boost dit humør naturligt
SPONSORERET indhold

Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

Skru op for glæden og energien igen med 10 nye, nemme vaner.

Af: Else Marie Lehman Foto: Getty
22. sep. 2016 | Sundhed | Fit living

10 sunde vaner, der booster lykkehormonerne

Gå og løb
Bevæg dig så meget, du kan både i gåtempo og i løb. Bare brug kroppen, og vær så aktiv som muligt hver eneste dag. Fysisk aktivitet sætter nemlig gang i produktionen af endorfiner – dem, vi også tit omtaler som kroppens naturlige lykkehormoner, fordi de gør os glade. Alene det at komme ud i naturen og få lidt dagslys og frisk luft vil også løfte dit humør. Det giver nemlig mulighed for at vende tankerne og sætte dem i perspektiv. Fysisk aktivitet giver helt enkelt glæde og velvære til både kroppen og hovedet.

Træk vejret
Sæt dig ned fem minutter, og ret fokus mod din vejrtrækning. Træk vejret langsomt ind gennem næsen. Hold det to-tre sekunder, og ånd derefter ud igen, også gennem næsen. Brug nogenlunde lige så lang tid på din udånding som på din indånding. Øvelsen giver ilt til hjernen, så du tænker klarere, og det får roen til at sænke sig i dig. Du vil føle dig lidt lettere, mere veltilpas og gladere.

Dyrk dejlig sex
Når vi dyrker sex, frigiver hjernen både dopamin og serotonin i store mængder. Det er signalstoffer, der har direkte indflydelse på vores humør og giver både velvære, tilfredshed og glæde. Dyrker du sex med en kæreste, vil nærheden mellem jer desuden sende oxytocin ud i systemet, og det bidrager bare yderligere til glæden og lykkefølelsen. Faktisk er sex derfor samlet set en af de bedste lykkepiller, der findes.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker sex?

Dyrk yoga
Yoga giver dig et mentalt pusterum, der kan få hverdagens store og små udfordringer til at falde på plads. Det giver dig tid og rum til bare at „være” og til at give dig selv fuld opmærksomhed. Yoga bevæger din krop i alle retninger, hvilket gør den mere fleksibel og stærkere. Det mindsker fysiske spændinger og smerter. Det føles i det hele taget rart i kroppen, og når noget gør det, bliver man også glad i hovedet.

SE OGSÅ: Stræk dig dejligere: 5 yogaøvelser

Sov godt og nok
Vi ved alle, hvad for lidt søvn gør ved humøret. Så prioriter den vigtige nattesøvn benhårdt. Gå i seng i ordentlig tid – gerne allerede klokken 21. Vi er biologisk bygget til at gå til ro med solen, så det passer din krops naturlige rytme og din hormonbalance bedst. Derfor er de timer, du sover før midnat, også 10 gange mere værd end dem, du sover i den anden ende. Og det er dem, der især er afgørende for, at du kan være frisk, veludhvilet og glad næste morgen.

Hop i havet
Hvis du ikke allerede har prøvet at hoppe i de kølige, blå efterårsbølger, så gør det. Det giver det vildeste sus i kroppen bagefter. Det kolde gys vil slippe endorfinerne fri i dig, så hver en afkrog af din krop vil summe af glæde længe efter, du har fået varmen igen. Tager du sådan en tur med jævne mellemrum, vil det styrke dit immunforsvar, dæmpe eventuel stress og øge din lykkefølelse.

Kræs om din mad
Maden er utrolig vigtig for dit velbefindende og dit humør. Derfor fortjener den også meget mere opmærksomhed og kærlighed, end den tit får i hverdagen. Maden behøver hverken at være kompliceret at lave eller kræve flere timer af din tid. Men beslut dig for, at du vil kræse lidt ekstra for den, hver gang du har lejlighed til det. Nyd at forberede, hakke, dufte og smage. Mærk, hvordan det næsten har en meditativ virkning og giver dig ro, både fysisk og mentalt. Anret også maden fint og smukt, og bliv samtidig i godt humør over, hvad der venter dine smagsløg og din krop lige om lidt.

SE OGSÅ: Spis dig glad med disse 6 sunde råvarer

Udfordr dig selv
Når du overvinder og skubber til dine egne grænser, giver du dig selv et større spillerum – og samtidig øger du også din selvtillid, din tilfredshed og løfter dit humør. Udfordringer kan komme i både små og store størrelser. I fysiske og mentale varianter. Find dem, du har overskud og mod på. Du skal bare sørge for, at du jævnligt stiller dig selv én udfordring, der kræver, at du kommer lidt på udebane og får mulighed for at rykke dig som menneske. Om det så er vinterbadning, at droppe sukker i en måned, løse sudoku eller skrive alt det, du har været glad for den pågældende dag, ned om aftenen.

Hyg dig med andre
Sjovt og hyggeligt samvær med andre kan ikke fjerne mørke efterårsskyer – og så alligevel. Et godt grin, et kram og en god snak er alt sammen med til at gøre dig meget gladere. Det kan nemlig frigive endorfiner og sænke dit blodtryk, hvis det ligger til den høje side. Så brug efterårsaftenerne til at snuppe en pumptime og en kop te med en god veninde, lav picnic på stuegulvet med kæresten, og inviter familien på weekendfrokost. De vil også blive glade af det – og glæde smitter!

Duft dig glad
Urter – i te, i olier smurt på kroppen eller dryppet i badet, som kosttilskud eller i salaten – kan give velvære, berolige, afstresse, virke opkvikkende og i det hele taget præge dit humør. Ginseng løfter f.eks. dit velbefindende og virker erotisk stimulerende, og passionsblomst beroliger nerverne. Lavendel har en afslappende virkning, og et par dråber lavendelolie i aftenbadet vil både løfte dit humør og gavne din nattesøvn.

Køb din lavendelolie hos med24.dk (sponsoreret)

SE OGSÅ: Grøn te og ugentlig sex + 8 andre vaner, der giver et langt og godt liv

SE OGSÅ: fit tester: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?

SE OGSÅ: Sådan spiser du dig til flad mave