Bag det perfekte surdejsbrød
SPONSORERET indhold

Bag det perfekte surdejsbrød

Af:: Mette Mølbak
12. jul. 2011 | Livsstil | ALT for damerne

 

En af de ting, der fylder i mit køkken er min Kenwood røremaskine. En nødvendighed, når der skal bages ordentligt brød. Men flere gange har den været på vej ud af vinduet, når mit surdejsbrød igen igen mislykkede. Enten blev det for fladt, for tørt, klægt og uden de lækre lufthuller, som de forskellige opskrifter lovede. Men nu har jeg endelig knækket koden.


For i lørdags var jeg til middag hos vores gode venner, Jonas og Linette, der havde bagt et brød jeg var overbevist var fra Emmerys.


Hun gav mig sin surdej og en opskrift med hjem og endelig, endelig, endelig lykkedes det at bage noget, der i al beskedenhed kan hamle op med alle de dyre københavner-bagere.



Linettes surdejsbrød


10 g gær

1 dl surdej (lav den f.eks. efter Camilla Plums opskrift (let at google frem) eller køb en færdiglavet surdej i f.eks. Meyers Deli)

en sjat A 38 (hvis du har)

15 g salt

450 g hvedemel

150 g mel af hvad du nu har  - f.eks. en blanding fuldkornshvedemel, ølandshvedemel...

5 dl vand (+ 1  dl når maskinen kører)

 

Kom gær i en røreskål med surdej. Tilsæt salt og find køkkenvægten frem. Mål op så du i alt har 600 g mel. Tilsæt 5 dl vand. Rør dejen ved lav hastighed på en røremaskine til den samler sig. Tilsæt den sidste dl vand og kør op på så hurtig en hastighed, som maskinen man klare. Lad den køre til dejen slipper skålen – det kan tage op til 20 min, men det er ventetiden værd. Tjek om dejen er æltet nok ved at trække et stykke op. Kan du strække dejen ud, så den bliver papirtynd uden at gå i stykker, er dejen færdigæltet (den såkaldte glutentest). Kom dejen i en skål og lad den hæve i køleskab. Optimalt et døgn, men natten over kan også gøre det.


Kom en bageplade med pizzasten i ovnen og varm op på max varme.


Tag forsigtigt dejen ud på et melet bord. Del den evt. forsigtigt i to. Rør endelig ikke for meget ved dejen, men 'klap' den på plads.


Når ovnen er varm, skruer du ned  til 280-250 grader. Skub brødene direkte ind på pizzastenen med en bagespade og bag i ca. 20 min.


Afkøl på en rist og spis løs.


Læs også: »Bag verdens bedste cookies.



Nøgleord i denne blog: Surdejsbrød, surdej.