Astrid Krag

Astrid Krag: Kvinder er for hårde ved sig selv

Som sundhedsminister med to små børn roder Astrid Krags hjem tit, og hendes mand er chef derhjemme. Men kvinder skal kunne give ansvar fra sig, mener hun.

Når flere mænd end kvinder besidder politiske topposter, er en af årsagerne, at kvinder ikke tror nok på sig selv. Det mener sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Astrid Krag er med sine 29 år en af regeringens yngste ministre – kun slået af partifællen skatteminister Thor Möger Pedersen fra SF.

Når Astrid Krag alligevel kan kalde sig sundhedsminister skyldes det, at hun fra en tidlig alder i SFU (SF Ungdom, red.) lærte at tro på sig selv og at tage ansvar, fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne. Og den tro på sig selv er nødvendig for kvinder, hvis de vil klare sig i toppolitik, mener hun.

Kvinder er for beskedne

"Desværre er en af grundene til den fortsatte manglende ligestilling i politik, at mange kvinder er dårlige til at stille op og sige, ja, jeg har faktisk noget at byde på. Mange ville have glæde af at være mindre hårde ved sig selv og overlade ansvar til andre for de ting, man ikke selv kan nå. For ja, når man f.eks. er sundhedsminister og har to små børn, så roder ens hjem tit," siger Astrid Krag til ALT for damerne og tilføjer:

"Og jeg er sindssygt dårlig til at lave mad. Hvis der kommer gæster, og jeg skal lave mad, så laver jeg grøntsagssuppe. Det griner de altid meget af. Og derfor er konsekvensen også, at når jeg får gæster til middag, så kommer gæsterne tit og laver maden, for de gider ikke spise grøntsagssuppe, og sådan er dealen bare her. Når vi har børnefødselsdag, ønsker vi os, at folk tager kage og boller med, og det vil folk gerne. Det er noget med at se i øjnene, at man ikke altid kan lave den bedste mad, have det smarteste tøj og det flotteste hjem, og dels også indse, at man må bede folk i sit netværk om hjælp. Og min oplevelse er, at folk rigtig gerne vil hjælpe, hvis de har tid."

Læs også: I giver kvinde-kvoter modvind

Astrid Krags interesse for politik tog hurtigt fart, da hun var helt ung. Som 18-årig blev hun politisk ansvarlig for SFU's politiske projekt på Balkan. Det var lidt af et vendepunkt for hende.

"Balkanprojektet gav mig en livsfilosofi, som jeg har fulgt lige siden. Da jeg blev spurgt, om jeg ville være ansvarlig for projektet af SFU's daværende formand, var min reaktion: "Det kan jeg da overhovedet ikke! Det er jeg da slet ikke gammel nok til eller dygtig nok til. Kan du ikke spørge en af de ældre?" Så kiggede han bare på mig og sagde: "Nu holder du simpelthen op med det der. Når jeg spørger dig, er det, fordi jeg tror, at du vil være god. Det skal du tage til dig, og så skal du sige ja, fordi det eneste, der kan ske, er, at hvis du ikke er dygtig nok, så lærer du det undervejs, og så kommer du ud på den anden side meget dygtigere." Og så sagde jeg ja, og det viste sig jo, at han havde fuldstændig ret. De ting, jeg ikke kunne, dem kunne jeg lære. Der var ingen grund til, at det skulle have været en ældre fyr, der fik det projekt. Jeg kunne lige så godt. Og den filosofi har jeg taget med mig, og jeg tænkte blandt andet på det, den dag jeg blev ringet op og spurgt, om jeg ville være minister."

Læs hele interviewet med Astrid Krag i denne uges ALT for damerne nr. 25/2012

Læs også: Karen Hækkerup: Min mand trækker læsset

Astrid Krag, 29 år

Minister (SF) for sundhed og forebyggelse. Medlem af Folketinget for SF siden 2007. Tidligere landsformand for SF Ungdom.

Bachelorstuderende i statskundskab, København Universitet 2003-2007. Tidligere ansat i hjemmeplejen, på social- og sundhedsskolen i København og som pædagogmedhjælper på Frederiksberg.

Gift med rapperen Andreas Seebach, som bl.a. har udgivet en plade, som kan downloades gratis på www.andyop.dk. Parret har datteren Karla på tre år og sønnen Malte, som blev født 15. januar 2012.