Kokkens 2 juleopskrifter
Rødkålssalat med klemmentiner og tørrede tranebær
Til 4-6 personer
Rødkålssalat
600–700 g rødkål
8 klementiner
100 g tørrede tranebær
Honningvinagrette
½ dl sherryeddike
2 spsk. honning
3 spsk. koldpresset rapsolie
havsalt og friskkværnet sort peber
1 spsk. citronsaft
Skær stokken af rødkålen, og kassér den. Snit kålen i tynde skiver på max 2 mm med et mandolinjern eller en meget skarp kniv. Pil klementinerne, og skær bådene i mindre stykker. Kom kål, klementiner
og tørrede tranebær i en stor skål. Kog sherryeddike og halvdelen af honningen sammen i en lille gryde,
og kog det ind til det halve. Lad blandingen køle af. Hæld så eddike-honning-blandingen over rødkålssalaten sammen med rapsolien, og vend det hele godt sammen. Smag til med salt og peber, og justér smagen med citronsaft og resten af honningen, så der er en dejligt sur-sød balance.
Rødkålssalaten må gerne trække en halv time, før du serverer den, men vend da først klementinerne i, lige før skålen ryger på bordet.
Langtidsstegt and
6-8 personer
1 and på 3-3,5 kilo
500 g udstenede svesker, gerne Favols
500 g Cox Orange æbler i både
1 liter vand
Salt og peber
Læg en rist over en bradepande. Rens anden for indmad, husk at gemme indmaden til sovsen. Krydr anden grundigt med salt og peber både indvendig og udvendig. Tænd ovnen på 130° C. Hæld 1 liter vand i bradepanden. Fyld anden med svesker og æbler og læg den med brystet nedad på risten. Skær
andelårene af. Start med at sætte lårene i ovnen ca. en time. Kom herefter resten af fuglen i ovnen. Vend anden efter en time og drys den med salt og peber og steg den færdig. Lårene skal have ca. 3-4 timer alt efter størrelse og resten af anden ca. 2-3 timer. Det bedste resultat opnår du ved at bruge stegetermometer. Fuglen er færdig, når lårene er 75° C og brystet 63° C. Hvis lår og and ikke er færdig samtidig, tager du det færdige kød ud af ovnen og lader det hvile under stanniol, indtil resten af anden er
færdig.