5 trin: Sådan tror du mere på dig selv

Foto: Getty Læs om Daisy Løvendahls råd til, hvordan du tror mere på dig selv.

5 trin: Sådan tror du mere på dig selv

Mange af os går og venter på, at direktøren ser vores potentiale, at den perfekte mand kommer forbi, eller at en anden redder os fra en hverdag, der halter. For vi tror ikke, at vi kan selv. Sludder og vrøvl. Her er fem veje til at tro mere på dig selv og det, du kan.

1. Hvem venter du egentlig på?

Rigtigt mange mennesker venter på den, der skal gøre dem fuldkomne. Den partner, der kan økonomi, så du kan åbne en butik med dine håndlavede sæber, eller den kæreste, der vil fylde din hverdag med eventyr og kysse dig inderligt hver aften. Selv drømmer jeg i al hemmelighed om en storebror.

Om ham, der altid støtter mig, griner med mine børn og følger min søn til fodbold om mandagen, hvor min kæreste er på arbejde. Sandheden er – han kommer aldrig. Men jeg kan stadig vente på ham. Eller slippe fantasien.

For det er lige så meget en fantasi, som drømmen om kæresten, der altid kysser godnat, eller veninden, der forstår alt. Vores venten er barnet i os, som er bange for at være alene og skulle selv. Som drømmer om ”en voksen”. Men vi er nødt til selv at være den bror, veninde, kæreste, vi længes efter. Så hold op med at vente på en anden, og vær der for dig selv.

2. Hvad ville du gøre, hvis du ikke kunne? 

Kan du svare på det spørgsmål? De fleste kan ikke. Vi drømmer om noget, men vi gør os ikke synderligt umage for at definere det. Og det skaber alle problemerne.

Så gør dig selv den tjeneste lige nu at sætte ord på, hvad du ville gøre, skabe, bygge, opleve, opnå, hvis du kunne. Når du bliver klar over det, begynder du at tage magten tilbage i dit liv. Så er det ikke længere op til nogle andre eller heldet, om du får mere af det, du ønsker. Så er det op til dig.

Læs også: 8 tips: Elsk dig selv endnu mere

3. Hvad er du fantastisk til?

I stedet for at fokusere på det, du ikke kan, så vend blikket mod dine styrker. Du vil sælge hjemmelavede sæber i din egen lille butik, men du kan ikke lave regnskaber. Okay. Intet problem. Det er der masser af mennesker, der kan. Hvad kan du? Som gør dig unik? Og som du gør fantastisk?

Og ja, jeg mener fantastisk. Det er et stort ord, men jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke var fantastiske til noget. Hvad er det, du kan? Det skal du vide. Skriv det ned. Tegn det. Del det med den, du holder af. Hold det tæt til dit hjerte, og løft dig selv derfra. Det er jo fuldstændig lige meget, om du er god til tal, hvis du er fantastisk til at sammensætte dufte. Brug det, du kan, og hyr så en revisor.

Læs også: 5 problemer i dit parforhold, der (også) handler om dig selv

4. En kæreste er ikke lig med lykke 

Du kan finde al den hverdagsglæde, du ønsker, lige hvor du er. Når du holder op med at vente på en kæreste. For andre kan ikke skabe den dejlige hverdag for os eller fylde vores liv med lykke. De kan være der til at dele det med os, og det er stort og dejligt, men det er ikke nødvendigt.

Så i stedet for at længes efter mr. Right, så vær miss Joy, og fyld dit liv med det, du glædes ved. Det er ikke nemt, for længslen efter kærlighed og samhørighed er stor, men de følelser er ikke forbeholdt kærestepar. Kærlighed og samhørighed er også at finde mange andre steder end i parforholdet.

5. Et brev fra fremtiden

Sæt dig en aften med et glas vin, et stykke papir, en god pen og en konvolut. Skriv så et brev til dig selv, der beskriver dit liv om tre år, som du virkelig drømmer om, at det skal være. Du behøver ikke spekulere på, hvordan det skal ske og tænke over, om det er realistisk.

Du skal bare drømme om, hvordan dit liv ville se ud om tre år, hvis du realiserede alt det, du virkelig ønsker. Når brevet er skrevet, så kom det i en konvolut og skriv en dato på tre år ude i fremtiden. Gem brevet et sikkert sted, eller giv det til en, du ved, vil huske at sende det til dig om tre år. Den øvelse er vild. Vil du vide hvorfor? Så fat pennen. Svaret venter i fremtiden.

Du skal ikke være perfekt - du skal være dig

I det antikke Grækenland stod ordene ”Kend dig selv” i Apollons tempel. De var en invitation til at se indad og vide, hvem du er. Måske er der på den rejse også hårde erkendelser, for mange stræber efter et ideal. Når du kender dig selv, kender du også dit potentiale. Det er derfra, du skal løfte dit liv. Ikke fra et ønske om at være ”perfekt” eller kunne alt.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Selvværd og Psykologi