kan føle sig ensom. Det handler nemlig ikke kun om antallet af venner, eller hvor gode de er, men også om et eksistentielt grundvilkår og erkendelsen af, at du faktisk er alene i dit liv. Ingen andre kan leve dit liv for dig eller give dig de ”rigtige” svar. Ingen andre kan sikre din lykke eller succes, og du er nødt til at være dig. Det er da i sin essens mega ensomt. Men vær ikke bange for den følelse. Vær modig!

2. Gå HELT ind i følelsen

Jeg er selv en af dem, der bliver ramt af følelsen af at være alene i en meningsløs verden. Engang jeg havde det sådan, læste jeg i mine gamle dagbøger, og det gik op for mig, at jeg altid har haft det på den måde. Lige siden jeg var en pige, der sad på mit værelse, så op mod månen og følte, at ingen forstod eller virkelig elskede mig. Selvom jeg i dag skal liste forsigtigt ud af dobbeltsengen for ikke at vække mand og børn, står jeg stadig op om natten og har det sådan. Og jeg tillader det! Faktisk er jeg holdt op med at fortælle mig selv, at jeg er forkert, forkælet og utaknemmelig, når det rammer. I stedet drikker jeg te eller rom. Tager en fridag, hvor jeg melder mig syg og græder snot over mine forliste drømme, de mennesker, jeg har mistet, og min følelse af at være ensom.

LÆS OGSÅ: 16 råd: Sådan bryder du ud af ensomheden

3. Fortæl, hvordan du har det

Hvis du har bare ét menneske i denne verden, som holder af dig, og som ikke dømmer dig, så ræk ud mod denne ven. Fortæl, at du er ensom disse dage. At du kæmper, og at du har brug for at mærke, at du er værdsat. Det er måske super svært at indrømme, men gør det alligevel. Vis din sårbarhed og giv dermed dit bidrag til, at verden bliver mere åben, og at mennesker oprigtigt kommer tættere på hinanden.

4. Lær at elske din alenehed

Filosoffen Nietzsche skrev, at vi skulle lære at elske os selv med en sund og hel kærlighed, så vi kunne holde ud at være i vores eget selskab og ikke havde brug for at strejfe om. Holder du af dig selv, som du er? Sætter du pris på dit eget selskab? Det er værd at lære og øve sig i. Skab gode rammer for dig selv. Brug tiden alene som en gave og ikke som en ligegyldig pause. Lav lækker mad til dig selv, brug din krop, tænk, og gør noget, du holder af. Du vil, uanset hvor mange du omgiver dig med, opleve ensomhed i en eller anden grad, så hvorfor ikke lære at gøre tiden alene til noget, du værdsætter.

LÆS OGSÅ: Brev fra ensom ung

 

5. Giv din kærlighed til andre

Når vi føler os ensomme, trækker vi os nemt væk fra andre og ønsker, de ville gøre noget for os. Vi orker ikke at være der eller høre på andre, og det er nemt at føle os svigtet af dem, som ikke giver os det, vi forventer at få. Jeg forstår det fuldt ud! Men jeg vil også gerne give dig et andet perspektiv. Giv, når du føler, du er tom. Giv, når du føler dig ensom. Inviter andre ind, når du ønsker, de ville invitere dig. At give er nemlig ikke kun at få mindre. Det er generøsitetens mirakel – at vi fyldes op, mens vi giver. Så lad være med at blive i den ensomhed. Der er brug for dig. Giv alt, hvad du har, til dem, der er omkring dig.

6. Flyt fokus over på fællesskabet

Ensomhed trives bedst, når vi er meget alene eller omgivet af mennesker uden rigtigt at forbinde os med dem. Sluk derfor telefonen, drop den digitale kontakt og engager dig i et fællesskab omkring dig. Bliv frivillig på det lokale plejehjem, tag dit barns klassekammerater med til fodboldkamp søndag eftermiddag i det lokale boldbur, eller inviter din nabo til fællesspisning. En af de finurlige ting i denne tid er, at mange mennesker sidder alene bag deres skærm og drømmer om tættere kontakt. Vær forkæmper for en bedre verden. Inviter fællesskabet ind, og smid overfladen ud.

LÆS OGSÅ: Marie Jedig om at være bange og ensom om søndagen

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Ensomhed og Daisy Løvendahl