19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme
SPONSORERET indhold

19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme

De nervøse anelser, henten og bringen og alle de kloge råd om sex og kærlighed.

Af:: Emma Ellegaard
21. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Hvis et lille barn løber rundt omkring en swimmingpool, er forældres største opgave at sørge for, barnet ikke ender higende efter luft i vandet. Når dagen er omme er succeskriteriet at barnet, sat på spidsen, stadig er i live.

Men hvad med store børn?

Swimmingpoolen er der stadig. Men hvem ved, hvor kanten er? Der sker en ting eller to med dine små babyer – og dig selv som forældre – når de pludselig er halvvoksne mennesker, der kysser i krogene, skubber regler og grænser i hjemmet, laver sjov med dine voksenværemåde og i bund og grund er ved at finde sig selv.

LÆS OGSÅ: Ting der går op for dig, når du bliver voksen

Med en fuldstændig ikke-repræsentativ for det danske forældreskab har vi her på redaktionen fundet frem til 19 sandheder, vi vil kalde mere eller mindre universelle for alle forældre, der har teenagere i hustanden:

1. Tanken "hvornår skete det?", "hvornår blev min baby SÅ stor?" er faldet dig ind flere gange. Du er ikke gammel. Så hvordan kan dit teenagebarn være blevet et (halv)voksent menneske?

2. Du er pludselig den, der viderebringer alle de kloge råd om sex, beskyttelse og kærlighed og tænker ved dig selv, at det både er lettere akavet og ret modent på den gode måde, at du er nået dertil.

3. Du sætter grænserne for, hvor meget alkohol, der er i orden at indtage. Maximum to genstande og vær hjemme klokken 00:00. Eller hvad? Og hvad så, når "alle de andre" har fået lov til "meget mere" af deres forældre? Vurderinger hober sig op, og selv kan du godt huske, hvordan du listede dig ud af kælderdøren eller kravlede ud af et vindue, når du ville mere, end du måtte. Og du fik nogle lidt ældre teenagere til at købe en øl mere med til dig eller lignende. Men du krydser fingre for, at du sætter de rammer der gør, din teenager tør være ærlig overfor dig.

4. Der er en, der ved mere om det "smarte", der rør sig "derude" i verden.

5. Du overvejer, om det er forkert, at din purk af et voksent menneske opfører sig for udfarende og grænsesøgende af sin alder – eller om du omvendt skal opfordre din mere hjemmetrygge søn eller datter til at være mere ude.

6. Du er levende vidne til, hvor træt et menneske rent faktisk kan være hele tiden.

7. Du har lært at prioritere, hvilke kampe der egentlig er vigtige at tage, og det får dig til at leve i en latent frygt for at Claus Meyer dukker op med manende pegefingre om surdejsbrød og økologiske råvarer, fordi du ved, pizza og spaghetti bare glider lettere ned for tiden, og derfor er det, hvad middagsbordet ret ofte byder på. Og sådan er det.

LÆS OGSÅ: 23 ting, der afslører, at du er i 40'erne

8. Du er ikke længere den højeste, største og stærkeste og nogle af de ting, du gør, får dig til at sætte spørgsmålstegn ved, om du er ved at miste din forstand - har du også stået på en skammel for at være i øjenhøjde med din søn, da du skulle fortælle ham et par velmenende ord om rigtigt og forkert? Og har du også prøvet, at han så aede dig sødt på hovedet og løftede dig ned?

9. Du henter teenageren til fodbold, sætter ham eller hende af til håndbold, kører den (forkælede) unge over til vennerne og henter hos kærsten. Og du stiller faktisk (for det meste) gladelig op.

10. Du er ikke længere et helt og aldeles ukronet orakel. Din teenager har fundet ud af, du ikke har svaret på alting (men alligevel en hel del). Det har du vidst hele tiden, men nu skal I sammen finde ud af, at det er mere mellem himmel og jord end mors (og fars) ord.

11. Du bliver råbt af en del. Eller også ruller øjnene bare.

12. Du opdager, hvor svært det er at tale ud fra rationelle eller fornuftige perspektiver. Som teenager troede du selv, at det var hele verden, der misforstod dig. Nu kan du se, at dine børn er på præcis samme måde. I virkeligheden er teenagere bare gået ret fra forstanden i et par år.

13. Du skal rumme din teenagers dårlige og triste dage, nedture, frustrationer og udbrud over selvsamme – og dine egne reaktioner på dem. Og samtidig skal du håndtere din egen skyld og bekymring oven i det. Som et italiensk ordsprog lyder: "Små børn giver dig hovedpine, store gør ondt i hjertet."

14. Vandværket leverer en del mere vand til din hustand - musikken spiller højere og en hel del længere fra badeværelset.

LÆS OGSÅ: 11 kloge ting, sagt af kendte kvinder om at blive ældre

15. Du tænker i dit stille, lettere paranoide sind: Bare min baby ikke tager livet af sig selv, bliver en morder, forbryder, tager stoffer (i hvert fald ikke de hårde) eller ender i fængsel – din teenager kan ikke klare 20 minutter uden internetdækning. Fængsel er bestemt ikke et sted for en teenager som din.

16. Der er oprettet spillelister på din Spotify-konto, med musik du i hvert fald ikke selv hører.

17. Du er næsten imponeret over, hvor meget tid du faktisk kan bruge på vasketøj og at rydde op – eller at bede det 13-19-årige pubertære, flyvske væsen om at få det gjort.

18. Du finder ud af, at "mor er altid mor". Dine arme er stadig de allertryggeste at få et kram af. Uanset hvor dum du er og voksent dit barn er blevet.

19. Du griner af absurde situationer. Som når du lettere irriteret giver din søn et lift, men har tusinde andre ting at gøre, og du snakker om, at han godt kunne tage at tænke lidt over, at du også har noget, du skal nå og han så siger: "Ved du hvad, du skulle virkelig tage at værdsætte de her momenter. Snart er jeg flyttet. Hvad vil du så gøre?". Han har ret, og du kan godt se det et fjollet det hele – hvad gør du, når den dag kommer? Du er glad for, du succesfuldt har navigeret forbi kanten af swimmingpoolen.

LÆS OGSÅ: Skør tendens: Se hvordan folk fejrer deres skilsmisse

LÆS OGSÅ: Poser under øjnene og 5 andre problemer: Det prøver din hud at fortælle dig

LÆS OGSÅ: Fravælg børn og bliv lykkeligere