Kokkens 2 juleopskrifter

Kokkens 2 juleopskrifter

Rødkålssalat med klemmentiner og tørrede tranebær

Til 4-6 personer

Rødkålssalat

600–700 g rødkål

8 klementiner

100 g tørrede tranebær

Honningvinagrette

½ dl sherryeddike

2 spsk. honning

3 spsk. koldpresset rapsolie

havsalt og friskkværnet sort peber

1 spsk. citronsaft

Skær stokken af rødkålen, og kassér den. Snit kålen i tynde skiver på max 2 mm med et mandolinjern eller en meget skarp kniv. Pil klementinerne, og skær bådene i mindre stykker. Kom kål, klementiner

og tørrede tranebær i en stor skål. Kog sherryeddike og halvdelen af honningen sammen i en lille gryde,

og kog det ind til det halve. Lad blandingen køle af. Hæld så eddike-honning-blandingen over rødkålssalaten sammen med rapsolien, og vend det hele godt sammen. Smag til med salt og peber, og justér smagen med citronsaft og resten af honningen, så der er en dejligt sur-sød balance.

Rødkålssalaten må gerne trække en halv time, før du serverer den, men vend da først klementinerne i, lige før skålen ryger på bordet.

Langtidsstegt and

6-8 personer

1 and på 3-3,5 kilo

500 g udstenede svesker, gerne Favols

500 g Cox Orange æbler i både

1 liter vand

Salt og peber

Læg en rist over en bradepande. Rens anden for indmad, husk at gemme indmaden til sovsen. Krydr anden grundigt med salt og peber både indvendig og udvendig. Tænd ovnen på 130° C. Hæld 1 liter vand i bradepanden. Fyld anden med svesker og æbler og læg den med brystet nedad på risten. Skær

andelårene af. Start med at sætte lårene i ovnen ca. en time. Kom herefter resten af fuglen i ovnen. Vend anden efter en time og drys den med salt og peber og steg den færdig. Lårene skal have ca. 3-4 timer alt efter størrelse og resten af anden ca. 2-3 timer. Det bedste resultat opnår du ved at bruge stegetermometer. Fuglen er færdig, når lårene er 75° C og brystet 63° C. Hvis lår og and ikke er færdig samtidig, tager du det færdige kød ud af ovnen og lader det hvile under stanniol, indtil resten af anden er

færdig.

Tip

Hvis du har for travlt til at lave rødkål, kan du prøve Meyers, som kan købes i Meyers Deli. Besøg desuden www.clausmeyer.dk, hvor du kan bestille frilandsænder.