Margrethe Auken
Foto: William Vest-Lillesøe Hør Margrethe Auken og datteren Ida Auken fortælle om at være en del af en politikerklan i podcasten 'Politiske dynastier' i Talk Town.

Margrethe Auken: ”Jeg har nok i én kirke. Jeg er ikke sentimental nok til at blive socialdemokrat”

Da søskendeparret Svend og Margrethe Auken begge sad i Folketinget, aftalte de ikke at bringe familiefnidder i form af politiske uenigheder ind i folketingssalen. Men uenighederne kunne sagtens udspille sig på hjemmefronten, husker Margrethe Aukens datter, Ida Auken.

Det første minde Ida Auken har om politik, er en fest i barndomshjemmet, hvor hendes mor Margrethe Auken kommer voldsomt op at skændes med Idas onkel, Svend Auken. Om Storebæltsbroen.

”Jeg må have været ret lille, for jeg havde stadig en spilledåse. Jeg kan huske, hvordan jeg i protest gik op på mit værelse og trak i en snor på spilledåsen for ikke at høre dem. Det syntes jeg slet ikke passede til sådan en familiefest. Det var meget højlydt,” fortæller den nu 41-årige radikale politiker, Ida Auken, i Talk Towns podcastserie 'Politiske dynastier'.

Historien om Auken er tredje afsnit i serien om politiske familier i Danmark, og i dette afsnit taler journalist Knud Brix med både Ida Auken og moderen Margrethe Auken om at være en del af en politikerklan.

Egentlig lå det slet ikke i kortene, at Auken-familien skulle blive en politikerfamilie. Svend og Margrethe Auken voksede op i Aarhus med lægeforældre, og da begge søskende gik ind i politik, blev de ofte kritiseret for ikke at være rigtigt sociale, fordi de kom fra det velstillede Danmark.

”Men det handlede jo ikke om at passe på sig selv,” siger Margrethe Auken i podcasten: ”Det var der ingen grund til – vi havde det jo godt nok. Vi skulle gå ud og passe på de andre. Det var sådan set altid projektet.”

Hvor Svend Auken var en dedikeret socialdemokrat, meldte Margrethe Auken sig i stedet ind i SF efter EF-valget i 1972, og netop det spørgsmål – hvorfor Margrethe ikke blev socialdemokrat som sin bror – dykker Knud Brix selvfølgelig også nysgerrigt ned i.

Til det svarer hun:

”Jeg har nok i én kirke. Jeg er ikke sentimental nok til at blive socialdemokrat.”

I mange år havde Margrethe og Svend Auken en musketer-ed om at holde sig fra hinandens områder som folketingspolitikere, fordi de kort sagt ”ikke ville belaste Folketinget med familieskænderier.” Men det kunne ikke holde til evig tid, for de havde begge en brændende interesse i klima og miljø, en interesse Ida Auken arvede, da hun blev politiker.

Som sin mor var hun oprindeligt SF’er, men i 2014, efter tre år som klimaminister i S-R-SF-regeringen, forlod hun partiet til fordel for De Radikale, da SF gik ud af regeringen.

På Ida Aukens kontor står der derfor også en stol i den radikale magenta-farve. Men det er ikke hvilken som helst stol. Den har hun nemlig arvet fra sin nu afdøde onkel, Svend Auken.

”Jeg tror, faktisk at han (Svend Auken, red.) ligger og vrider sig nede i sin grav, fordi jeg har gjort vold på hans stol,” fortæller hun og uddyber:

”Men på den måde kan jeg sætte mig lidt på ham.”

Svend Auken, der efter sit nederlag ved Socialdemokratiets formandsvalg i 1992 gjorde comeback som en markant miljøminister, var i sin tid så væsentlig en politiker, at Ida ofte har måttet kæmpe sig ud af hans skygge – selv efter hans død. Nemmere har det været med moderen Margrethe, der, mens datteren var klimaminister, holdt sig på afstand, på trods af hendes egne stærke holdninger på området.

”Der valgte hun at være lidt mere mor,” fortæller Ida Auken:

”Jeg har 178 kolleger, men jeg har kun en mor. Jeg vil hellere snakke om livet, børn og alt muligt andet end om politik, og der kan jeg godt blive lidt irriteret, for hun snakker politik 24-7. Det er en af de små kampe, vi har.”

Lyt til episoden om familien Auken

Og få nye afsnit hver mandag om Danmarks Politiske dynastier.

PolitiskeDynastier900x900.jpg

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Politik og Familieliv